Ljubljanski fakultet s mikroskopom od preko milion evra

Nova oprema ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku: super-rezolucioni mikroskop Zeiss Elyra 7 Lattice SIM (foto: arhiv FE UL)

U Laboratoriji za biokibernetiku na Fakultetu za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani (FE UL) predstavili su novi super-rezolucioni mikroskop izuzetne snage, koji će omogućiti preciznije posmatranje procesa u ćelijama.

Esad Jakupović

Na ljubljanskom elektrotehničkom fakultetu su ovih dana završili montažu i podešavanje mikroskopskog instrumenta izuzetnih sposobnosti i snage. Mikroskop Zeiss Elyra 7 Lattice SIM omogućava posmatranje živih bioloških ćelija i procesa koji se u njima odvijaju pri rezoluciji od 60 nm, a praćenje fiksiranih preparata s biološkim ćelijama sve do rezolucije od 25 nm.

Ekipa za nadzor super-rezolucionog mikroskopa: istraživačica dr. Lea Rems, prorektor UL za istraživanje i razvoj prof. dr. Anton Ramšak, prof. dr. Tadej Kotnik i naučna saradnica dr. Tina Batista Napotnik (foto: arhiv FE UL)

Uz pomoč super-rezolucije

Navedeni postupci spadaju u komplet metoda super-rezolucione optičke mikroskopije koje su razvijene u poslednje dve decenije, a omogućavaju optičke rezolucije znatno pod difrakcionom granicom od 250 nm. Taj proboj je trojici pionira na tom području – prof. dr. Eriku Becigu (Eric Betzig) s Instituta Howard Hughes (SAD), prof. dr. Stefanu Helu (Hell) s Instituta Max Planck v Getingenu (Nemačka) i prof. dr Vilijamu Merneru (William Moerner) s Univerziteta Stanford (SAD) – doneo Nobelovu nagradu za hemiju 2014. godine.

Novi mikroskop je naskuplji pojedinačni deo opreme nabavljen u čitavoj istoriji ljubljanskog univerziteta, čija okvirna cena iznosi oko 1,2 milijona evra. Polovinu sredstava je dala Javna agencija za naučnoistraživačku i inovacionu aktivnost Republike Slovenije (ARIS), a po 25 posto Univerzitet u Ljubljani i Fakultet za elektrotehniku. Zvanično predstavljanje delovanja i sposobnosti novog mikroskopa dopunjeno je i upoznavanjem rezultata potpune obnove i proširivanja laboratorijskih prostora, koje je postepeno sprovođeno zadnje tokom tri godine.

Pročitajte i tekst:  "Motorola One" vas sprema za neočekivano
Upoznavanje novog mikroskopa: predstavljanje prvih proba prorektoru UL za istraživanje i razvoj prof. dr. Antonu Ramšaku (foto: arhiv FE UL)

Poboljšavanje konkurentnosti

„Najsavremeniji optični mikroskop za posmatranje živih bioloških ćelija je vrhunska istraživačka infrastruktura, koja je istraživače Laboratorije za biokibernetiku i sve saradnike obogatila nepogrešivom opremom za daljna probojna iskustva na području elektroporacije. Mikroskop u isto vreme pokazuje koliko široko su interdisciplinarna istraživanja na Fakultetu za elektrotehniku“, naglasio je dekan Fakulteta za elektrotehniku, prof. dr. Marko Topič.

Na predstavljanju je pored ekipe istraživača i predavača, kao i dekana Fakulteta za elektrotehniku, učestvovao i prorektor Univerziteta u Ljubljani za istraživanje i razvoj prof. dr. Anton Ramšak. „Veoma me raduje da je Fakultet za elektrotehniku na konkursu ARIS-a pridobio sufinanciranje za vrhunsku istraživačku opremu, koja će učvrstiti konkurentnost Laboratorije za biokibernetiku na području elektroporacije i drugih procesa u ćelijama“.