IBM pomaže strankama u SIE pri digitalizaciji i rastu

IBM na području srednje-istočne Evrope (SIE), na kome je prisutan već 90 godina, u saradnji s ekosistemom partnera stalno poboljšava način kako sarađuje sa strankama i pomaže im da rastu. Na nedavnom okruglom stolu sa strankama, partnerima i medijima IBM je naglasio da nikada pre nije bila toliko važna tesna saradnja s partnerima pri rešavanju specifičnih poslovnih izazova stranki.

Pandemija je prouzrokovala dugotrajne promene u načinu poslovanja kompanija u svim sektorima i regionima. Na nekim područjima, kao što je internet trgovina, organizacije su za manje od godinu dana dostigle jednako vredan stepen rasta kao pre u deset godina. Prema izveštaju MakKinsija (McKinsey) 7 od 10 izvršnih direktora podstiču opsežne promene u kreiranju vrednosti, načinu rada i procesima. IBM u saradnji s partnerima u skladu s opsežnim tehnološkim portfeljom utemeljenim na Red Hat OpenShift omogućava strankama u SIE obnovu ustaljenih poslovnih procesa i isto tako obezbeđuje modernizaciju, automatizaciju i bezbednost njihovih ključnih tehnoloških infrastruktura i platformi, bez obzira na granu industrije.

Tako je, na primer, u Bugarskoj banka First Investment Bank, jedna od vodećih finansijskih grupacija u zemlji, u čitavom svom IT okruženju namestila softver za praćenje i upravljanje bezbednosnim incidentima IBM Security QRadar, vodeće rešenje SIEM na tržištu, da bi pridobila celovit i centralizovan uvid u opseg svih bezbednosnih podataka. U Mađarskoj je kompanija MVM Démász, član MVM Group, koji je glavni akter u lokalnom energetskem sistemu, uvela čitav paket IBM Data Warehouse kao centralnu komponentu poslovnog odlučivanja. Tim rešenjem je omogućila udruživanje podataka iz mnogobrojnih izvora u jedinstveno skladište podataka, a upotrebom IBM Data Model for Energy and Utilities takođe i komplikovanu analitiku i podršku odlučivanju.

Pročitajte i tekst:  Tehnologijom do poslovne efikasnosti - WinDays 2018, Poreč

U Rumuniji je najveća domaća banka po vrednosti sredstava Banca Transilvania, ki snabdeva više od tri miliona stranaka, izbrala IBM-ove tehnologije IBM Security QRadar i IBM Guardium Data Activity Monitor da bi osigurala bezbednost i automatizaciju svog poslovanja. Nezavisna rumunska energetska kompanija Black Sea Oil and Gas, koja je u skladu s ciljem EU o dostizanju nultih emisija do 2050. godine usmerena na razvoj izvora gasa na moru, nedavno je izabrala IBM-ovo rešenje IBM Maximo da bi njime poboljšalo bezbednost, produktivnost i pouzdanost sredstava i bolje predviđalo potrebe za održavanjem.

U Srbiji je Comtrade System Integration u partnertsvu s IBM-om pomagao banci AIK Banka, koja svojim strankama već više od 40 let obezbeđuje inovativne bankarske produkte i usluge, da razvije višekanalnu platformu za upravljanje poslovnim procesima koji se tiču bankarskih kredita maloprodajnim trgovinama. Banka je uvođenjem rešenja IBM Business Automation Workflow povećala svoju operativnu efikasnost i bitno ubrzala procese odobrenja i isplate kredita, kao i automatizovala postupke za ocenu rizika i stalnu podršku strankama. S novim rešenjem je AIK Banka dobila pouzdanu i bezbednu platformu s doslednim iskustvom i trajnim podacima na svim kanalima, koja može da se koristi bilo gde i na bilo kom uređaju.

U Sloveniji je Zavarovalnica Triglav, jedna od vodećih osiguravajuće-finansijskih grupacija u jugoistočnoj Evropi i najveći osiguravajući zavod u Sloveniji, za modernizaciju svoje infrastrukture upotrebila alatku IBM Cloud Object Storage. Pri uvođenju, koje su izveli ekipa IBM Expert Labs i IBM-ov poslovni slovenački partner Smartis, obavljeno je napredno preseljenje podataka iz sistema arhiviranja EMC Centera i zatim integracija alata IBM Content Manager  u uslugu IBM Cloud Object Storage u produkcijskom okruženju po čitavoj Evropi. Novo rešenje obezbeđuje Zavarovalnici Triglav stabilnu i robusnu infrastrukturu za efikasno upravljanje arhivom dokumenata i mogućnost proširenja na druge aplikacije kompanije.

Pročitajte i tekst:  IBM okrugli sto za medije: Veštačka inteligencija – ključ digitalne transformacija kompanija

IBM je naglasio da svojim strankama nudi vrhunsku tehnologiju i podršku, pri čemu kod obezbeđivanja rešenja i aplikacija imaju ključnu ulogu partneri. U proteklim godinama je kompanija dodatno nadgradila korporativnu strategiju, u čije središte je postavila dve glavne sile zaslužne za poslovne promene – otvoreni hibridni oblak i umetnu inteligenciju. IBM želi da širenjem svog partnerskog ekosistema svojim strankama i partnerima obezbedi nove kompetencije, pogodnosti i znanja. Svoje partnerje podstiče da ispitaju nove mogućnosti IBM Client Engineering u Pragu i Varšavi, kao i da zajedno s njegovim stručnjacima kreiraju tehnološka i savetodavna rešenja za stranke u SIE, i to u samo šest do osam nedelja.

E. Jakupović