Ovo su pet najvećih prednosti USB-C konektora

Svedoci smo da se proizvođači hardverskih uređaja sve više okreću ka standardizovanom USB-C konektoru, iz prostog razloga što on donosi mnogo prednosti u odnosu na ranije USB-A i USB-B konektore. Ako niste znali, USB-A su oni „najstandardniji“ USB konektori koje već godinama koristimo. USB-B su konektori koji se najčešće upotrebljavaju kod perifernih uređaja kao što su štampači i oni sa jedne strane imaju standardni USB konektor, a sa druge je konektor četvrtastijeg oblika. USB-C „preti“ da ih u narednom periodu sve zameni.

Pa koje su onda prednosti USB-C konektora? On poseduje neke veoma korisne odlike, koje ranije nismo viđali na USB konektorima:

  1. Malih je dimenzija – otprilike je duplo manji od standardnog USB-A konektora, pa može da se implementira na mnogo većem setu uređaja, naročito manjih, na kojima nije bilo zgodno da se postavi klasičan USB port.
  2. Nebitno je kako se utakne – Ovo je verovatno jedna od najvećih prednosti USB-C konekcije. Prvi put ne morate da gledate kako je konektor orijentisan – kako god da ga utaknete u port, konekcija će raditi.
  3. Veoma je brz – Brzina protoka USB-C konektora dozvoljava transfer do čak 10 gigabita u sekundi, što je daleko iznad brzina njegovih prethodnika. Ako prevedemo to na razumljiviji jezik, preko njega može da se propusti dovoljno podataka za nekoliko monitora 4K rezolucije i to samo kroz jedan port. To će gejmerima u budućnosti obezbediti mnogo bolji osećaj tokom igranja.
  4. Snažan je – Kroz ovaj port može da se propusti snaga do 100 W na 20 V i 5A, što je više nego dovoljno da posluži čak i za punjenje laptopa. Raniji USB portovi mogli su da se upotrebe samo za punjenje telefona i tableta.
  5. Fleksibilan je – Upotrebom različitih adaptera, USB-C port može da se poveže sa drugim, starijim konektorima, koji čak ne moraju da se zasnivaju na USB tehnologijama. Drugim rečima, može da se poveže sa DisplayPort-om, VGA ili mrežnim konektorom…
Pročitajte i tekst:  Šta uraditi ako se na monitoru pojavi "Plavi ekran smrti" – Blue Screen of Death (BSOD)

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers