Niantic i Qualcomm zajedno razvijaju AR naočare

Kompanija Niantic, poznata po ultra-popularnom hitu Pokemon Go, već neko vreme smatra da je trenutni stepen na kome se danas nalazi proširena realnost postao ograničavajući faktor za dalji razvoj njihovih igara. Među glavnim problemima su latencija 4G mreže, kao i potreba da korisnici drže svoje telefone ispred sebe da bi igrali AR igre. Zato su se aktivno prihvatili rešavanja tog problema. Rešenje za koje oni smatraju da će biti svrsishodno su 5G AR naočare, a CEO kompanije, Džon Hanke smatra da će one biti sledeći veliki trend, nakon pametnih telefona.

Zbog toga se Niantic udružio sa Qualcomm-om. U skladu sa tim ciljem, Qualcomm je predstavio XR2, novi čipset koji je napravljen specijalno za uređaje za virtuelnu i proširenu realnost. Od samog početka na ovom projektu je učestvovao i Niantic, a očekuje se da će se to izroditi u višegodišnju tesnu saradnju.

Šta to znači u praksi? Sigurno nećemo za ovogodišnje praznike moći da kupimo Niantic/Qualcomm AR naočare, već će ova saradnja trenutno zasniva na baznom istraživanju. Drugim rečima, ove dve kompanije će zajedno raditi na referencama za AR naočare, jer žele da tačno osmisle šta bi one mogle da rade.

U međuvremenu, Niantic će svoju Real World platformu (arhitekturu koja stoji iza njihovih AR igara) izmeniti tako da bude kompatibilna sa XR2. To će im omogućiti da budu spremni kada se pojave buduće AR naočare. Kada to završe, planiraju da Real World Platform učine dostupnim svojim partnerima u Niantic Creator Program-u, koji će se lansirati tokom 2020. godine.

Pročitajte i tekst:  ADATA proširuje ponudu eksternih hard diskova

Ovo znači da ćemo u narednim godinama biti u mogućnosti da Pokemone jurimo sa naočarima na glavi, što će biti mnogo prirodnije nego da ispred sebe držimo telefon.