Maingear pravi respiratore u gaming kućištima

Mnoge tehnološke kompanije preorijentisale su (bar delimično) svoje proizvodne kapacitete da proizvode respiratore neophodne za teško obolele COVID-19 pacijente. Među njima je i Maingear, proizvođač gaming računara.

Oni su razvili LIV respirator koji je spakovan u stariju verziju njihovog F131 gejming kućišta. Upotrebljena je platforma za respiratore koja se već koristi u Italiji i Švajcarskoj, a Maingear respirator se odlikuje automatizovanim operacijama, predefinisanim funkcijama i touchscreen interfejsom. Proizvođač tvrdi da je od uključivanja uređaja potrebno da prođe samo 1.5 sekundi da on počne da isporučuje kiseonik.

Takođe, kompanija tvrdi da njihov LIV respirator košta u proizvodnji kao četvrtina konvencionalnog respiratora. To je i dalje visoka cena (jer su respiratori i pre ove pandemije koštali po nekoliko desetina hiljada dolara), ali će omogućiti bolnicama da nabave veći broj komada i da time sigurno spasu više života.

LIV još uvek nije spreman za upotrebu jer se čekaju sertifikati zvaničnih organa. Međutim, Maingear očekuje da će njihov respirator svakako biti sertifikovan i već su počeli da se dogovaraju oko isporuka, kako u SAD-u, tako i širom sveta.

Pročitajte i tekst:  Samsung nagrađen za dizajn i inovacije na sajmu CES 2017.