Održana 27. Microsoftova NT konferencija

U Portorožu je organizovana tradicionalna NT konferencija (slov. konferenca), na kojoj su se stručnjaci za tehnologije, poslovanje i Microsoftova rešenja iz kompanija i ustanova veliku pažnju posvetili digitalnoj transformaciji poslovanja, rastu i očuvanju životne sredine.

Esad Jakupović

Microsoftova NT konferenc(ij)a najveća je poslovno-tehnološka priredba u Sloveniji i pandan nešto drugačije koncipiranih i nekoliko godina mlađih Microsoftovih konferencija Sinergija u Srbiji (ovogodišnja će biti održana 6-8. decembra u Beogradu) i Windays u Hrvatskoj (zadnja je održana u aprilu 2019. u Šibeniku, ako ne računamo internet verziju iz decembra 2020). NT konferencija se tradicionalno održava u Portorožu, s izuzetkom dve konferencije na Bledu, 2013. i 2014. godine, i „koronske“ konferencije u internet izvedbi 2020. godine.

Ubrzavanje puta u transformaciju

Ovogodišnja NT konferencija, 27. po redu, okupila je oko 1.600 stručnjaka i poslovnih korisnika softverskih i hardverskih rešenja kompanije Microsoft. U središtu pažnje učesnika bili su oporavak privrede i održiva rast u zaoštrenim geopolitičkim i ekonomskim uslovima, preplitanje tehnologije i društva, stalno aktuelna kibernetska bezbednost, kao  i mogućnosti digitalne i zelene transformacije. Organizovano je više od 130 predavanja i praktičnih radionica, na najrazličitije teme s područja digitalnih tehnologija i Microsoftovih rešenja. Na konferenciji su tehnološki stručnjaci imali priliku da upoznaju novosti u širokom spektru informacionih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, virtuelna i proširena stvarnost, kibernetska bezbednost, serverska infrastruktura i zbirke podataka i poslovna analitika, kao i najnovijih Microsoftovih proizvoda i usluga.

„Svet je na istorijskoj geopolitičkoj, ekonomskoj, društvenoj i tehnološkoj prekretnici, na kojoj se izuzetne prilike susreću s isto tako velikom odgovornošću do sveta oko nas, pri čemu smo dokazali da smo u stanju da se prilagođavamo i rastemo“, naglasila je uvodnom govoru Mišel Simons (Michelle Simmons), generalna direktorka Microsofta za regiju CEE Multi-Country. „Slovenija ubrzava svoj put u digitalnu transformaciju i među vodećim je evropskim državama po digitalizaciji obrazovanja i među prvih deset po integraciji digitalnih tehnologija u poslovne aktivnosti“, dodala je. „Udeo kompanija koje upotrebljavaju usluge u oblaku je 38 odsto, što je iznad proseka EU. Ključni prednosni zadatak za Sloveniju je zato digitalizacija javnih usluga, koja će državljane podstaknuti da još više koriste savremene tehnologije i tako ojačaju svoje kompetencije“.

U povezanom svetu u pogledu bezbednosti nema izolovanih sistema: Mišel Simons, generalna direktorka Microsofta za region CEE Multi-Country, na NT konferenciji

Digitalna suverenost u oblaku

Pročitajte i tekst:  Kaspersky i Microsoft se udružuju u pružanju obaveštajnih podataka korisnicima Microsoft Sentinel

„Još pre nekoliko godina na kibernetsku bezbednost smo gledali kao na tehničko pitanje, koje rešavaju IT stručnjaci, ali danas vidimo da se radi o jednom od ključnih izazova i pretnji samom opstanku organizacija“, objasnila je Mišel Simons. Microsoft u saradnji s preko 8.500 stručnjaka za informacionu bezbednost u 77 zemalja sveta nudi najcelovitiji uvid u trenutno stanje bezbednosti. „Svoje stranke u oblaku štitimo zajedno sa nama samima, jer u povezanom svetu nema izolovanih sistema“,  dodala je. Pored toga je naglasila da državne ustanove i stranke iz javnog sektora žele da ubrzaju svoju digitalnu transformaciju na bezbedan način, da bi stvorile prilike za društveni i privredni razvoj i poboljšale usluge za stanovnike.

„S ulaganjima u istraživanja i inovacije razvijamo Microsoft Cloud for Sovereignity, najprilagodljivije i najcelovitije rešenje za digitalnu suverenost, koja strankama iz javnog sektora omogućava da svoje zadatke uspostave i digitalno preoblikuju u Microsoftovom oblaku, pri čemu ispunjavaju zahteve u pogledu zakonodavne skladnosti, bezbednosti i politike“, ocenila je Mišel Simons. Objasnila je da će Microsoft s dolazećim planom EU Data Boundary obezbediti ne samo čuvanje nego i obradu podataka stranki u okviru Evropske unije. „Radujemo se zbog tesne saradnje s partnerima širom sveta s ciljem da pomognemo strankama pri digitalnoj transformaciji, koja će osigurari podatkovnu suverenost i zaštitu nacionalne imovine“, zaključila je Mišel Simons.

Za IKT je potrebno više žena 

Direktorka slovenačkog Microsofta Barbara Domicelj je u svom govoru istakla prilagodljivije oblike rada i zastupljenost žena u industriji IKT kao područja kojima je potrebno posvetiti više pažnje da bi se obezbedilo ubrzanje digitalnog razvoja u Sloveniji. „Prema podacima LinkedIna, u martu 2020. godine odnos između službi koje su nudile mogućnost rada na daljinu i službi koje takav rad nisu ubuhvatale bio je 1:67, a dve godine kasnije smanjio se na 1:7“, naglasila je. Dodala je da oglasi za zapošljavanje s mogućnošću rada na daljinu beleže 2,5 puta više obilazaka i privuku 3 puta više prijava kandidata odnosno kandidatkinja. Da bi kompanije mogle da ispune takva očekivanja potreban je pomak u mislenosti utemeljen na iskustvima iz zadnje dve godine. Ocenila je da će uspešne biti one kompanije koje budu ostvarile kulturu prilagođavanja, koja će biti njihova ključna konkurentska prednost i motor dugoročnog rasta.

Pročitajte i tekst:  Orion telekom Cloud Backup Servis – Sigurna zaštita podataka za poslovne korisnike

Kao drugo područje na kome je potrebno uraditi više istakla je polnu uravnoteženost. „U Sloveniji se rado hvalimo s visokom uključenošću žena na tržištu rada, ali je Microsoftov indeks Digital Futures pokazao da u IT industriji nije tako, jer smo po udelu žena među IT stručnjacima potprosečni“, naglasila je. Slovenačke kompanije zapošljavaju manje IT stručnjakinja nego što iznosi prosek regiona, a uz to ih je i teže pridobiti zbog potprosečnog udela diplomanata koji su se obrazovali za IKT zanimanja. „Za ubrzani digitalni razvoj moraćemo što brže da se posvetimo tom raskoraku između potreba kompanija i odnosa na t ržištu rada – kao i s time da za IKT zanimanja zainteresujemo više žena“, zaključila je Barbara Domicelj.