Office 365 neće biti dozvoljen u nemačkim školama

Škole u nemačkoj saveznoj državi Hesen, neće više moći da koriste Microsoft Office 365. Odluku je doneo državni komesar za zaštitu, jer postoji bojazan od gubitka podataka i suočavanja sa kaznom zbog GDPR pravila. Do ovakve odluke došlo se nakon što je Microsoft zatvorio svoj data centar u nemačkoj prošlog avgusta, pa se podaci čuvaju na američkim serverima, što je otvorilo potencijalnu mogućnost da američke vlasti pristupe korisničkim podacima.

Windows 10 telemetrijski sistem prikuplja široki spektar podataka kako se upotrebljavaju proizvodi u okviru sistema i servisi. Ovi podaci mogu da uključe podatke iz email-ova, njihove naslove, kao i fraze koje Microsoft softver koristi prilikom prevoda. Iz Microsoft-a su odgovorili da su svesni razloga zbog kojih je komesar zabrinut, ali su naglasili da administratori imaju mogućnost da limitiraju količinu podataka koji će se slati kompaniji kada je Office 365 povezan sa školskim nalozima korisnika. Takođe su rekli da su nedavno predstavljene i nove opcije za veću kontrolu podataka koji se šalju.

Ovakav pristup Microsoft-a je u prošlosti imao uspeha, jer su uspevali da preokrenu neke odluke, ali izgleda da to sada neće biti slučaj. Razlog je što se u ovom slučaju radi o senzitivnim podacima koji su vezani za decu. Ova odluka komesara neće se odnositi samo na Microsoft. Moguće je i da će u državi Hesen biti zabranjena upotreba cloud rešenja iz Google-a i Apple-a, jer i ona mogu da krše GDPR pravila. To će školama u ovoj nemačkoj državi ostaviti jedino mogućnost da koriste softver koji se instalira lokalno na računarima, kao što je Office 2019, osim u slučaju da Microsoft u međuvremenu ne obezbedi bolju sigurnost i bezbednost podataka.

Pročitajte i tekst:  Lenovo uvodi velike promene u partnerski program