Evo kako da najjeftinije ubrzate svoj stari laptop računar

Ako ste primetili da vaš laptop računar koji koristite već godinama radi sporije nego nekada, evo nekoliko predloga šta sve možete da uradite kako bi ga ubrzali. Procedure za ubrzanje laptop računara možemo podeliti na softverske i hardverske. Softverske procedure neće vas koštati ništa, ali tu važi pravilo „koliko para, toliko muzike“. Drugim rečima, ubrzanja koja ćete postići neće biti spektakularna, ali to ne znači da ne treba sprovesti ove procedure.

Prvi korak je da proverite šta se sve nalazi u startup meniju računara. Često se prilikom startovanja pokreću razni programi koji vam nisu potrebni i koji samo bespotrebno troše memorijske i procesorske resurse, a vrlo je moguće da upravo oni kod starijih računara predstavljaju usko grlo. Dakle, idite u startup meni i obrišite sve programe za koje ste sigurni da nisu potrebni tu da stoje.

Drugi korak je deinstalacija programa koje ne koristite. Time ćete omogućiti hard disku da malo „prodiše“ i oslobodićete prostor za svapovanje i eventualno neke druge programe. Kada smo kod diska, obavezno odradite i defragmentaciju, pošto će ona ubrzati čitanje podataka sa diska.

Posle svega toga potrebno je dodatno softverski očistiti računar. Za to možete da iskoristite besplatan alat „CCleaner“, pomoću koga ćete optimizovati registracionu bazu, ali i obrisati privremene fajlove mnogih programa – iznenadićete se koliko prostora možete da dobijete na disku posle toga.

Pročitajte i tekst:  Chrome će biti manje memorijski zahtevan

Još jedna stvar može da se uradi sa softverske strane. Pošto je u pitanju stari laptop, najverovatnije mu je baterija oslabila i računar koristite samo na struju. Zato u setovanjima za upotrebu računara postavite da računar radi u „full performance“ umesto „optimized“ modu.

Kada su pitanju hardverska unapređenja, najveće ubrzanje (za najmanje novca) možete da postignete dodavanjem RAM-a. Praksa je pokazala da je ovo najbolji način za osetno ubrzanje performansi.

Druga stvar koju možete da uradite je da zamenite stari hard disk sa nekim SSD-om, ili da ostavite stari hard disk za smeštaj i čuvanje podataka, a dodate SSD disk manjeg kapaciteta na kome ćete instalirati operativni sistem. Cene SSD dikova su u poslednje vreme postale pristupačnije, pa u dogovoru sa servisom računara procenite da li vam se isplati da uložite taj novac.

Za kraj smo ostavili jednu drastičniju meru – možda možete da razmislite o upotrebi nekog drugog OS-a. Na primer, ako ste do sada koristili Windows, prelazak na neku od Linux distribucije može bukvalno da udahne potpuno nov život starom računaru. Mnoge Linux distribucije su optimizovane za rad sa starim hardverom i mnogo ga manje opterećuju i ubrzanja koja se mogu dobiti tim putem mogu da budu zaista značajna.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers