Isprobali smo Epson EH-TW750 – Pristupačan i kvalitetan Full HD projektor

Kada su projektori u pitanju, bitno je nekoliko stvari – da mogu da prikažu sliku velike dijagonale, da ta slika bude dovoljno svetla i sa živopisnim bojama, kao i da budu cenovno prihvatljivi. Stanje na tržištu je uglavnom takvo da projektori uspevaju da zadovolje dva od pomenuta tri zahteva. Zato smo željno dočekali test Epson EH-TW750 projektora, koji ispunjava sve zahteve.

U pitanju je projektor zasnovan na 3LCD tehnologiji, koja je poznata po tome što omogućava ostvarivanje velikog kvaliteta slike. Umesto lasera, Epson EH-TW750 koristi standardnu lampu, koja generalno obezbeđuje dosta prednosti i jedan je od glavnih razloga za postizanje pomenutih razloga. Naime, klasična lampa daje mnogo jače svetlo od lasera, teoretski i do 3.7x jače. U slučaju ovog projektora u pitanju je osvetljenje od 3.400 lumena, koje obezbeđuje visok kvalitet slike i u dnevnim uslovima, bez zamračenja sobe. Tada je slika nešto svetlija od optimalne, ali je i dalje mnogo bolja nego kod većine drugih projektora. Uostalom, kontrast od 16.000:1, obezbeđuje da projektovana slika ima jasno definisane senke i duboku crnu boju.

Pored toga, lampa je znatno jeftinija od lasera, pa je to uticalo i na cenu projektora. Zato slobodno možemo da kažemo da je Epson EH-TW750 jedan od najpristupačnijih Full HD projektora na tržištu. I konačno, jako osvetljenje lampe obezbeđuje i veliku dijagonalu projekcije. U ovom slučaju maksimalna veličina projektovane slike je deklarisana čak na 300 inča, pa će vam najveći problem biti da pronađete dovoljno veliki zid za toliku projekciju.

Pročitajte i tekst:  Popularne onlajn prodavnice najčešće mete malvera za krađu podataka na Black Friday

Jedina prednost lasera u odnosu na lampu je dugotrajnost, ali u ovom slučaju oko tog detalja ne morate da brinete. Lampa ugrađena u ovaj projektor deklarisana je na 6.000 časova, odnosno 12.000 časova u eko modu, kada se osvetljenje spušta na i dalje izvanrednih 2.200 lumena. Drugim rečima i lampe su danas dovoljno dugotrajne. Konkretna lampa će kod ovog projektora potrajati bar pet-šest godina ako projektor radi kao televizor, odnosno više od 15 godina ako on služi da svakog dana preko njega pogledate po jedan film.

Dizajn projektora je klasičan. Svi konektori su postavljeni pozadi, a najvažnije je da postoje dva HDMI ulaza. Pored njih, na raspolaganju su D-Sub i RCA konektori, za povezivanje nekih starih uređaja. Projektor poseduje i izlaz za zvučnike, kao i USB konektor za direktno pokretanje prezentacija (Napominjemo da na ovaj način nećete moći da pokrenete filmove). A zahvaljujući iProjection aplikaciji i ugrađenoj Miracast tehnologiji, čak i vaš mobilni telefon ili tablet može da postane bežični izvor projektovanog video signala.

Kontrole na projektoru postavljene su sa gornje strane i na raspolaganju su sve uobičajene komande. Podešavanje slike (eliminisanje „trapezoida“) je moguće do 30 stepeni i po vertikali i po horizontali, a tu su i sve ostale standardne kontrole vezane za osvetljenje, kontrast, rezoluciju… Naravno, mnogo češće ćete za takve stvari koristiti daljinski upravljač, ali nije na odmet imati duplirane kontrole i na samom projektoru. Koristan detalj je i poklopac za objektiv. On vam nije potreban u slučaju kada se projektor koristi samo na jednoj lokaciji, ali je veoma zgodan ukoliko ga često nosite sa sobom.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Ovo su prve Philips gejming slušalice - Evo kad stižu kod nas i po kojoj ceni!

Sve u svemu, možemo da zaključimo da je Epson HE-TW750 u ovom trenutku optimalan izbor za projektor. Može da se upotrebljava i u kućnim uslovima i u školama, salama za sastanke, kafićima… Dobar kvalitet slike i u dnevnim uslovima smanjuje potrebu za efikasnim zamračenjem, a uz to donosi i Full HD projekciju po veoma prihvatljivoj ceni.

Kontakt: Epson Srbija

Specifikacije:

Tehnologija projekcije 3LCD
Rezolucija 1.920 x 1.080 piksela
Fokalna dužina 14.05 mm
Optički zum 1,2x
Dijagonala slike 0,75 – 7.62m
Izvor svetla Lampa, 240 W
Trajnost izvora svetla 6.000 h (standardni mod), 12.000 (eko mod)
Osvetljenje 2.200 – 3.400 lumena
Korekcija geometrije 30 stepeni (vertikalno i horizontalno)
Konektori HDMI x 2, D-Sub, RCA, USB, 3.5 mm audio izlaz
Dimenzije 30,2 × 25,2 × 9,2 cm
Masa 2.8 kg