Huawei Solar za efikasnu upotrebu sunčeve energije

U Ljubljanu je povodom Svetskog dana Zemlje stigao Huawei Solar Roadshow, demonstraciono vozilo opremljeno rešenjima kompanije Huawei s područja korišćenja energije sunca. u budućnosti će sve više više električne energije morati da dolazi iz obnovljivih izvora, među kojima u mnogim zemljama, pa i u Sloveniji, istupa sunce. Huawei je sebi pored drugih ciljeva postavio zadatak da poslovnim i rezidentnim korisnicima olakša pristup do efikasnijih i pametnijih sunčevih elektrana. Zato već niz godina razvija rešenja za upotrebu energije sunca, kao i odgovarajuća IT rešenja, koja nudi i u Sloveniji.

Huawei je na dogođaju u Ljubljani zajedno s partnerskom kompanijom SKE predstavio sistem Huawei Solar za sunčeve elektrane, koji istupa po upotrebi veštačke inteligencije (AI)  i prilagođava se potrebama svakog korisnika. Rešenje je plod vlastitog razvoja i ima za cilj da sunčeva energija postane dostupnija i jednostavnija za upotrebu u poslovnih ili rezidentnih objektima. Pri tom je važno ne samo snižavanje troškova električne energije nego takođe i vidik održivosti i očuvanja životne sredine. Huawei Solar, koji je deo sistema Huawei Digital Power, pretvara sunčevu energiju u električnu, koja može da snabdeva najrazličitije električne korisnike i pri tom sunčevu elektranu učini pametnom.

Napredni uređaji za korišćenje sunčeve energije kompanije Huawei u demonstracionom vozilu SKE

Rešenje je sastavljeno iz više uređaja koje koriste internet ili digitalne veze za komunikaciju među invertorom, optimizatorom i akumulatorom. Za upravljanje brine veštačka inteligencija, koja korisnicima osigurava efikasniji i ekonomičniji način snabdevanja električnom energijom u poređenju s postojećom ponudom na tržištu. Pošto je sistem napravljen modularno, moguća je potpuno samosnabdevanje – na raspolaganju su rešenja zmogljivosti od dva do više desetina kilovat-časova (kWh). Sistem zahvaljujući AI uči navike i potrebe korisnika te u skladu s tim skladišti i upotrebljava energiju. S boljim delovanjem sunčeve elektrane i potpunom automatizacijom procesa za iskorišćavanje najpovoljnije cene energije se osigurava najbrži mogući povratak investicije..

Pročitajte i tekst:  Nema letnjeg odmora: DDOS napadi utrostručeni u 2. kvartalu ove godine

„Rešenja Huawei Solar su kompanijama i domaćinstvima na volju preko partnerske kompanije SKE i lokalnih sistemskih integratora“, objašnjava Sebastjan Brajer, rukovodilac za za Digital Power u Huawei Technologies Slovenija, naglašavajući pri tom da oprema Huawei Solar odgovara propisanim standardima i zahtevima Slovenije i Evopske zajednice. „Uveren sam da će kupci prepoznati dodatnu vrednost pametnih rešenja, koja mogu da podignu efikasnost novih ili postojećih sunčevih elektrana i pomognu pri dodatnom smanjenju troškova električne energije“, dodaje Brajer. „Huaweijeva rešenja za sunčeve elektrane imaju čak 10-godišnju fabričku garanciju, koju je moguće produžiti do 20 godina, što dodatno svedoči o kvalitetu rešenja“.

Demonstraciono vozilo za predstavljanje uređaja i rešenja za korišćenje sunčeve energije

Podaci o delovanju dostupni su u realnom vremenu preko žičane, bežične i mobilne veze. „U rešenja Smart PV za upravljanje energijom u sunčevim elektranama ugrađeno je više od 30 godina stručnog znanja“, objašnjava Gordana Kisilak, rukovodilac za odnose s javnošću i i korporativne komunikacije u Huawei Slovenija. „Integracijom AI i oblaka je Huawei mnoge najnovije IKT tehnologije povezao s fotonaponskim tehnologijama u cilju optimalne proizvodnje energije, čime je sunčeva elektrana postala izuzetno efikasna, bezbedna i pouzdana. Pametna rešenja upravljanja i komunikacije s elektrodistribucionom mrežom omogućavaju korisnicima da sunčeva energija postane njihov glavni izvor električne energije“.

Huawei je za poslovne objekte i rezidentne korisnike razvio napredno rešenje, koje je utemeljeno na konceptu optimalnih troškova električne energije i aktivne bezbednosti. S poboljšanjem upotrebe sunčeve energije je Huawei dosad pomogao pri snabdevanju miliona stanovnika i stotina industrija po celom svetu. Kompanija namerava da i ubuduće uvodi inovacije i omogućava korišćenje obnovljivih izvora energije u korist svakog pojedinca, doma i organizacije.

Pročitajte i tekst:  Otkriven sigurnosni propust u Qualcomm čipovima ugrađenim u milione telefona

Esad Jakupović

Više informacija na adresi: https://solar.huawei.com/eu