Isprobali smo smo realme 11 Pro 5G – Telefon koji izgleda kao „milion dolara“

Realme već neko vreme koketira sa modnim i dizajnerskim stilovima na svojim telefonima, angažujući poznate dizajnere da kreiraju vizuelni identitet njihovih telefona. Ovog puta, prilikom dizajniranja modela realme 11 Pro 5G (i njegovog nešto jačeg rođaka, realme 11 Pro+ 5G) kompanija se odlučila za Italijana Matteo Menottoa, bivšeg GUCCI print dizajnera.

Rezultat je, najkraće rečeno, fascinantan. Leđa telefona od veganske kože, u bež boji, sa zlatnom linijom koja simetrično razdvaja levu i desnu stranu, kao i veliki okrugli modul za kamere postavljen na centralnom delu, čine realme 11 Pro 5G ne samo telefonom, već i poželjnim modnim detaljem. Iako spada u srednju klasu, slobodno možemo da kažemo da izgleda kao telefon od „milion dolara“.

Moramo da dodamo još i da, osim vizuelnog, „vau“ efekta, veganska koža je daleko prijatnija za držanje od plastike ili stakla, efikasno sprečava ostavljanje otisaka prstiju i obezbeđuje odlično prianjanje u ruci, pa nema bojazni da bi telefon mogao da slučajno isklizne iz nje.

U pomenutom modulu sa kamerama, smeštena su dva senzora. Glavna kamera je rezolucije 100 MP, sa optičkom stabilizacijom slike, a pored nje je dostupna još i 2 MP makro kamera. Izlazna rezolucije glavne kamere je 12 MP, a fotografije su odličnog kvaliteta. Po danu, boje su dobro balansirane i sa odličnim dinamičnim rangom. U uslovima slabijeg osvetljenja, softver dodaje malo više saturacije od optimalnih vrednosti i u tragovima se pojavljuje kolorni šum, ali detalji su i dalje sačuvani i vidljivi. Noćni mod uklanja praktično sav kolorni šum, ali je količina detalja nešto manja, jer softver blago zamućuje ivice objekata. Kvalitet je u oba slučaja veoma dobar, a na korisniku je da odabere koji mod mu više odgovara.

Pročitajte i tekst:  Stil, čvrstina i niska cena – Oukitel C5 Pro

Kamera poseduje i auto-zum tehnologiju, koja je integrisana u Street modu aplikacije za kamere. Ona koristi AI kako bi odabrala najbolju kompoziciju scene, analizirajući objekte na njoj i njihove pozicije. Još neki od interesantnih fotografskih modova su tzv. „Moon“ mod, za slikanje Meseca (koji se takođe zasniva na AI-u), kao i „Super Portrait“ mod za fotografisanje više osoba.

Prednja kamera, postavljena je na sredini gornje ivice ekrana telefona i ima rezoluciju od 16 MP. Ona obezbeđuje pravljenje selfi fotografija, sa finim prikazom detalja i sa prirodnim tonovima kože.

Sam ekran poseduje zakrivljene ivice, zasnovan na AMOLED tehnologiji i donosi osvežavanje od 120 Hz i FullHD+ rezoluciju. Ekran je zaštićen Dragontraill Glass zaštitnim slojem, a ispod njega je postavljen i čitač otiska prsta. Ekran prikazuje prirodne boje i dovoljno je svetao da može da se upotrebljava i napolju bez većih problema. Multimedijalni doživljaj je dodatno obogaćen sa stereo zvučnicima.

Realme 11 Pro je zasnovan na MediaTek Dimensity 7050 SoC, koji ima 5G podršku. To je vrlo dobar čipset iz srednje klase koji sa lakoćom obavlja sve uobičajene potrebe. Telefon se nije mnogo zagrevao čak ni prilikom igranja zahtevnijih igara. Primerak koji smo dobili na test poseduje 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Memorija se može proširiti do maksimalnih 12 GB upotrebom dinamičkog RAM-a, koji koristi deo storidža za privremeno smeštanje podataka iz memorije koji se trenutno ne obrađuju. Sve to je zaokruženo baterijom kapaciteta 5000 mAh, koja obezbeđuje autonomiju od jednog i po do dva dana. Pomenućemo i da se u paketu se dobija i brzi punjač od 67 W.

Pročitajte i tekst:  Telefon za kreativce - LG V10

Na telefonu je preinstaliran Andoid 13, sa realme UI 4.0 korisničkim interfejsom. Uz njih, stiže i dosta aplikacija koje, srećom, lako možete da deinstalirate ukoliko vam nisu potrebne. Kompanija obećava da će obezbediti dva upgrade-a Android verzija i tri godine bezbednosnih zakrpa.

Šta možemo da zaključimo o realme 11 Pro 5G modelu? U pitanju je jedan od najlepše dizajniranih telefona koje smo videli u poslednjih nekoliko godina i sigurni smo da će samo taj detalj privući određen procenat kupaca. Međutim ni funkcionalnosti nisu „za bacanje“. Sasvim solidne kamere i pristojne performanse po vrlo prihvatljivoj ceni, samo su dodatni plus za ovaj model. Jedino što bi možda moglo da zasmeta je nedostatak ultraširoke kamere, ali to je nešto bez čega se svakako može, naročito u ovako dobro osmišljenom telefonu.

Napomena: Svi koji kupe i aktiviraju uređaj (upale ga i obave jedan poziv) u prvih mesec dana  (do 19. jula) dobijaju garanciju na ekran, te ukoliko eventualno dođe do lomljenja ekrana, mogu da ga zamene u prvih 6 meseci od trenutka kupovine.

Cena: 49.999 rsd  (promo cena – 44.999 rsd)

Kontakt: realme

Specifikacije:

Displej 6.7“, AMOLED, 1080 x 2413 piksela, 20:9, 120 Hz, 950 nita, HDR10+
Čipset Mediatek Dimensity 7050 (6 nm)
CPU Osmojezgarni (2 x 2.6 GHz & 6 x 2.0 GHz)
GPU Mali-G68
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž
SIM Dual SIM (Nano SIM)
Kamere Zadnje: 100 MP, f/1.8, 26 mm (široka), PDAF, OIS;
2 MP, f/2.4, (makro);
Video: 4K@30fps, 1080p@30/60/120/480fps, 720p@960fps, gyro-EIS;

Prednja: 16 MP, f/2.5, 25 mm (široka);
Video: 1080p@30fps;

Baterija 5000 mAh, brzo punjenje 67 W,
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C
Audio Stereo zvučnici
Dimenzije 161.7 x 73.9 x 8.2 mm
Masa 183 g
Boje Astral Black, Sunrise Beige, Oasis Green