Novi Sony α7 III fotoaparat – najmodernije tehnologije snimanja u kompaktnom paketu

Kompanija Sony predstavila je još jedan impresivan dodatak seriji fotoaparata punog formata bez ogledala – model α7 III (ILCE-7M3). Jedinstvena inovacija kompanije Sony na polju senzora slike je u prvom planu modela α7 III zahvaljujući potpuno novom pozadinskom osvetljenju Exmor R CMOS senzora izvanredne rezolucije 24,2 megapiksela sa povećanom osetljivošću i impresivnim dinamičkim opsegom od 15 stopa pri niskoj osetljivosti.

Kombinujući ovaj senzor sa različitim impresivnim funkcijama, uključujući ekstremnu AF pokrivenost od 93%, brzo snimanje do 10 kadrova u sekundi, sa mehaničkim zatvaračem ili tihim snimanjem, raznovrsne 4K mogućnosti snimanja i još mnogo toga, kompanija Sony je stvorila novu alatku koja različitim stvaraocima, od entuzijasta do profesionalaca, pruža mogućnost za snimanje sadržaja na nove i različite načine nego što je to ranije bilo moguće.

Spektakularan kvalitet slike punog kadra

Novorazvijeno pozadinsko osvetljenje senzora Exmor R CMOS rezolucije 24,2 megapiksela je upareno sa prednjim LSI čipom koji efektno udvostručuje brzinu čitanja senzora slike, kao i sa unapređenim BIONZ X™ procesorom koji povećava brzinu obrade za približno 1,8 puta u odnosu na model α7 II. Ove moćne komponente zajedno omogućavaju velike brzine fotografisanja, kao i impresivan ISO opseg od 100 – 51200 (koji se može proširiti na ISO 50 – 204800 za fotografije) i ukupno poboljšanje u kvalitetu slike od 1.5 stopa. Fotoaparat takođe ima i masivni dinamički opseg od 15 stopa pri postavkama niske osetljivosti, obezbeđujući izvanredne ukupne performanse u svim podešavanjima i u svim uslovima snimanja, sa značajnim unapređenjem preciznih reprodukcija tonova kože i živopisnih boja u prirodi.

Novi model punog formata ima mogućnost snimanja u 14-bitnom RAW formatu, čak i pri snimanju u nečujnom ili kontinuiranom režimu, a na raspolaganju mu je i sistem stabilizacije slike po pet osa koji omogućava unapređenje brzine okidača od 5.0 koraka.

Značajna unapređenja AF brzine i performansi

Inovativni novi fotoaparat punog formata bez ogledala α7 III poseduje nivo performansi AF koji je u velikoj meri poboljšan u odnosu na α7 II, uključujući dodatne 4D FOCUS  mogućnosti. Novi fotoaparat pokriven je AF detekcijom kontrasta od 425 tačaka, usklađenim sa fokusnim AF-sistemom detekcije fokusne ravni zasićene sa 693 tačaka, nasleđenih od prethodnog α9 modela. Ovaj inovativni AF sistem pokriva približno 93% okvira, što osigurava pouzdano fokusiranje i praćenje čak i predmeta koji su najzahtevniji za snimanje.

Pročitajte i tekst:  Hej šefe, koj’ ti je sajt? Izrada web sajta na klik!

Odziv i AF praćenje su takođe značajno poboljšani kod novog fotoaparata, sa skoro dva puta većom brzinom fokusiranja pri slabom osvetljenju i dva puta većom brzinom praćenja u odnosu na prethodni model, kao posledica bržeg očitavanja senzora slike. Ovo omogućava da složeni i nepredvidljivi pokreti budu uhvaćeni sa većom preciznošću.

Prepoznatljiva Eye AF funkcija je takođe dostupna, pa čak i u AF-C režimu, što je izuzetno korisno kod fotografisanja objekata u pokretu, koji gledaju nadole ili su na neki način zaklonjeni. Ona takođe funkcioniše kad se α7 III koristi sa Sony objektivima A-mount sa opcionim LA-EA3 adapterom. Dodatna poboljšanja u fleksibilnosti fokusiranja uključuju dodavanje višestrukog selektora ili džojstika za brzo pomeranje fokusnih tačaka, dodavanje mogućnosti fokusiranja na dodir, AF dostupnost u režimu povećanja fokusa, kao i dugmeta “AF On” i još mnogo toga.

Brzina za hvatanje svakog odlučujućeg trenutka

Novi α7 III je opremljen ažuriranim sistemom za obradu slike koji mu omogućava snimanje u punom formatu rezolucije do 10 megapiksela sa kontinuiranim, preciznim AF/AE praćenjem do 177 standardnih slika u JPEG formatu, 89 komprimiranih slika ili 40 nekomprimiranih u RAW formatu. Ovaj režim velike brzine je dostupan pomoću mehaničkog zatvarača ili snimanja u sasvim tihom režimu, što doprinosi izuzetnoj fleksibilnosti fotoaparata. Ovaj model može snimati neprekidno do 8 kadrova u sekundi u režimu prikaza uživo uz minimalno zaostajanje u tražilu ili LCD ekranu.

Kao dodatna pogodnost, tokom snimanja velikog broja fotografija na memorijsku karticu, mogu da se koriste mnoge funkcije fotoaparata, uključujući stavke „Fn“ (funkcija) i „Meni”, reprodukcija fotografije, kao i nekoliko drugih menija i parametara, uključujući ocenjivanje i druge funkcije koje olakšavaju sortiranje slika na lokaciji.

Pored toga, ukoliko je u okruženju u kome se snima prisutno fluorescentno ili veštačko osvetljenje, korisnicima je na raspolaganju funkcija Anti-flicker koja omogućava modelu α7 III da automatski detektuje frekvenciju osvetljenja i potrebno vreme zatvarača da umanji taj efekat na fotografije, čime se omogućava smanjenje bilo koje ekspozicije ili anomalije boja koje se mogu pojaviti na vrhu i dnu fotografija snimljenih pri velikim brzinama.

Pročitajte i tekst:  100.000 telefona reciklirano uz pomoć TELENORA

Snimanje 4K video materijala

Novi model α7 III je istovremeno i odlična kamera koja nudi mogućnosti snimanja 4K (3840×2160 piksela) video materijala duž celog opsega senzora. U režimu snimanja, uređaj koristi puno očitavanje piksela bez spajanja piksela kako bi prikupio oko 2,4 puta količinu podataka potrebnih za 4K filmove, oversemplovao ih i proizveo 4K snimke visokog kvaliteta, izuzetnih detalja i dubine.

Fotoaparat α7 III odlikuje i tehnologija HLG (Hybrid Log-Gamma), koja podržava trenutni HDR tok rada, omogućavajući povezivanje sa HDR (HLG) kompatibilnim televizorima za uživanje u predivnim i realističnim 4K HDR fotografijama. Dodatno, S-Log2 i S-Log3 su dostupni za povećano profilisanje fleksibilnosti boja, kao i Zebra funkcija, Gamma Display asistencija pri snimanju i proksi zapis. Takođe, ovaj model odlikuje i snimanje u Full HD formatu pri brzini od 120fps do 100Mbps, pa su mogući i pregled i eventualno montiranje materijala u 4x ili 5x usporeniji snimak u Full HD rezoluciji sa AF praćenjem.

Unapređeni dizajn, prilagođen profesionalcima

Novi Sony fotoaparat sa punim kadrom opremljen je brojnim unapređenim funkcijama koje su prvi put primenjene na modelima α9 i α7R III. Poseduje slotove za dual kartice, uključujući jedan koji podržava UHS-II memorijsku karticu. Korisnicima su na raspolaganju razne mogućnosti za čuvanje sadržaja na svakoj od kartica, uključujući odvojeno snimanje u JPEG i RAW formatu, odvojeno snimanje fotografija i video materijala, relay snimanje i još mnogo toga. Trajanje baterije je takođe značajno produženo – sa CIPA merenjem do 710 snimaka po punjenju. Uređaj se može pohvaliti i Sony baterijom NP-FZ100 Z serije, koja ima približno 2,2 puta veći kapacitet od NP-FW50 iz serije W koja se koristi u modelu α7 II.

Pročitajte i tekst:  Sony EXTRA BASS Sports Bluetooth slušalice

Novi fotoaparat poseduje funkciju My Menu koja dozvoljava registrovanje do 30 postavki menija za trenutnu upotrebu. Korisnici takođe mogu zvezdicom obeležiti fotografije pomoću kontrole za lakšu reprodukciju i kasniji pregled, kao i da urede prva tri karaktera svih datoteka za fotografije. Pored toga, postoji ukupno 81 funkcija koje se mogu dodeliti 11 prilagođenim dugmadima, a kamera je otporna na prašinu i vlagu.

Model α7 III odlikuje i XGA OLED Tru-Finder tražilo, visoke rezolucije i kontrasta, koje se brzo pokreće, sa približno 2.3 miliona tačaka za izuzetno preciznu i živopisnu reprodukciju detalja. Podešavanja kvaliteta ekrana Standard ili High takođe su dostupna i za tražilo i za monitor. Takođe je u mogućnosti da bez problema prenese datoteke na smartfon, tablet, računar ili FTP server preko Wi-Fi, dok takođe nudi SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) USB Tipe-C  Terminal za povećanu fleksibilnost u napajanju i veću brzinu prenosa slike prilikom okidanja.

Novina kod α7 III fotoaparata je softverski paket pod nazivom Imaging Edge koji proširuje kreativne mogućnosti čitavog procesa snimanja ― od prethodne obrade do post-procesuiranja. Imaging Edge obezbeđuje tri PC aplikacije pod nazivom Remote, Viewer i Edit, dostupne za besplatno preuzimanje, koje podržavaju daljinsko snimanje u realnom vremenu i razvoj RAW formata. U najnovijoj verziji 1.1 unapređena je brzina prenosa podataka za oko 10% za daljinsko snimanje sa računara (PC tether snimanje), kao i približno 65% poboljšanje brzine odziva za uređivanje slika u RAW formatu.

Novi α7 III je kompatibilan i sa širokim spektrom dodatne opreme za Sony E-mount objektiv, uključujući BC-KZ1 punjač baterija i VG-C3EM vertikalno držanje.

 

Novi α7 III će se u Evropi isporučivati u martu 2018. godine po ceni od oko 2.090 evra (samo telo) ili 2.290 evra u kompletu sa objektivom SEL2870.

Ekskluzivne priče i uzbudljivi novi sadržaji zabeleženi novim α7 III fotoaparatom, kao i ostalim Sony uređajima mogu se naći na sajtu www.alphauniverse.com, u Sony Foto galeriji i Sony Camera Channel na sajtu You Tube.