Isprobali smo Tecno Spark 10 Pro – Atraktivan telefon, namenjen prvenstveno mladima

Tecno sa svakim novim modelom na našem tržištu dokazuje da jeftini telefoni mogu da budu itekako atraktivni. To je slučaj i sa telefonom Tecno Spark 10 Pro, koji (samo) po ceni spada u budžetsku klasu, dok sa većinom karakteristika zalazi u srednju, a u nekim detaljima čak i u premium klasu. Taj detalj je definitivno izgled telefona.

Mnogi kažu da Tecno Spark 10 Pro neodoljivo podseća na iPhone 14 Pro. Zaobljene bočne ivice sa ravnim leđima, kao i veoma sličan modul sa kamerama veoma asociraju na pomenuti Apple-ov model. Međutim, najveće (prijatno) iznenađenje za sve koji ga uzmu u ruke biće činjenica da su leđa telefona staklena. Ovo je verovatno najjeftiniji telefon na tržištu koji ima leđa od tog materijala. Naravno, neki kompromisi su morali da se naprave, pa je bočni okvir telefona napravljen od plastike, a ne od metala. Ipak, sveukupni doživljaj i osećaj kada se telefon uzme u ruke je fantastičan.

Pomenuli smo modul sa kamerama, koji na prvi pogled izgleda kao da ima tri kamere. Međutim, malo pažljiviji pogled ukazuje da je „treća“ kamera u stvari blic, odnosno deo dual blic sistema. Znači, Tecno Spark 10 Pro ima sistem od dve kamere – glavna rezolucije 50 MP, kao i senzor dubine rezolucije 0.08 MP. Glavna kamera daje izlazne fotografije od rezolucije 12.5 MP i možemo da kažemo da su one veoma dobrog kvaliteta. U dnevnim uslovima fotografisanja, praktično da nemamo zamerki. Jedino što smo primetili je da se prilikom (digitalnog) zumiranja, uočava gubitak detalja, ali uzimajući u obzir cenovni rang telefona, ne možemo da kažemo da to nije očekivano.

Pročitajte i tekst:  Isprobali smo smo realme 11 Pro 5G – Telefon koji izgleda kao „milion dolara“

Fotografisanje u noćnim uslovima je korektno. Fotografije su malo tamnije, pa preporučujemo da uključite noćni mod. Selfi kamera je rezolucije čak 32 MP, što zaista nismo očekivali u ovoj klasi, a izlazne fotografije su od 8 MP. Na testu se ponašala vrlo slično glavnoj kameri, samo što su rezultujuće fotografije nešto niže rezolucije. Da se razumemo, i prednja i zadnja kamera mogu da budu kvalitetnije, ali u ovom cenovnom rangu teško da ćete trenutno naći bolje od onoga što nudi Tecno Spark 10 Pro.

Na prednjoj strani dominira ekran dijagonale 6.8 inča. Zasnovan je na IPS LCD tehnologiji i poseduje rezoluciju 1080 x 2460 piksela, sa maksimalnom brzinom osvežavanja od 90 Hz. Korisnik može da bira da li želi osvežavanje od 60 Hz, 90 Hz, ili automatsko podešavanje u zavisnosti od sadržaja na ekranu.

Telefon pokreće Mediatek Helio G88 čipset, a na raspolaganju su 8 GB RAM-a, kao i 128 GB prostora za podatke. Za memorijski zahtevne aplikacije implementirana je i tehnologija kreiranja virtuelnog RAM-a, koja može da privremeno telefonu „dodeli“ još 8 GB RAM-a, koristeći za to deo storidž prostora. Inače, prostor za smeštaj podataka može se proširiti putem microSDXC slota, koji ne zauzima ni jedan od dva raspoloživa SIM slota, već je za memorijsku karticu predviđeno posebno mesto.

Baterija ima kapacitet 5000 mAh i, u zavisnosti od scenarija upotrebe, izdržava između jednog i po i dva dana upotrebe. U paketu se dobija punjač od 18 W, kome je za potpuno punjenje telefona potrebno nešto manje od dva časa. Pomenućemo još i senzor otiska prsta postavljen na power tasteru, mogućnost otključavanja telefona prepoznavanjem lica, kao i integrisan FM radio. Da bi radio prijemnik funkcionisao, neophodna mu je antena, pa ovaj telefon poseduje 3.5 mm audio izlaz, a u paketu se dobijaju i odgovarajuće slušalice što je naravno prijatno iznenađenje i detalj koji odavno nismo videli.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S24 Ultra postavlja nove standarde izdržljivosti i jasnoće prikaza uz Corning Gorilla Armor

Sa softverske strane, Tecno Spark 10 Pro je zasnovan na Andorid 13 OS-u, preko koga je postavljen HiOS 12.6 korisnički interfejs. Čim uključite telefon dobijete dosta automatski preinstaliranih aplikacija, ali ukoliko vam neke od njih nisu potrebne, one se većinom mogu ukloniti iz sistema, pa to ne predstavlja neki problem.

Na kraju možemo da kažemo da je Tecno sa ovim modelom uspeo da napravi atraktivan telefon, namenjen prvenstveno mladima, koji donosi veoma dopadljiv dizajn i više nego solidne kamere, po ceni koju svako može da priušti.

Cena: 23.999 rsd.

Kontakt: Tecno

Specifikacije:

Displej 6.8“, IPS LCD, 1080 x 2460 piksela, 90 Hz
Čipset Mediatek Helio G88 (12nm)
CPU Octa-core (2 x 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 x 1.8 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G52 MC2
Memorija 8 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSDXC kartice (poseban slot)
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1.6, (široka), PDAF;
0.08 MP (senzor dubine);
Video: 1440p@30fps, 1080p@30fps;

Prednja: 32 MP, (široka);
Video: 1440p@30fps, 1080p@30fps;

Baterija Li-po, 5000 mAh, 18 W punjač
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB, senzor otiska prsta, USB-C, 3.5 mm
Ostalo FM Radio
OS Android 13 + HIOS 12.6
Dimenzije 168.4 x 76.2 x 8.4 mm
Masa 208 g
Boje Starry Black, Pearl White