Intervju – Omar Fakhri, direktor, AMD EMEA Component Channel

Omar Fakhri je AMD Channel component direktor u EMEA i sa kompanijom je više od osam godina. Njegova primarna odgovornost je upravljanje prodajnim timom EMEA i rad sa partnerima kako bi pomogao u prodaji AMD CPU-a i grafičkih kartica širom regiona. Pitali smo Omara  o proteklih 18 meseci, trenutnim prioritetima poslovanja i njegovim planovima za budućnost.

Koji su prioriteti AMD-a za ostatak 2021. i početak 2022. godine?

Naš prioritet u 2020. godini bio je ubrzavanje AMD-ovog gejming biznisa. Tržište se već širilo, što je bilo sjajno, ali želeli smo da ostvarimo veći udeo na celom spektru gaming tržišta, s posebnim naglaskom na premium deo.

Zbog toga je AMD lansirao svoje AMD Ryzen 5000 Series desktop procesore. Ova familija je primarno usmerena na segmente korisnika koji traže performanse i gejmere. Ryzen 5000 su najbrži gejming procesori na tržištu tako da nam posedovanje takve tehnološke prednosti olakšava proaktivno pozicioniranje na tržištu.

U 2020. godini bili smo fokusirani i na našu „AAA“ strategiju, što podrazumeva rad sa našim partnerima za integraciju sistema kako bismo omogućili sisteme sa AMD grafičkim karticama, AMD procesorima i AMD softverom. AMD je jedina kompanija na svetu koja ima i procesorsku i grafičku tehnologiju visokih performansi i stručnost da ih kombinuje u različita rešenja za različite tržišne segmente.

Još jedan veliki prioritet za 2021. godinu je tržište radnih stanica. AMD Ryzen Threadripper i Threadripper Pro procesori su dragulj u našoj kruni u ovom segmentu. Verujemo da možemo da napravimo značajnu razliku u kvalitetu korisničkog iskustva u ovoj oblasti, jer su ovi proizvodi posebno dizajnirani sa entuzijastima, programerima i ljubiteljima računara na umu.

Naši glavni prioriteti za ostatak 2021. godine su entuzijasti, igrači, integratori AAA sistema i bliska saradnja sa našim partnerima, bilo da je to u potrošačkom, komercijalnom SMB segmentu ili u  vrhunskim desktop računarima i radnim stanicama. Sada, više nego ikada, fokusirani smo na ove tržišne segmente i nastavljamo da nudimo podršku partnerima koji su specijalizovani za njih. Biće ovo uzbudljiva godina.

Koji su najveće razlike između AMD-a i njegovog glavnog konkurenta?

Ključna razlika je koliko blisko sarađujemo i podržavamo naše partnere. Prodajni tim AMD-a je duboko posvećen pružanju pomoći našim partnerima u izvršenju, uvođenju najnovijih proizvoda u njihove portfolije, a naši partneri znaju da mogu da nas u svakom trenutku kontaktiraju ukoliko im je potrebno ekspertsko znanje ili podrška.

Naše proizvodne linije su trenutno ogroman diferencijator za nas i naše tehnološko liderstvo je ključni element AMD-ove unikatne dodatne vrednosti – naša sposobnost da iskoristimo kompletno rešenje CPU-a, GPU-a i softvera daje nam pravu opipljivu korist u podršci našim partnerima za integraciju sistema.

Još jedna velika snaga je to što AMD istinski sluša svoje partnere. Glas kupca i AMD-ova sposobnost da sluša i razume kako treba da funkcioniše taj odnos je imperativ našeg uspeha. Nastojimo da partnerima ponudimo programe, alate i podršku koja im je potrebna da unaprede prodajne strategije zarad zajedničkog uspeha.

Pročitajte i tekst:  Odabir pravog CPU-a je od ključnog značaja za energetsku održivost i efikasnost data centara

Da li je pandemija promenila tržište hardvera? Kakav uticaj je imalo zaključavanje i da li postoje drugi faktori koji su promenili ono što potrošačima treba i traže – u svom IT-u?

Početkom 2020. godine pretpostavili smo, kao i mnoge druge kompanije, da predstoje određeni izazovi. Nivo neizvesnosti oko pandemije bio je neistražena teritorija, ali je brzo postalo evidentno da se potražnja za našim proizvodima ubrzava. Prošla godina je bila veoma uspešna godina za naš poslovni segment sa toliko potrošača koji su imali potrebu da brzo postave kućne kancelarije i investiraju u novu gejming opremu tokom zaključavanja. Brzo smo počeli da utvrđujemo da se pojavljuje trend „hibridnog rada“, sa ljudima koji rade preko dana, a zatim koriste istu opremu za igranje igara ili razonodu tokom večeri.

Koji su dugoročni trendovi transformacije industrije širom AMD-ovih proizvodnih linija i segmenata i kakav će biti njihov uticaj?

Videli smo jasan zaokret ka premijum proizvodima, posebno na tržištu igara. Ljudi ulažu u više premijum proizvoda i imaju to očekivanje od performansi i dugovečnosti proizvoda koje dolazi sa premijum ponudom. Vidimo sličnu tranziciju i za radne stanice. Kompanije i pojedini zaposleni počinju da cene uticaj boljeg hardvera na posao koji rade, kao i na njihovo svakodnevno iskustvo.

Još jedan značajan trend koji smo videli je prelazak na laptopove. Odluka o kupovini ovde je verovatno motivisana stavom da će post-pandemija „nove normale“ podrazumevati mnogo fleksibilniji rad, uz mešavinu rada od kuće i na licu mesta, u doglednoj budućnosti.

Kako je AMD prilagodio svoj pristup boljem usluživanju svojih klijenata u svetlu neposrednih izazova digitalne transformacije inspirisane COVID-om i ovih dugoročnih trendova?

Radi se o slušanju i ostanku blizu naših kupaca, od kojih su prednosti prikazane u našem komercijalnom nastupu. Da, porasla nam je lista partnera u proteklih nekoliko godina, ali veći deo skorašnjeg rasta koji sada vidimo proistekao je iz toga što smo uradili više sa našim postojećim partnerima. Laserski smo fokusirani na zaštitu i razvoj tih odnosa. Što znači da osluškujemo potrebe naših partnera, a zatim gradimo naše strategije i programe oko njih.

Kako je AMD uračunao prioritete klijenata u način na koji funkcioniše sa ključnim partnerima?

Nedavno smo napravili promenu u onome što zovemo naš „PPP program podsticaja“ za partnere. Preradili smo programe, tako da su oni bili znatno lakši za razumevanje predstavljajući bolju transparentnost našim korisnicima. To je eliminisalo kompleksnost i modernizovalo program za partnere i omogućilo im da planiraju unapred u nesigurnim vremenima, sa jasnom idejom o profitnoj marži koju će moći da vrate u sopstveni biznis.

Pročitajte i tekst:  Moćni „Zen3“ AMD Ryzen procesori stižu u Google Chromebook računare

Kakva je strategija AMD-a za pospešivanje usvajanja njegovih tehnologija?

Iako se razlikuje od jednog segmenta do drugog, ključna nit koja spaja jeste da nastavimo da podižemo svest o kvalitetu naših proizvoda. Naši PR timovi u poslednjih nekoliko godina odlično rade svoj posao i blisko sarađuju sa medijima. Kada je reč o visokim performansama, naši proizvodi zaista govore sami za sebe, s tim što su nedavni Ryzen 5000 procesori najbrži gejming procesori na svetu.

Sjajni proizvodi i velika svest tržišta idu ruku pod ruku sa vizijom naše kompanije da odgovorno razvija i isporučuje vodeće tehnologije koje omogućavaju bolji svet.

To je savršeno pokazano u segmentu radnih stanica, gde smo blisko sarađivali sa OEM proizvođačima i prodavcima softvera kako bismo osigurali da AMD  proizvodi odgovaraju potrebama njihovih korisnika i da nadogradnjom na AMD Threadripper sistem mogu da vide merljiv porast performansi.

Koje korake preduzimate da biste ojačali odnose sa partnerima i integratorima?

Jedna od najvećih mana trenutne situacije je to što je bilo nemoguće lično posetiti naše partnere.

Ulažemo usaglašene napore da saslušamo potrebe naših klijenata i osiguramo da nudimo podršku koja im je potrebna na daljinu. Držali smo linije komunikacije jasnim i u potpunosti prihvatili virtuelne angažmane za mogućnosti obuke. Uveli smo i AMD Arenu, prodavnicu na jednom mestu gde partneri mogu da dobiju obuku za proizvode, marketinška sredstva i sve ostalo što im je potrebno da podrže svoje poslovanje. Mi se naravno radujemo ponovnom susretu licem u lice, čim to budemo mogli da uradimo bezbedno i odgovorno.

Možete li nam reći nešto o planovima za AMD-ove desktop i laptop procesore i za GPU-ove? Na šta bi tržište trebalo da pazi u narednih godinu dana?

AMD je posvećen snažnom izvršavanju prihvaćenog roadmap-a, fokusiran na aktuelne i sledeće generacije, kako bi se obezbedio kontinuirani protok inovacija i dobitaka performansi. Jezgro „Zen 4“ je trenutno u procesu dizajniranja i ciljano je da koristi naprednu tehnologiju 5 nm procesa.

AMD RDNA 2 arhitektura je, sa uvođenjem AMD Infinity Cache-a, još efikasnija nego ranije. Taj, potpuno novi nivo keširanja omogućava visoke performanse propusnog opsega pri niskoj snazi i niskoj latenciji. Upotrebljavajući najbolje visokofrekventne pristupe iz „Zen“ arhitekture, AMD Infinity Cache omogućava skalabilne performanse za budućnost.

U kojoj meri OEM i ISV povratne informacije igraju ulogu u razvoju AMD proizvoda?

Saradnja sa našim partnerima je sastavni deo svega što radimo i blisko sarađujemo sa gejming i softverskim studijima kako bismo osigurali da njihovi naslovi budu optimizovani za pokretanje na AMD hardveru. Na primer, nedavno smo proslavili petu godišnjicu naše GPUOpen inicijative koja je počela da obezbeđuje izvorni kod i dokumentaciju kako bi omogućili programerima da izvrše veću kontrolu nad GPU- om, pokažu posvećenost open-source softveru i uključe se u saradnju sa razvojnom zajednicom.

Pročitajte i tekst:  Xwave Smart TV Box 100 – Pametni dodatak za (glupe) televizore

Po čemu su se izazovi razlikovali na tržištima u 2020. godini i koliko je teško dobiti pravu strategiju za sva tržišta u doba COVID-19?

Jedna stvar koja je brzo postala očigledna 2020. godine bila je da jedna strategija neće funkcionisati jednako na svim tržištima. Prodajemo proizvode u preko pedeset zemalja, a poslovanje se razlikuje po regionima, kao i između segmenata.

Tokom drugog kvartala 2020. godine, zabeležili smo ogroman porast potražnje za premijum tehnološkim proizvodima u uspostavljenim e-retail kanalima. Međutim, na nekim tržištima u razvoju sa manje uspostavljenim platformama za onlajn prodaju videli smo početno usporavanje, nakon čega je usledilo ponovno oživljavanje kako su razvili nove platforme za podršku povećanom nivou potražnje.

Šta vas je najviše iznenadilo, ili je bila najinteresantnija stvar koju ste naučili, tokom prošle godine?

Prvenstveno, očekivati neočekivano. Sjajno je imati plan, a AMD radi fantastičan posao u modeliranju različitih scenarija. Proveli smo znatno vremena obezbeđujući da budemo spremni i sposobni da se brzo prilagodimo nepoznatom, jer tržišta mogu tako brzo da se promene.

Na šta ste najviše ponosni, od rada vas i vaših kolega u poslednjih 6-12 meseci?

Izuzetno sam ponosan na to koliko se ekipa dobro prilagodila ovom novom svetu i nastavila da radi tako naporno tokom pandemije. Biti sposoban da upravljaš njihovim privatnim životom, njihovim radnim životom i svim promenama kroz koje smo prošli zajedno, zaista je impresivno. Svi smo takođe ponosni na inicijative u koje je uključen AMD, kao što je COVID HPC fond. AMD je 15. aprila 2020. godine najavio HPC fond AMD COVID-19 kako bi istraživačkim institucijama obezbedio računarske resurse za ubrzanje medicinskih istraživanja o COVID-19 i drugim bolestima.

Od 15. aprila 2021. godine, 23 granta u sedam zemalja imaju koristi od fonda, koji je porastao na 20 miliona dolara ukupne tržišne vrednosti, sa 12 PetaFLOPS ukupnih superračunarskih kapaciteta. Kombinovani kapaciteti za računare donirani preko AMD COVID-19 HPC fonda svrstaće se među najbrže superkompjutere na svetu prema najnovijoj Top500 listi.

Zbog čega ste najviše uzbuđeni, od stvari koje vas očekuju u narednih 12 meseci?

Neverovatno sam uzbuđen što imam mogućnost da se vidim licem u lice sa našim mušterijama i da im se lično zahvalim na kontinuiranom partnerstvu u poslednjih nekoliko godina. Posebno sam uzbuđen zbog naše diversifikacije u segmente komercijalnog i HEDT tržišta i nastavka našeg fokusa na osnovni gejming biznis preko naših Ryzen procesora i Radeon grafičkih linija proizvoda.

Ako želite da ljudi znaju ili pamte o AMD-u 2020-21, šta je to?

Za mene je činjenica da najbolji gejming procesor na svetu gradi AMD. Ništa nije bolje od performansi, a tek smo počeli.