IKEA FÖRNUFTIG – Pristupačan prenosni prečišćivač vazduha

Prečišćivači vazduha su u poslednje vreme postali veoma tražena roba, pa ih sve više kompanija ima u ponudi. Kompanija IKEA nije izuzetak. Kako smo od njih navikli da sve rade inovativnije i drugačije od ostalih, to se odnosi i na FÖRNUFTIG prečišćivač vazduha.

U pitanju je relativno mali, praktičan uređaj, koji je potpuno mobilan i multifunkcionalan. Može da se drži na podu, na stolu/komodi, pa čak i na zidu kao moderno umetničko delo, onako kako korisnicima najviše odgovara.  Uz višestruku upotrebnu vrednost FÖRNUFTIG veoma kvalitetno prečišćava vazduh, a šlag na torti je izuzetno pristupačna cena.

Uređaj je veoma jednostavan za upotrebu. Vazduh se uvlači sa prednje strane, prolazi kroz filtere i tako prečišćen izlazi sa gornje strane. Postoje varijante sa dva ili tri filtera. Prvi, pred-filter je u stvari tekstilna presvlaka na plastičnom nosaču koja je istovremeno i poklopac prečišćivača. Iza njega dolazi HEPA 12 filter, koji uklanja 99,5 odsto štetnih čestica, poput PM 2.5, prašine i polena. Opciono je moguće dodati ugljenični filter za gasove. IKEA u ponudi ima dve varijante uređaja sa i bez ugljeničnog filtera u paketu sa minimalnom razlikom u ceni, zbog čega preporučujemo da odaberete prečišćivač sa ovom vrstom filtera. Ukoliko se odlučite za osnovnu varijantu, uvek ga možete kasnije nadograditi. Prednost ugljeničnog filtera je u tome što pruža dodatnu zaštitu od mikroskopskih čestica i od raznih mirisa. Nakon 60 minuta upotrebe FÖRNUFTIG-a možete da očekujete da će se različite vrste štetnih čestica u vazduhu prostorije smanjiti za oko 90 procenata.

Pročitajte i tekst:  Korisni saveti kompanije LG za uštedu električne energije

Filteri su promenljivi, a proizvođač preporučuje da se pred-filter usisava na svake dve nedelje, kako bi se uklonile naslage prašine, dok se HEPA filter i ugljenični filter menjaju na četiri do šest meseci, u zavisnosti od učestalosti korišćenja prečišćivača. Još jedna prednost je što je cena ovih filtera višestruko niža od filtera koje nude drugi proizvođači, pa je i upotreba prečišćivača ekonomičnija. Znaćete kada treba da zamenite filter po signalnoj lampici koja će se upaliti. Ekonomičnost se ogleda i u tome što je uređaj minimalni potrošač električne energije – ako ceo mesec radi neprestano, na najvećoj brzini, potrošiće samo 15 KW, što je tek nešto više od 100 dinara mesečno. Ukoliko radi pri najmanjoj brzini potrošiće za mesec dana manje od 1 KW, što je zanemarljiva potrošnja (i trošak).

FÖRNUFTIG prečišćivač ima tri stepena prečišćavanja vazduha. Najniži stepen je gotovo nečujan i idealan je za upotrebu tokom noći dok spavate. Srednji i viši nivo takođe nisu mnogo glasni, a služe za brže prečišćavanje prostora i u slučajevima kada je vazduh u njemu zagađeniji. Važno je naglasiti da je prečišćivač najefikasniji u prostorijama od desetak kvadrata, a protok vazduha je od 82 m3/h kada je postavljen i ugljenični filter, odnosno 140 m3/h bez njega. Naravno, FÖRNUFTIG je upotrebljiv i u većim prostorijama, samo što je tada potrebno srazmerno više vremena da se kompletno filtrira ukupna količina vazduha.

Pročitajte i tekst:  Samsung Smart TV uređaji u Srbiji od danas nude HBO Max

Na kraju možemo da zaključimo da je IKEA ponovo uspela da spoji praktičnost i lako održavanje uređaja sa modernim dizajnom i energičnom efikasnošću. U svakom slučaju, ovaj uređaj donosi fantastičan odnos funkcionalnosti, dizajna i cene i u tom kontekstu teško da ćete pronaći bolji prečišćivač vazduha na tržištu.

Cena: 6.999 rsd. (bez ugljeničnog filtera), 8.498 rsd. (sa ugljeničnim filterom)

Kontakt: IKEA

Specifikacije:

Filteri Pred-filter, HEPA 12 filter, ugljenični filter (opciono)
Površina prečišćavanja Optimalno oko 10 m2
Brzina prečišćavanja 82 m3/h (sa ugljeničnim filterom) 140 m3/h (bez ugljeničnog filtera)
Trajnost filtera 4 do 6 meseci
Potrošnja Brzina 1 (1,2 W), brzina 2 (5,5 W), brzina 3 (13.2 W)
Dimenzije 46,1 x 31 x 10,9 cm
Boje Crna, bela