Kako veštačka inteligencija (AI) utiče na kvalitet fotografije

Uspešno fotografisanje predstavlja kombinaciju dobre opreme i fotografovog iskustva i veštine. Zahvaljujući rešenjima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji na najnovim modelima Huawei P20 i P20 Pro, korisnici mogu da se fokusiraju samo na svoju maštovitost.

Brzina razvoja kamera pametnih telefona je zaista impresivna. Ali što se više približite savršenstvu, postaje sve teže da značajno unapredite kvalitet slika. Huawei je jedini proizvođač koji je predstavio kameru sa više od jedne nove tehnologije u poređenju sa prethodnim modelima.

Glavno težište razvoja novih modela P20 i P20 Pro je stavljeno na stvaranje sjajne kamere podržane naprednom veštačkom inteligencijom. Nova trostruka kamera nudi veći senzor u odnosu na konkurenciju, svetlija Summilux sočiva, stabilizaciju slike pomoću veštačke inteligencije i 5x hibridno zumiranje. Rezultat toga su neverovatne fotografije.

Huawei P20 Pro otvara novo poglavlje u fotografisanju mobilnim telefonom.

Prednosti veštačke inteligencije

Pri dizajniranju nove serije telefona, Huawei se fokusirao na korišćenje najboljih komponeneti i pružanje podrške korisnicima pomoću veštačke inteligencije. U tome se ogleda najveća prednost Huawei telefona, ne samo u odnosu na konkurenciju, već i u odnosu na tradicionalne kamere.

Zbog svoje ogromne računarske moći, Huawei telefoni su najbolji uređaji za primenu rešenja iz oblasti veštačke inteligencije.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, aplikacija za kameru na telefonima Huawei P20 i P20 Pro je u stanju da automatski prepozna 19 različitih scena. Među njih spadaju životinje (psi, mačke), zalasci sunca, vatrometi, hrana, kao i tekst ili dokumenta skenirani pomoću pametnog telefona. Obično su samo profesionalci u stanju da u deliću sekunde procene koja podešavanja kamere odgovaraju određenoj sceni ili osvetljenju. Uz veštačku inteligenciju, svako može da ima iskusnog asistenta u svom uređaju. Vaše slike se od sada neće razlikovati u odnosu na one koje su uslikali porfesionalci.

Pročitajte i tekst:  AMD i Northern Data nude AI usluge za mala i srednja preduzeća

Odlični senzori

Senzor u telefonu Huawei P20 Pro ima rezoluciju od 40 megapiksela i najveću fizičku veličinu na tržištu. Pored toga, ako odaberete režim rada od 10 megapiskela, vaš telefon će spojiti 4 fotosenzitivna elementa u jedan. Veličina jednog fotosenzitivnog elementa će onda biti 2 μm, više nego na bilo kom konkurentnom telefonu. Svaki fotosenzitivni element odgovara jednom pikselu konačne slike. Veća površina senzora i pojedinačnih piksela znači da svaki od njih dobija više svetla, a svetlo je najvažnija stvar u fotografiji.

U praksi ovo znači da će zahvaljujući većim pikselima kvalitet slike biti bolji, čak i u uslovima sa slabijim osvtljenjem.

Veći senzor vam omogućav da koristite viša ISO podešavanja, što dovodi do nastanka jasnijih slika, bez zamućenosti. Kombinacija podataka sa senzora od 40 megapiksela i 20 megapiksela vam omogućava da dostignete neverovatnu ISO vrednost od 102 400. Huawei P20 Pro nudi trenutno najviše ISO vrednost na tržištu pametnih telefona, daleko ispred svih.

Izvanredno svetla sočiva

Sa prednje strane matrice nalaze se sočiva koja su odgovorna za jasnoću slike, kao i za količinu svetla koja se propušta. Huawei nastavlja da sarađuje sa kompanijom Leica – izuzetno uvaženim proizvođačem optičkih rešenja za najbolje kamere. Huawei P20 Pro poseduje tri veoma svetla sočiva, uključujući dva Summilux sočiva. Njihov veliki otvor blende nudi mnogo prednosti. Fotografije uslikane izbliza, npr. prelepi portreti, imaju lepo zamućenu pozadinu koja dodatno naglašava subjekat slike (bokeh efekat). Više svetla omogućava veću brzinu zatvarača i eliminiše rizik od toga da će cela slika biti zamućena. Ovo tehnološko savršenstvo je najveća prednost telefona iz nove P20 serije.

Pročitajte i tekst:  IT činenice koje možda niste znali (1. deo)...

Najveća moć zumiranja po prvi put u pametnom telefonu

Ako tradicionalni foto-aparati i dalje imaju neku prednost u odnosu na pametne telefone, onda je to njihovo optičko zumiranje. Proizvođači pametnih telefona su dugo pokušavali da pronađu način da nadoknade taj nedostatak. Do sada, sočiva telefona su bila ograničena na 2x zumiranje. Ali Huawei pomera granice uvođenjem 5x hibridnog zumiranja koje vam omogućava da uvećate subjekat slike pet puta. Ova revolucionarna, nova opcija i dalje reprodukuje sve detalje i zadržava jasnoću manjih elemenata, kao što je sitan tekst. To vam omogućava da, na primer, uslikate teško vidljive detalje lepe arhitekture. Sada, čak i veoma udaljeni objekti se mogu jasno videti na slici nastaloj pomoću pametnog telefona.

Sjajna stabilizacija video snimka

Stabilizacija je veoma značajna za konačan kvalitet video snimaka. Čak i najbolja rezolucija i vidljivost detalja nisu dovoljni ako je snimak nestabilan. Zbog toga je Huawei svoj flegšip model P20 Pro opremio izvanrednom stabilizacijom sa podrškom veštačke inteligencije. Ona vam omogućava da snimite video bez korišćenja stativa i dobijete podjednako dobre rezultate kao na snimcima nastalim uz pomoć profesionalne opreme za snimanje filmova.  Huawei vam pruža mogućnost da snimate ili slikate u bilo kojim uslovima – bez stativa i gimbala, koristeći samo vrhunski telefon Huawei P20 Pro.

Neverovatnim rezultatima vašeg slikanja ćete iznenaditi svoje prijatelje. Nova serija P20 telefona predstavlja pravu revoluciju u svetu fotografije.