Partnerstvo za pametnu i održivu mobilnost

Vodeća globalna tehnološka kompanija na području rešenja za plaćanje Mastercard je u partnerstvu s Margentom R&D, Ljubljanskim putničkim prometom (LPP) i Novom Ljubljanskom bankom (NLB) na okruglom stolu za medije najavila novu uslugu plaćanja, zasad u putničkom saobraćaju u Ljubljani.

Esad Jakupović

Novo rešenje je komplementarno s postojećim sistemom za putnički saobraćaj Urbana i zasnovano na poznatom konceptu Tap & Ride. Korisnicima omogućava neposredno plaćanje karte za autobus platnom karticom Mastercard ili pomoću mobilnog novčanika odnosno drugog uporedivog nosivog uređaja u koji je nameštena ta kartica. Inovaciju je pozdravila „Mestna“ (Gradska) opština Ljubljana (MOL), jer njome postavlja glavni grad Slovenije na kartu pametnih gradova koji pomoću tehnoloških rešenja poboljšaju kvalitet života svojih stanovnika. Ljubljana, naime, pomoću tehnoloških inovacija aktivno oblikuje svoju viziju urbane budućnosti, koja je utemeljena na održivosti, većoj uključenosti i boljem korisničkom iskustvu.

Digitalizacija plaćanja gradskog saobraćaja: okrugli sto za medije Mastercarda u partnerstvu s Margentom R&D, LPP-om i NLB-om (Foto: Jernej Kokol)

Za bolje korisničko iskustvo

„Predstavljena novost prevazilazi tradicionalne platne mehanizme, jer uvažava dinamične zahteve urbanog načina života i time predstavlja raskrsnicu između moderne tehnologije i svakodnevnih životnih potreba stanovnika gradova“, naglasio je Luka Gabrovšek, poslovni direktor Mastercarda Slovenija. Objasnio je da danas putnici u svim velikim evropskim gradovima i drugde po svetu mogu da putuju uz upotrebu platnih kartica, mobilnih novčanika ili drugih oblika nosive tehnologije. Globalna iskustva s alternativnim načinima plaćanja pokazuju da takva inovacija donosi još bolje korisničko iskustvo i veći stepen zadovoljstva.

Pročitajte i tekst:  Poziv startapima iz Srbije: Prijavite se na “Visa Everywhere Initiative 2023” takmičenje

Zamenik gradonačelnika MOL-a Ljubljana doc. Rok Žnidaršič objasnio je da je jedan od ciljeva upravljanja gradom osigurati što jednostavniji servis za građane. „Digitalizacija je svakako alat u tom smislu i Ljubljana je u poslednjih nekoliko godina upravo uz njenu pomoć napravila važne korake na putu do zelenije, održive i inovativne metropole“, dodao je. Novo tehnološko rešenje uz novu Urbanu širi mogućnosti upotrebe gradskog putničkog saobraćaja i bitno ga olakšava određenom krugu korisnika, kao što su turisti, zaposleni i povremeni korisnici. „Tehnološki i društveni razvoj nalaže uvođenje alternativnih načina plaćanja prevoza, što u LPP-u dosledno sledimo“, naglasio je dr. Rok Vihar, zamenik direktora LPP-a.

U saradnji s partnerima

Margento R&D, kompanija s područja istraživanja i razvoja tehnologija pametnih gradova i mobilnosti, po prošlogodišnjoj uspešnoj nadgradnji sistema Urbana dodatno je usavršila kako taj sistem tako i implementaciju plaćanja platnim karticama na Margento validatorskoj infrastrukturi, koja je u celini razvijena u Sloveniji. „Po višegodišnjem trudu i stalnom razvoju srećni smo da možemo predstaviti tehnološku inovaciju koja ne samo poboljšava korisničko iskustvo u javnom prevozu nego takođe postavlja nove standarde za čitav ekosistem mobilnosti“, izjavio je Žiga Šmit (Schmidt), direktor kompanije Margento R&D.

Tehnološka inovacija je plod višegodišnjeg razvoja i saradnje s partnerima, koji predstavljaju delove mozaika u strukturi pametnih urbanih rešenja. „U NLB-u smo svesni svoje sistemske uloge koju imamo i u Sloveniji i na drugim tržištima u regionu gde smo prisutni – raduje nas da smo partneri u projektu koji će omogućiti plaćanje vožnji na autobusima LPP-a pomoću bankarskih kartica“, objasnio je Simon Štajnman (Steinman), pomoćnik člana uprave NLB-a. Dodao je da je njihov cilj osigurati inovativna rešenja koja poboljšavaju i olakšavaju život i na taj način učestvuju u stvaranju budućnosti, naravno i drugde u Sloveniji i u regionu.

Pročitajte i tekst:  Incode predstavlja Workflows, rešenje koje unapređuje korisničko iskustvo za kompanije širom sveta

Nova usluga do kraja godine

Plaćanje voznih karata u gradskom potničkom saobraćaju u Ljubljani platnim karticama Mastercard i drugim zadovoljava sve veću potrebu za privlačnijim, jednostavnijim i dostupnijim rešenjima. Usluga Tap & Ride omogućava korisnicima jednostavno plaćanje vožnje platnom karticom, mobilnim novčanikom i drugim uporedivim nosivim uređajem, koji nadograđuje postojeće načine plaćanja autobuskih karata. Planirano je da nova usluga bude na raspolaganju korisnicima do kraja godine. Pored osigiuranja bržeg i bezbednijeg načina plaćanja, ona će omogućavati integraciju s drugim uslugama u gradu i napredne analitičke funkcije koje će pomagati da se pobošljaju operativna efikasnost i planiranje gradskog saobraćaja.