Kupovina preko Aliexpress-a iz Srbije – u čemu je problem?

Korisnici Alixpress portala za online kupovinu neprijatno su iznenađeni situacijom koja ih je zatekla poslednjih nekoliko nedelja. Naime, kod mnogih proizvoda koje su pokušali da kupe pojavljuje se informacija „Can not deliver to Serbia“, a ako se i pronađe neki proizvod koji prodavci šalju, shipping cena je uglavnom veća od 100 dolara. Ako ste dovoljno uporni, možda ćete i pronaći proizvod sa „free shipping-om“ ili nekom razumnom cenom transporta do Srbije (od nekoliko dolara). Međutim, kada platite takav proizvod, postoji velika šansa da će vam se ubrzo javiti prodavac sa nekom nebuloznom pričom kako su testirali proizvod pre slanja i utvrdili su da nije dobrog kvaliteta, pa će vas zamoliti da otkažete kupovinu, a oni će vam vratiti novac nazad…

Kakav je to problem nastao da je danas postalo praktično nemoguće, ili potpuno neisplativo poručiti robu preko Aliexpress-a? Logičan odgovor bi bio da je to rezultat prouzrokovan pandemijom COVID-19 virusa, jer je neko vreme bio prekid u transportnim tokovima. Samo što taj odgovor nije istinit. Naime, tokom perioda kada je veći deo sveta bio u karantinu, bio je zaustavljen samo međunarodni putnički saobraćaj, dok su kargo avioni leteli, doduše verovatno u nešto manjem obimu. Takođe, ako kao zemlju odredišta stavite recimo neku državu iz našeg okruženja, odjednom će se ponovo pojaviti opcija besplatnog ili jeftinog transporta. To već dovoljno govori da uzrok nije u Kini, niti u samom transportu, već da ga treba tražiti u našem dvorištu.

Pročitajte i tekst:  Budite na oprezu za "Black Friday" - onlajn kupci suočeni sa povećanim sajber pretnjama

A to dvorište je Pošta Srbije. Poslednjih nekoliko meseci, praktično od štrajka poštara, pojavilo se veliko kašnjenje u isporukama pošiljaka. One regularno i u očekivanom intervalu stignu do Srbije, gde im se potpuno zametne trag. Čak i ako pošiljke imaju broj za praćenje, obično je poslednja informacija o njima da su ušle u Srbiju. Na sajtu pošte najčešće nema nikakvih informacija o tim pošiljkama, kao da su upale u crnu rupu. A ta crna rupa je centralni poštanski magacin. I iz nje, pošiljke izlaze tek nakon nekoliko meseci čekanja, ako u međuvremenu ne „dobiju noge“, odnosno ako se „ne zagube“. Kupci proizvoda naravno počinju da gube strpljenje i u učestalom broju otvaraju „dispute“ na Aliexpress-u i traže povraćaj novca jer nisu dobili kupljenu robu, a nemaju nikakve informacije iz naše Pošte.

Možete li da zamislite koliko je to postao čest slučaj, kada je Aliexpress zbog poštanske crne rupe stavio Srbiju na crnu listu. I zato smo došli u situaciju da možemo da zaboravimo na Aliexpress. To je, na žalost, naša realnost za koju ne znamo kada će biti promenjena.

Ali mnogo važnije pitanje je zašto je do svega ovoga došlo? U redu, bio je štrajk u Pošti, ali on je odavno završen i bilo je dovoljno vremena da se uz malo napora nadoknadi izgubljeni period i da se ubrza raznošenje pošiljki. Odnosno, bilo bi dovoljno vremena da je neko u Pošti to želeo. Ovako ispada da je namerno blokiran legalan način snabdevanja stanovništva robom sa Aliexpress-a, dok pri tome kupci na veliko (da ne kažemo preprodavci kineske robe), nisu imali većih problema da naručuju robu preko Alibabe (biznis rođaka Aliexpress-a). Možda su naručili baš tu istu robu koju smo do sada mogli direktno da kupujemo od Kineza, a koju su domaći trgovci prodavali po višestruko većim cenama.

Pročitajte i tekst:  Vrednost dinara na Aliexpress-u

Na žalost, kao i mnogo puta do sada, stradaće građani. Zbog nečijeg interesa i zbog nečije nesposobnosti u vrhu Pošte da organizuje posao kako treba, mnogi će ostati uskraćeni da jeftino, direktno sa izvora kupuju robu za sopstvene potrebe. Pri tome, u mnogim slučajevima čak ni ne postoji alternativa, jer se niko od uvoznika neće potruditi da uveze neke egzotične stvari koje se ne mogu prodati na veliko…

I kako ova situacija može da se reši? Kako stvari stoje, izgleda da ćemo opet morati da aktiviramo veze sa prijateljima i rođacima koji žive u inostranstvu i da robu kupljenu na Aliexpress-u preusmerimo na njihove adrese. Pa da je oni, kada budu dolazili u Srbiju, ponesu sa sobom. S obzirom koliko je naša Pošta ažurna, možda ćete tako dobiti robu i pre nego neku pošiljku koju ste poručili odavno, a ona još uvek „čuči“ u nekom kutku poštanskog distributivnog centra u Zemunu. Pri tome smo sigurni ćete proći znatno jeftinije nego da je poručujete direktno u Srbiju.