Osnovne akademske studije Produkcije dramskih i audiovizuelnih umetnosti i medija

Producent je osoba koja putem svojih znanja i veština usmerava, kombinuje, oblikuje i vodi projekte u kulturi, umetnosti i medijima. Da bi to postigao producent mora imati viziju i odgovornost za izbor ideje, izvođača, ekipe i sposobnosti za usklađivanje rasporeda i međuljudskih odnosa, iznošenje ideja na jasan i slikovit način, obezbeđivanje finansija.

Posao producenta je kreativan, izazovan i dinamičan. Zahteva organizovanost, komunikativnost, a kontinuirani rad uz formalno obrazovanje vodi do uspeha. Pored posedovanja umetničko-kreativnog talenta i preduzetničkog duha, producent je snalažljiva osoba i najčešće lider u svom okruženju.

Poslednjih godina potražnja za ovim zanimanjem raste, a tržište kulture i umetnosti uvek traga za kreativnim producentima i inovativnim projektima. Želja osnivača smera je da školuje buduće nosioce kulturnog i umetničkog razvoja, kako na mikro, tako i nacionalnom i regionalnom nivou.

U skladu sa time otvara se katedra za “Osnovne akademske studije Produkcije dramskih i audiovizuelnih umetnosti i medija” ( www.produkcija.fdb.edu.rs )

Nastavni plan i program je u skladu sa savremenim produkcijskim trendovima i objedinjuje sve osnovne vidove produkcije: filmsku, televizijsku, pozorišnu, radijsku, muzičku produkciju i opštu produkciju u kulturi, umetnosti i medijima, po čemu je jedinstven u regionu. Profesionalno iskustvo nastavnika i njihovo teorijsko znanje studentima prenosiće se u učionici i kroz tribine i radionice, kao i putem realnih produkcijskih angažmana: snimanje filma i televizijskog programa, produkciju pozorišne predstave i performansa, proizvodnju radijskog programa, snimanje i produkciju muzike i druge oblike produkcijskih delovanja u kulturi, umetnosti i medijima.

Pored stručne prakse, nastavni program podrazumeva studijske posete referentnim institucijama kulture, medijskim kućama, filmskim, televizijskim, radijskim i muzičkim studijima, te marketinškim i oglasnim agencijama.

Pročitajte i tekst:  Besplatna RNIDS-ova edukacija „Na klik do kupca“ u Subotici

Student po završetku studija postaje DRAMSKI I AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT, a po završetku prve godine dvogodišnjih master studija DIPLOMIRANI AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT, dok po zavrsetku celokupnih master studija stiče zvanje MASTER AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT. Master studije se otvaraju od sledeće školske godine, 2020-2021.

Više informacija na: www.produkcija.fdb.edu.rs