Istraživanje IBM Instituta za poslovnu vrednost (IBV) o prazničnim aktivnostima – Kraj nekadašnjih navika kupovanja, ali ne i želje za putovanjima

Rezultati novog globalnog istraživanja IBM Instituta za poslovnu vrednost (IBV) među potrošačima pokazuju blagi rast prazničnih aktivnosti u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu. Učesnici istraživanja nameravaju da za vreme praznika potroše više novca za putovanja i lokalne aktivnosti. Rezultati ujedno otkrivaju da brige povezane s pandemijom kovida-19 postavljaju nove prepreke tradicionalnim navikama kupovanja.

Globalno istraživanje, u kome je učestvovalo više od 13.000 punoletnih osoba u devet zemalja, pokazalo je da je uprkos rastućem broju vakcinisanih, koji su na mnogim područjima doveli do ublažavanja ograničenja, veliki broj ljudi još uvek oprezan kada se radi i druženju, kupovanju i putovanjima. Učesnici ankete nameravaju ove godine da za kupovine za praznike potroše 13 odsto manje novca nego 2019. godine, pri čemu je taj broj istovremeno za 30 odsto viši od prošlogodišnjeg. Isto tako, 87 odsto anketiranih (šest procentnih tačaka više nego 2020. godine) namerava ove godine da poklonima za praznike obraduje svoje najbliže.

„Najefikasnije kompanije u industriji su one koje mogu da zadovolje potrebe stranki gde i kada to one žele i na način koji im odgovara“, objašnjava Džonatan Rajt (Jonathan Wright), partner i globalni potpredsednik za lance snabdevanja u IBM Consultingu. Istraživanje je pokazalo da učesnici ankete podržavaju protivkoronske bezbednosne zahteve i odlučuju se za savremene načine naručivanja, kao što su beskontaktno preuzimanje, slanje iz prodavnice, dostava na dan naručivanja, kupovina preko interneta, preuzimanje u prodavnici itd. Podrška prodaji s korišćenjem veštačke inteligencije, automatizacije i analitike omogućuje kompanijama bolju prilagodljivost.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavlja ThinkPhone – najmoćniji telefon za poslovnu upotrebu

Raniji početak sezone kupovanja: Istraživanje IBV je med drugim pokazalo da potrošače u vezi sa kupovinama za praznike brine mogući manjak proizvoda. Zato je četvrtina anketiranih s kupovinama počela već u septembri ili pre, dok se je skoro polovina odlučila za kupovine pre početka novembra, više nedjelja pre tradicionalnog crnog petka.

Većina za kupovanje preko interneta: U istraživanju je 43 odsto anketiranih potvrdilo da proizvode i dalje namerava da kupuje preko interneta, a samo 36 odsto u trgovinama. U istraživanju IBV u februaru 2021. je 73 odsto anketiranih izjavilo da želi da po vakcinisanju ponovo kupuje u prodajnim centrima. Razlog za takvo smanjenje broja „internetskih kupaca“ je povećana briga zbog novih širenja infekcije i mutacija virusa kovid-19.

Praznična putovanja omiljenija nego lani: Učesnici istraživanja nameravaju da za praznična putovanja namene 8,2 odsto svojih sredstava za putovanja (u poređenju s 5,7 odsto lani). Iako je taj iznos još uvek niži nego u 2019. godini, gotovo 40 odsto anketiranih (lani 28 odsto) želi da za vreme praznika obiđe porodicu i prijatelje. Isto tako, sredstva namenjena za putovanja su ove godine za 43 odsto viša nego lani, pri čemu prednjači potrošnja za međunarodna putovanja i avionske prevoze.

Prednost održivog i lokalnog: Učesnici istraživanja nameravaju da za vreme ovogodišnjih praznika potroše 30 odsto više novca nego lani za lokalne izlete i aktivnosti, kao i posete restoranima. Čak 80 odsto anketiranih je potvrdilo da će prilikom prazničnih kupovina do određene mere voditi računa o ekološkim faktorima kupljenih proizvoda, kao i da će pri tom više kupovati lokalne proizvode.

Pročitajte i tekst:  Smartus otvorio prodavnice u Ljubljani i Rijeci

Više informacija na: https://www.ibm.com/thought-leadership/institute-business-value/report/2021-holiday-shopping-travel-outlook i www.ibm.com/ibv.

Esad Jakupović