Internet Archive je zaslužan za oporavak 450.000 pesama koje su izgubljene na Myspace-u

Nedavno je objavljeno da je Myspace izgubio najveći broj korisničkih podataka koji su na ovoj mreži postavljeni pre 2016. godine, što uključuje i milione muzičkih numera iz perioda od 2003. do 2015. godine. Ova mreža je inače često upotrebljavana za promociju muzičara i njihovih projekata.

Izgleda da je do gubitka došlo usled migracije podataka, ali pošto se Myspace nije oglašavao oko te situacije, pojavile su se spekulacije i da to možda nije bilo slučajno. Uglavnom, prema procenama izgubljeno je oko 54 miliona pesama od 14 miliona izvođača. Među njima bili su i rani radovi danas poznatih muzičkih zvezda kao što su Donald Glover ili Keti Peri.

Ipak, pojavila se nada da će bar deo te kolekcije biti vraćen. Džejson Skot Sadofski, američki ahrivist i istoričar tehnologije, koji je pokrenuo Internet Archive projekat rekao je da je grupa anonimnih akademskih istraživača koja je istraživala muzičke mreže, u periodu od 2008. do 2010. godine preuzela 1.3 terabajta MP3 pesama sa Myspace-a. Kada su saznali za gubitak podataka sa ovog sajta, ponudili su Skotu svoju kolekciju, tako da se na Internet Archive sajtu sada nalazi kolekcija od oko 450.000 pesama, koja je na raspolaganju i Myspace-u. Iako je to tek mali deo izgubljenih podataka svakako će omogućiti bar nekim korisnicima da vrate svoje uspomene.

Pročitajte i tekst:  Prva svetska kolekcija visoke mode kreirana na mobilnom telefonu