LG Q6 – Moderan retro doživljaj u srednjoj klasi

Nakon predstavljanja flegšip telefona G6 i V30, kompanija LG predstavila i je i model Q6, sa kojim je ciljala srednji segment tržišta mobilnih telefona. Iz tog razloga napravljeni su neki kompromisi, ali su implementirane i neke stvari koje su neuobičajene za ovu cenovnu klasu. Inače, “Q serija” LG telefona predstavlja najnoviju liniju moćnih smart telefona srednjeg ranga, koje odlikuju osnovne karakteristike premium telefona, ali po konkurentnim cenama.

Prvo što zapada za oči je naravno dizajn. Okvir telefona načinjen je od zaobljenog brušenog aluminijuma. Na desnom okviru nalazi se dugme za uključivanje uređaja, sa leve strane su tasteri za podešavanje jačine zvuka i otvor za SIM i memorijske kartice. Na donjem delu okvira smešteni su Micro USB i 3.5 mm konektori. Zadnja strana, iako po izgledu deluje kao da je metalna, u stvari je napravljena od plastike. U ponudi je nekoliko kolornih varijanti, a nama je na test stigao telefon sa Platinum bojom maske. Na zadnjoj strani uočavaju se još kamera, blic i prorezi za zvučnik.

Na čistoj i ravnoj prednjoj strani nalaze se samo maleni zvučnik za telefonske razgovore i prednja kamera. Fizički tasteri ne postoje, a da budemo iskreni, za njih nije ostavljeno ni mnogo mesta. Iako je telefon relativno mali, poseduje ekran od čak 5.5 inča. Razlog za to je odlično iskorišćen prostor na prednjoj strani, na kojoj ekran zauzima čak 80% površine. To je postignuto povećanjem odnosa stranica sa 16:9 na sve popularnijih 18:9. Zbog toga je i rezolucija za nijansu veća od Full HD-a (FHD+ FullVision) i iznosi 1080 x 2160 piksela. Q6 je prvi smartfon u srednjoj cenovnoj kategoriji koji poseduje ovu karakteristiku.

Pročitajte i tekst:  Telefon sa besprekornim sistemom kamera - Huawei Mate 50 Pro

Sa dizajnerske strane mislimo da pravi pogodak predstavljaju zaobljeni uglovi ekrana, što daje neobičan, rekli bismo retro utisak. Zbog toga, slika na telefonu neodoljivo podseća na ekrane kakve su imali stari crno-beli televizori. Taj retro utisak pojačan je i veoma jednostavnom osnovnom temom, kao i ikonicama koje su napravljene u istom stilu – kvadratići sa zaobljenim uglovima.

Navikli smo da telefoni, čak i u srednjoj klasi, poseduju senzor otiska prsta, ali na ovom modelu ga nećete naći. Umesto toga, LG je implementirao opciju prepoznavanja lica koja služi za otključavanje telefona.

LG Q6 je ispunio naša očekivanja. U cenovnom rangu u kome se nalazi doneo je neke veoma uspešne novitete (FHD+ FullVision ekran), ali i neke novitete koji će morati još malo da se unapređuju (identifikacija lica). Takođe, svidela nam se kompaktnost telefona uklopljena sa velikim ekranom. Kao najveći nedostatak vidimo nepostojanje senzora otiska prsta, a nekome će možda nedostajati i dual kamera koju mnogi konkurenti već imaju u ponudi. Jedno je sigurno, u ovom cenovnom rangu ne mogu se zadovoljiti svi apetiti, pa je stoga LG odlučio da igra na kartu dizajna i velikog ekrana, dok je kompromise pravio na nekim drugim poljima. Uostalom, za one koji ne žele kompromise LG je namenio model G6, koji je duplo skuplji od Q6.

Da se radi o telefonu srednje klase, ukazuje i izbor procesora. LG Q6 se zasniva na Qualcom Snapdragon 435 čipsetu, koji spada u tzv. entry-level varijante. Sistem zaokružuju 3 GB RAM-a i 32 GB skladišne memorije. Antutu Benchmark dao je rezultat od 40771, što je otprilike očekivana vrednost za ovu cenovnu klasu.

Pročitajte i tekst:  Najnoviji telefon kompanije LG - LG Q6 od septembra dostupan u Srbiji

Zadnja kamera ima 13 MP i u uslovima dobrog osvetljenja fotografije su zasićene bojom taman koliko treba, oštrina je na zavidnom nivou, dok kada je osvetljenje slabije treba da se aktivira LED blic. Interesantno je da kamera poseduje samo tri moda, automatski, panoramski i „food“ mod, što znači da je LG iskoristio činjenicu da je fotografisanje hrane jedna od omiljenih scena korisnika telefona. Takođe, postoje neki dodatni načini fotografisanja, od kojih je jedan od najkorisnijih istovremeni prikaz fotografije i stvarnog izgleda scene koja se vidi kroz objektiv. Prednja kamera je širokougaona, rezolucije 5 MP i namenjana je naravno prvenstveno ljubiteljima Selfi fotografija.

Što se tiče video snimaka, LG Q6 je ograničen na 1080p rezoluciju. Neki drugi modeli slične cene imaju i 4K rezoluciju, ali LG se odlučio da umesto toga više pažnje posveti stabilizaciji slike. Ona je digitalna (što znači da snima veću rezoluciju koja omogućava kropovanje slike) pa je verovatno to razlog ograničenja na Full HD snimke. Pomenućemo samo da video stabilizacija nije uključena po automatizmu, već morate sami da to uradite u podešavanjima kamere. Stabilizacija snimka je sasvim dobra, zadovoljni smo brzinom fokusiranja, sve u svemu možemo da kažemo da je video funkcionalnost iznad proseka u klasi.

Baterija na ovom telefonu ima kapacitet 3.000 mAh, što je dovoljno za ceo dan upotrebe. Od ostalih funkcionalnosti pomenuli bismo NFC i FM radio koji se sve ređe sreće na mobilnim telefonima.

Pročitajte i tekst:  LG Q6 stigao u Srbiju

LG Q6 je ispunio naša očekivanja, što znači odličan odnos cena / kvalitet. U cenovnom rangu u kome se nalazi doneo je neke veoma uspešne novitete (FHD+ FullVision ekran), ali i neke novitete koji će morati još malo da se unapređuju (identifikacija lica). Takođe, svidela nam se kompaktnost telefona uklopljena sa velikim ekranom. Jedno je sigurno, u ovom cenovnom rangu ne mogu se zadovoljiti svi apetiti, pa je stoga LG odlučio da igra na kartu dizajna i velikog ekrana, dok je kompromise pravio na nekim drugim poljima. Uostalom, za one koji ne žele kompromise LG je namenio model G6, koji je ipak duplo skuplji od Q6.

Cena: 290 €

Kontakt: www.lge.rs

Pogledajte video prikaz LG Q6 telefona:

Detaljne specifikacije:

Ekran 5.5“, IPS, 18:9, FHD+ FullVision, 1080 x 2160 px, Corning Gorilla Glass 3
CPU Qualcomm MSM8940 Snapdragon 435, Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
GPU Adreno 505
Memorija 3 GB RAM, 32 GB storidž, proširivo putem Micro SD kartice (do 256 GB)
SIM Hibridni Dual SIM (2 nano SIM kartice ili nano SIM kartica + MicroSD kartica)
Kamera Zadnja: 13 MP, f/2.2, autofokus, LED blic,
Prednja: 5 MP, f/2.2, 1/5
OS Android 7.1.1
Baterija Li-Po 3000 mAh
Konekcije Wi-Fi, NFG, Bluetooth, GPS, 2G, 3G, LTE, USB, 3.5 mm konektor
Ostalo Prepoznavanje lica, FM Radio