Iskustva iz prakse: Isprobali smo ultra-široki monitor – Philips Brilliance 498P9Z

Kategorija ultra-širokih monitora dobila je svoj širok spektar korisnika, prvenstveno među dizajnerima i pasioniranim igračima, ali i među video montažerima, trgovcima akcijama i sve popularnijih kriptovaluta… A Philips, sa svojim modelom 498P9Z, predstavlja gotovo idealno rešenje za sve ove navedne, ali i mnoge druge kategorije. U pitanju je zakrivljeni monitor dijagonale 49 inča, sa rezolucijom 5120 x 1440 piksela. Drugim rečima, on efikasno, i po veličini i po rezoluciji menja dva QHD monitora dijagonale 27 inča. Time se otvara fantastično velika površina, kako za ozbiljne dizajnerske projekte, tako i za prikaz u igrama bez ružnog prekida ekrana, koji je neizbežan kada se koriste dva monitora. A da je namenjen za igrače, ukazuje činjenica da podržava osvežavanje od 165 Hz, da poseduje adaptivne sync tehnologije i za G-Sync i za FreeSync sisteme, kao i da mu je GTG response time 4 ms.

Takođe, svako ko je ikad radio sa dva monitora, zna koliko je teško podesiti ih da oba imaju identičnu sliku, bez upotrebe profesionalnog uređaja za kalibraciju (koji retko ko poseduje). Philips Brilliance 498P9Z nema taj problem, jer nudi površinu dva monitora u jednom velikom panelu.

Ceo monitor deluje veoma robusno. Masivno postolje omogućava stabilnost, a i sam (matirani) panel poseduje 3H zaštitu od grebanja. Dozvoljena su podešavanja monitora po visini, kao i njegov nagib. Tasteri za kontrolu postavljeni su sa donje ivice u desnom ćošku, a svi konektori nalaze se na zadnjoj strani i okrenuti su na dole. To ih čini donekle nepristupačnim, ali realno, koliko česte priključujete neki novi kabl na monitor? Uostalom, pošto ovaj monitor ima dosta konektora, najbolje je sve kablove povezati odmah i ostaviti ih spremne za upotrebu. Takva odluka će vam biti od koristi, jer monitor može da radi i kao USB hub, ali i kao KVM svič.

Pročitajte i tekst:  CES 2021: Kingston predstavio novi asortiman NVMe SSD uređaja

Ovo poslednje je, pored ogromnog ekrana, jedna od velikih prednosti Philips Brilliance 498P9Z monitora. Naime, na njega možete da uključite dva izvora slike (dva računara) koji će istovremeno biti vidljivi na ekranu i raditi nezavisno. Prostora za to ima više nego dovoljno. To je odlična varijanta, kada recimo koristite desktop i laptop računar u isto vreme. Monitor inače dozvoljava povezivanje četiri uređaja istovremeno – na raspolaganju je jedan DisplayPort 1.4 i 3 HDMI 2.0 porta. USB portovi su implementirani u USB 3.2 varijanti, a ima ih ukupno šest (dva ulazna i četiri izlazna), a jedan od portova obezbeđuje i brzo punjenje uređaja (telefona, tableta…), čak i kada je monitor ugašen. Na raspolaganju su i stereo zvučnici koji se povezuju sa izvorom zvuka preko 3.5 mm konektora, ali kao i kod svih monitora, njihov kvalitet je prosečan. Drugim rečima, ako nemate bolje zvučnike i ovi će da posluže svrsi.

OSD poseduje sve što je potrebno za fino podešavanje slike, ali je (standardno) kontrola putem tastera na samom monitoru prilično nezahvalna i nezgrapna. Zato preporučujemo instalaciju Smart Control softvera za istu namenu, koji može besplatno da se preuzme sa Philips-ovog sajta.

Kvalitet slike je odličan, čak i sa predefinisanim podešavanjima. Philips Brilliance 498P9Z već na fabričkim setovanjima donosi veoma dobar balans boja, koji će prosečnim korisnicima biti sasvim upotrebljivi. Naravno, dizajnerima se svakako preporučuje precizna kalibracija boja sa nekim od hardverskih kalibratora. Uniformnost panela je odlična i samo izvežbano profesionalno oko će primetiti neke vidljive razlike u osvetljenju na različitim pozicijama. Monitor podržava i DisplayHDR 400 standard, pa može da se iskoristi i za gledanje HDR filmova.

Pročitajte i tekst:  BenQ predstavio novi monitor - BenQ EX3203R

Na kraju možemo da kažemo da se radi o monitoru sa odličnim panelom, velikim brojem dodatnih funkcionalnosti i prihvatljivom cenom (kada se uzme u obzir veličina ekrana od 49 inča). U pitanju je odličan izbor ako želite monitor za različite namene – za rad, dizajn i igranje. Sigurno je da postoje bolji monitori u pojedinačnim kategorijama, ali Philips Brilliance 498PZ donosi verovatno najbolju kombinaciju svih tih funkcionalnosti u jednom uređaju.

Cena: 135.000 rsd.

Kontakt: Philips

Specifikacije:

Dijagonala 48,8 inča (124 cm)
Panel VA LCD
Pozadinsko osvetljenje W-LED
Rezolucija 5.120 x 1.440 piksela
Osvežavanje ekrana 165 Hz
Brzina odziva 4 ms (GTG)
Osvetljenost 550 cd/m2
Kontrast 3.000:1 (80.000.000:1)
Zakrivljenost 1.800R
HDR DisplayHDR 400
Ugao gledanja 178º (H) / 178º (V)
Konektori DisplayPort 1.4 x 1, HDMI 2.0 x 3, USB 3.2 x 2 (ulazni), USB 3.2 x 4 (izlazni), 3.5 mm ulaz za zvučnike
Zvučnici 5 W x 2
Ostalo KVM, prikaz sa dva izvora istovremeno