Microsoft gasi Internet Explorer

Novi focus će biti Edge kako bi pokušao da ugrozi vodeću poziciju Googleo-vog Chroma. Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem browsera više od 10 godina, bio je sastavni deo operativnog sistema Windows, koji su kupci često dobijali instaliran na nove računare.

Microsoft se zbog tog paketa našao za optuženičkoj klupi i američki sud je presudio da je kompanija prekršila propise o tržišnoj utakmici. Microsoft se žalio na presudu, ali viši sud ju je potvrdio, a kompanija je i dalje nastavila da isporučuje Internet Explorer uz Windows, napominje Reuters.

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Google-ov Chrome, a Microsoft-ov je pretraživač postao tema bezbroj memova koji su ismejavali njegovu sporost u poređenju s konkurencijom. Da bi se parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Google-ov Chrome. Edge je imao je udeo od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udeo tržišta kojim je nekad dominirao. Microsoft je sada odlučio da sve baci na jednu kartu – da ugasi Explorer i zameni ga Edge-om.

“Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u penziju i podrška će joj je ukinuta 15. juna 2022. za određene verzije operativnog Sistema  Windows 10”, navela je kompanija na blogu.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers


Pročitajte i tekst:  LG predstavlja novu liniju soundbar zvučnika sa fantastičnim audio doživljajem