Jeftini laptop za učenike i studente

Kako se približava nova školska godina i novi semestar, osim knjiga neophodno je razmisliti računaru za učenike i studente. Uostalom, sve više fakulteta polako izbacuje papirne verzije knjiga – zamenjuje ih PDF ili ebook verzijama, a domaći zadaci se umesto na papiru predaju elektronskim putem.

Jasno je da za takve aktivnosti tablet računar i ebook čitač ipak imaju ograničenu upotrebnu vrednosti i mnogo je bolje obezbediti laptop. Na tablet računarima ne može da se uči programiranje, a ni mnogi office programi nemaju punu funkcionalnost. Sa druge strane, laptop donosi puno iskustvo upotrebe novih tehnologija, a uz to je za razliku od desktop računara lako prenosiv i može da se upotrebljava i kod kuće i na fakultetu.

Međutim, laptop računari su prilično skupi, pa je to još jedna ozbiljna stavka na početku svake školske godine, kada se ionako novčanici isprazne za razne školske potrepštine. Zato smo upitali stručnjake iz poznatog beogradskog servisa za laptop računare „Profi Computers“ – kakav laptop je prema njihovim iskustvima dovoljan za učenike i studente, da na njemu mogu da obave sve postavljene zadatke, a da pri tome ne potroše previše novca. Oni preporučuju laptop sa bar 4 GB RAM-a, HDD-om od bar 250 GB (mada za nešto malo više novca može da se uzme i SSD istog kapaciteta koji će dodatno ubrzati računar), sa ekranom standardne veličine (14-15 inča). To su specifikacije na koje treba obratiti pažnju što se tiče samog laptopa, što se tiče kućne upotrebe zbog dodatne efikasnosti preporučuje se i eksterni monitor dijagonale bar 22 inča (može i polovni), kao i eksterna tastatura i miš (koji nisu skupi).

Pročitajte i tekst:  Oukitel C3 - pet inča na budžetu

Laptop računari sa navedenim karakteristikamai mogu da se kupe već po ceni od 250 evra, ali ukoliko želite da uštedite, preporučujemo polovan laptop pomenutih karakteristika koji može da se nađe i za oko 150 evra.

Više informacija na: Profi.rs