MWC Barselona 2023: AMD proširuje vodeću poziciju na 5G telekomunikacionom tržištu

Prošle godine, GSMA je predvidela da će do kraja 2025. godine 5G činiti oko četvrtinu svih mobilnih veza i da će više od dve petine ljudi širom planete živeti u dometu 5G mreže. Da bi 5G bio zaista uverljiv komercijalni predlog koji je široko dostupan, telekomunikacijska infrastruktura sledeće generacije mora biti visoko efikasna, skalabilna i fleksibilna. Kompanije moraju da osiguraju ravnotežu između ciljeva modernizacije i povećanja efikasnosti uz rastuće troškove energije i ekološke osvešćenosti.

AMD nudi end-to-end rešenja za tržište telekomunikacija – od radio jedinica unutar 5G ćelija, rubnog oblaka gde se podaci obrađuju i pohranjuju, i 5G mreže – sa svojom tehnologijom koja je već implementirana u 6 od 7 najboljih 5G rešenja.

Na MWC 2023, AMD je najavio da proširuje podršku za svoj rastući 5G partnerski ekosistem, pružajući dodatne nove mogućnosti testiranja i otkrivajući nove 5G proizvode. Izdvajamo:

  • Nova laboratorija za testiranje Telekomunikacionih Rešenja: AMD uspostavlja novu „Telco Solutions Test Lab“ kako bi pomogao telekom operaterima i dobavljačima rešenja da testiraju, validiraju i skaliraju svoja end-to-end računarska rešenja koristeći snagu i performanse najnovijih AMD procesora, Adaptive SoC-a, SmartNIC-a, FPGA i DPU.
  • Proširivanje Zynq UltraScale + portfolija: AMD najavljuje proširenje Zynq UltraScale+ RFSoC DFE porodice sa dva nova uređaja – Zynq UltraScale+ ZU63DR i ZU64DR – kako bi se omogućio rast i implementacija 4G/5G radija na globalnim tržištima gde su niske cene, energija i efikasan spektar radio uređaja je potreban za povećanje bežične povezanosti.
  • AMD Ecosystem Momentum sa Nokiom: AMD i Nokia zajedno najavljuju proširenu saradnju koristeći 4. generaciju AMD EPYC servera baziranih na procesorima za isporuku Nokia Cloud RAN rešenja koja pomažu provajderima komunikacijskih usluga da ispune svoje najstrože ciljeve energetske efikasnosti. AMD i Nokia prepoznaju izazove sa kojima se suočavaju operateri poput rastućih troškovima energije i rastući značaj ispunjavanja ciljeva smanjenja ugljenika u središtu, kao i na rubu mreže.
Pročitajte i tekst:  Pohvalite se svojim najboljim fotografijama i osvojite vredne nagrade

„Kao deo naše ambicije da pružimo najbolja Cloud RAN rešenja, uzbuđeni smo što ćemo proširiti našu saradnju sa AMD-om. Želimo da iskoristimo mogućnosti 4. generacije AMD EPYC procesora kako bismo dodatno poboljšali Nokijina Cloud RAN rešenja,” rekao je Pasi Toivanen, šef partnerskih Cloud RAN rešenja u kompaniji Nokia. „Provajderi komunikacijskih usluga u 5G Core i Cloud RAN sve više zahtevaju nove nivoe performansi i energetske efikasnosti unutar svojih 5G mreža. Naš rad s AMD-om prepoznaje izazove s kojima se suočava telekomunikacijska industrija i pomaže u ispunjavanju najambicioznijih ciljeva energetske efikasnosti naših partnera i kupaca.”