IBM okrugli sto za medije: Veštačka inteligencija – ključ digitalne transformacija kompanija

IBM Slovenija je po trogodišnjoj pauzi, koja je bila posledica pandemije korone, u IBM-ovom inovacionom centru u Ljubljani organizovao okrugli sto za medije na temu najnovijih trendova na području veštačke inteligencijije (AI), koja brzo prodire u poslovni svakidašnjicu i igra ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji kompanija.

Esad Jakupović

Učesnici IBM okruglog stola za medije su se između ostalog usredotočili na aplikativnu upotrebu AI u različitim segmentima poslovanja i predstavili izazove kompanija u domaćem okruženju – efikasno upravljanje poslovnim procesima, implementaciju naprednih IT rešenja i ključne kompetencije u oblasti IT. Prikazali su takođe konkretne primere rešenja IBM-ovih stranki u saradnji s poslovnim partnerima.

Potencijal AI za očuvanje rasta

„Razvoj na području mašinskog i dubokog učenja u zadnjoj deceniji omogućio je znatan napredak AI i kompanije danas uz njenu pomoć automatizuju poslovne procese, snižavaju troškove, poboljšavaju kibernetsku bezbednost, dostižu ciljeve održivog razvoja i slično“, naglasio je u uvodu Samo Kumar, izvršni direktor IBM Slovenija. „Za kompanije je postalo ključno da iskoriste potencijal AI i hibridnih rešenja u oblaku za dostizanje veće produktivnosti i poslovnih rezultata, jer im njihovo uvođenje pomaže da se očuvaju konkurentnost i rast u vreme sveopšte digitalizacije“, ocenio je.

Kumar je podsetio da se, po istraživanju savetodavne kompanije McKinsey, globalna upotreba AI u kompanijama u zadnjoj godini više nego udvostručila. IBM-ova studija s kraja 2022. godine pokazala je da 35 posto kompanija u poslovanju koristi AI, a dodatnih 42 posto tehnologiju zasad proučava. Istraživanje je isto tako pokazalo da samo 54 posto projekata AI pređe iz pilotske faze u opštu upotrebu. Analiza kompanije Gartner je otkrila da 80 posto vodećih u kompanijama smatra da je automatizaciju moguće upotrebiti pri bilo kom poslovnom odlučivanju. Širenje i uvođenje AI u poslovanje donosi mnogobrojne izazove za kompanije, jer svaki konkretan slučaj upotrebe zahteva osmišljavanje i izradu novog modela s tačno određenim podacima, objasnio je Kumar.

IBM okrugli sto za medije: (sleva) Aleš Leskošek, izvršni direktor Comtrade System Integration Slovenija, Samo Kumar, izvršni direktor IBM Slovenija, Zdravka Zalar, direktorka kompanije SmartIS, i Edmond Pajk, zamenik generalnog direktora i direktor sektora IT ZPIZ. Foto: Esad Jakupović

 

Pročitajte i tekst:  Švedski KTH superkompjuter „Dardel“ pokreću AMD EPYC procesori i AMD Instinct akceleratori

IBM na čelu AI proboja

Pri tom je naglasio veliko interesovanje za AI i u regionu srednje i istočne Evrope (SIE). IBM CIO studija je, naime, otkrila da direktori informatike u SIE vide veštačku inteligenciju, oblak, automatizaciju, 5G i internet stvari kao najbolje investicije u sledeće tri godine. Kao što je objasnio Kumar, kompanijama je potrebna veštačka inteligencija koja je precizna, proširljiva i  prilagodljiva. Ključni aspekt kod uvođenja AI u poslovanje su podaci koji su ulazni parameter, na osnovu koga veštačka inteligencija uči i takođe predlaže rešenja. „IBM veliko deo razvoja ulaže upravo u rešenja za efikasno upravljanje i poboljšanje kvaliteta podataka“, dodao je Kumar. IBM je već decenijama na čelu proboja na području AI, pri čemu smatra da ona mora da bude izgrađena na temeljima poverenja i transparentnosti, da bi u celini mogla da ostvari svoje potencijale.

Kumar je objasnio da se u IBM-u pri razvoju AI drže tri temeljna pravila. Prvo, namena AI je obogaćenje ljudske inteligencije, a ne zamena za odlučivanje ljudi. Drugo, podaci pripadaju onome ki ih stvara. Kod upotrebe IBM AI rešenja stranke zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim podacima. I treće, tehnologija mora da bude transparentna i etična. Kao što je naglasio Kumar, IBM je već decenijama na čelu proboja na području AI i ima jedan od najopsežnijih portfolija rešenja za kompanije na tom području. Rešenja Watson su implementirana kod preko 100 miliona korisnika u 20 industrija, Istraživači u odeljenju IBM Research i dalje isprobavaju granice tehnologije.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi širi svoje poslovanje u Sloveniji

Rešenja za ZPIZ i Melamin

Na okruglom stolu su predstavljeni primeri dobrih praksi iz lokalnog okruženja. Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije (ZPIZ) ima jedno od najnaprednijih okruženja za upravljanje poslovnim procesima u javnom sektoru. U okviru celovite višegodišnje obnove IKT sistema, čiji glavni strateški cilj je potpuna digitalizacija poslovanja, u ZPIZ-u su pomoću rešenja IBM Business Process Management postepeno obnovili i premestili poslovne procese osnovne delatnosti iz analogne u digitalno paradigmu, uključujući elektronsko skladištenje, otpremu i uručivanje. Time su zaokružili digitalni poslovni proces od primljenog zahteva pa sve do odluke.

Kompanija Melamin iz Kočevja, jedan od najvažnijih proizvođača modifikovanih melaminskih smola i filmova za oplemenjivanje ploča od iverice u srednjoj Evropi, nedavno se odlučila za rešenje IBM Maximo Application Suite. IBM-ovo rešenje obezbeđuje celovit nadzor nad strateškim sredstvima – od paćenja i upravljanja do predviđenog održavanja, čime produžavaju životni ciklus sredstava i dostižu veću produktivnost. Melamin uz pomoć tog rešenja ujedno smanjuje neplanirane pogonske ispade na sistemu. Energetski efikasno upravljanje sredstvima i proizvodnjom podržava privrženost kompanije održivom poslovanju, u okviru koga investicijama u ekološki usmerene projekte i modernu IT tehnologiju smanjuje svoj uticaj na životnu sredinu čak ispod normi koje propisuje evropsko zakonodavstvo.

Comtrade i Osiguranje Triglav

Stručnjaci kompanije SmartIS, IBM-ovog poslovnog partnera, u tesnoj su saradnji s odeljenjem za IT i službom održavanja kompanije Melamin uspešno implementirali prvu fazu rešenja Maximo u šest meseci. SmartIS je rastuća inovativna IT kompanija koja s povezanim i partnerskim kompanijama naručiocima u Sloveniji i Hrvatskoj obezbeđuje rešenja i usluge na području sistemske integracije, informacione bezbednosti i digitalizacije i optimizacije poslovnih procesa. „Svaka nova revolucionarna tehnologija uzrokuje neku nesigurnost i znači određen preskok u načinu razmišljanja i delovanja, pa tako i veštačka inteligencija“, komentariše Zdravka Zalar, direktorka SmartIS-a. „Kompanijama donosi mnogobrojne prednosti, ali je potrebno da se na odgovarajući način reguliše“, kaže.

Pročitajte i tekst:  Smartus otvorio prodavnice u Ljubljani i Rijeci

Osiguravajući zavod (Zavarovalnica) Triglav je u saradnji s kompanijom Comtrade System Integration Slovenija u 2023. godini implementirala novi alat za praćenje i upravljanje poslovnim procesima IBM BlueWorks Live. Dobro razumevanje poslovnih procesa je jedan od ključnih faktora za uspešno i efikasno poslovanje svake organizacije. Što je poslovanje kompleksnije i što je istovremeno kompleksnije pkruženje u kome organizacija deluje, veća je potreba za brižljivo popisanim procesima. Pomenuti alat pored mnogih funkcionalnosti omogućava daljnje produbljivanje procesne analize i takođe integracije s drugim aplikacijama, a istovremeno predstavlja odličnu osnovu za uvođenje novih modernih tehnologija koje su utemeljene na veštačkoj inteligenciji.

 


 

Izjave učesnika okruglog stola

„AI već danas donosi rezultate kompanijama u čitavom svetu. Jača lance nabavke, pomaže organizacijama da štite kritične podatke pred kibernetskim napadima, obezbeđuje bolja korisnička iskustva, automatizuje poslovne procese i rutinska zadatke i više od toga. Na području održivog poslovanja AI pomaže kompanijama da uspostave i upravljaju pametnim zgradama i fabrikama, kao i da operacionalizuju održive ciljeve kroz odgovarajuće zahvatanje, merenje i saopštavanje podataka. To je veoma važno za kompanije u Evropskoj Uniji, pa i u Sloveniji, koje već danas moraju da počnu da se pripremaju na podnošenje izveštaja o održivosti u skladu s novom EU direktivom CSRD.“

Samo Kumar, izvršni direktor IBM Slovenija

„Sposobnosti veštačke inteligencije koje nas oduševljavaju danas biće uskoro premašene još većim i uznemirljivijim napretkom, što će biti posebno važno za dolszeće generacije. Mislim da će biti potrebno promeniti obrazovani sistem tako da mladu nauče da koriste AI i usvajaju veštine povezane s tom novom tehnologijom.“

Zdravka Zalar, direktorica kompanije SmartIS

„Strah da će veštačka inteligencija nadomestiti radnu snagu je suvišan. Veštačka inteligencija će, inače, konkretno promeniti radna mesta, ali neće zameniti ljude. Verujem da će se trend upotrebe AI u poslovanju nastaviti, pa ju je zato potrebno pratiti i usredotočati se na prednosti koje donosi kompanijama – racimo, kako možemo da upotrebimo AI za smanjenje radnog opterećenja zaposlenih i dostizanje veće produktivnosti.“

Aleš Leskošek, izvršni direktor kompanije Comtrade System Integration Slovenija