Recenzija: Motorola edge 30 – premijum telefon sa gotovo nestvarnom cenom

Motorola edge 30 lansirana je sa vrlo prostim ciljem – a to je da bude najbolji telefon u svojoj klasi – i čini se da je u tome uspela.

Novi član Motoroline premijum edge porodice donosi brojna unapređenja u odnosu na svog prethodnika, model egde 20, ail ujedno i zadržava sve ono što je bilo odlično u vezi tog modela. Posebno mislimo na cenu, jer se ovaj model u Srbiji može kupiti za 49.990 rsd, što je samo jedna od mnogih prednosti koje ovaj model donosi u poređenju sa konkurencijom u srednjoj klasi.

Prva stvar koja upada u oči jeste dizajn, koji zaista odskače u odnosu na druge Motorline modele, i to mislimo u najpozitivnijem mogućem smislu. Iako za sve ostale uređaje u Motorolinoj ponudi možemo reći da su slični, edge 30 se definitivno izdvaja svojim izgledom. Posebno se ističe zaobljeni modul sa kamerama koji prati ovaj specifičan dizajnerski jezik modela edge 30 i čini da telefon izgleda još bolje i atraktivnije.

Stvar po kojoj se na samom početku ovaj model diferencira od konkurencije jesu njegove dimenzije. Edge 30 je jedan od najtanjih smartfona na tržištu sa debljinom od svega 6.8 mm, a ujedno i najtanji 5G telefon koji trenutno možete da kupite. AMOLED FHD+ displej dijagonale 6.5 inča ima osvežavanje od 144Hz – u pitanju je nešto što je trenutno u najvećoj meri prisutno kod znatno skupljih modela u odnosu na edge 30. Sam displej je zaista odličan. Osvetljenje ekrana je dobro, boje su verne i živopisne, a visoko osvežavanje stara se da sve radi brzo i glatko.

Pročitajte i tekst:  Motorola predstavila novi telefon - Motorola g22, evo kad stiže kod nas i po kojoj ceni

Sa zadnje strane telefona smeštene su 3 kamere. Glavni 50MP senzor sa optičkom stabilizacijom slike, drugi senzor je 50MP širokougaoni koji možete koristiti i za macro fotografije, dok se za portrete sa zamagljenom pozadinom stara 2MP dubinski objektiv. Fotografije su oštre, odličnog kvaliteta i boje su znatno preciznije u poređenju sa konkurentskim modelima.

Stvar koja će takođe zanimati mnoge jeste ono što se nalazi između ekrana i kamera, i Motorola edge 30 ne razočarava ni na tom polju. Zaista nismo imali nikakve zamerke na performanse ovog modela. Sa Snapdragon 778G procesorom, Motorola edge 30 je primetno brži od drugih modela iz klase, a uprkos izuzetnoj tankoći, nismo primetili preterano zagrevanje telefona.

Kada je radna memorija u pitanju, na raspolaganju imate 8/128GB, što je takođe gotovo idealna kombinacija koja se stara da sve radi brzo i bez ikakvih zastajkivanja. Naravno, treba napomenuti i da Motorola u svojimi telefonima koristi gotovo čist Android koji nije zatrpan nepotrebnim dodatnim aplikacijama – one često dovode do usporavanja rada telefona.

Još jedan veoma prijatan dodatak predstavljaju stereo zvučnici koje edge 20 nije imao. Tu je i podrška za Dolby Atmos, tako da zvuk pri višim nivoima ne gubi na kvalitetu.

Uprkos 4.000 mAh bateriji, telefon je u stanju da ostane u zelenom ceo dan bez ikakvih problema.  Naprednijim korisnicima se ipak može desiti da uđu u jednocifren procenat baterije, ali će se on vrlo brzo vratiti na dve cifre zahvaljujući 33W brzom punjenju.

Pročitajte i tekst:  Posebna ponuda za rekordera u prodaji mobilnih telefona

Motorola edge 30 donosi savršenu kombinaciju lepote i performansi. Moćna je, donosi zanimljive i napredne funkcije i zaista je pravi užitak posmatrati je. A kada u celu jednačinu ubacimo i odličnu cenu, mnogima će ove godine izbor telefona biti znatno olakšan.