Jaguar će od 2025. godine proizvoditi samo električna vozila

jaguar

Jaguar je usvojio „Reimagine“ strategiju po kojoj će od 2025. godine proizvoditi isključivo električna vozila. U njihovoj ponudi od tog trenutka neće biti vozila na fosilna goriva ili hibridni modeli. I njihova Land Rover divizija počinje da prelazi na električna vozila sa planiranih šest novih modela koje će predstaviti u period od pet godina, počev od 20204. godine. Ova kompanija planira da do 2030 godina električna vozila čine udeo od 60 procenata od ukupne prodaje, dok će potpuni prelazak na električna vozila uslediti u sledećoj dekadi.

Grupacija će koristiti tri platforme za svoja vozila. Land Rover vozila će se zasnivati na EMA (Electric Modular Architecture) platformi za električna vozila i MLA (Modular Longitudinal Archiecture) platformi za hibride. Jaguar će koristiti novu PEA (Pure Electric Architecture).

Da bi se ostvarila ova strategija, Jagurar će investirati 3 milijarde dolara. Kompanija takođe radi na razvoju hidrogenskih gorivnih ćelija, a planira da tokom ove godine napravi prve testove ove tehnologije na putevima. CEO kompanije, Tijeri Bolore, nova strategija je usmerena na kvalitet, a ne na kvantitet, ali i da kompanija nema planove da zatvora svoje fabrike ni u Velikoj Britaniji ni na drugim lokacijama širom sveta.

Pročitajte i tekst:  Čuveni proizvođač telefona otkrio više detalja u vezi sa svojim najmoćnijim modelom