Recenzija: Tecno Spark Go 2023 – Pristojan budžetski telefon za svakodnevnu upotrebu

Tecno, novi brend na našem tržištu, odabrao je strategiju nastupa u kojima se korisnicima (za početak) nude telefoni iz srednje i budžetske klase. U ovu drugopomenutu klasu, spada i model nazvan Tecno Spark Go 2023. U pitanju je jedan od najjeftinijih pametnih telefona na našem tržištu, što znači da „cilja“ korisničku grupu kojoj je između ostalog i niska cena važan parametar pri odabiru novog telefona.

Ipak, to ne znači da takvi telefoni ne nude ništa osim niske cene. Tecno je na ovom modelu posvetio pažnju nekim detaljima koji će ga svakako učiniti interesantnim potencijalnim kupcima. Za početak, tu je neobičan i veoma atraktivan dizajn leđa telefona (tzv. Cloud Mirror Geometry Design), za koji već možemo da kažemo da na neki način postaje zaštitni znak Tecno telefona. Naime, skoro svi Tecno modeli koje smo do sada imali priliku da probamo odlikuju se raznim neobičnim šarama na leđima telefona. Drugi detalj koji nam je zapao za oko je da se senzor otiska prstiju nalazi na leđima telefona. Iako je ovaj senzor postao uobičajen, nije baš čest u budžetskoj klasi. Stoga moramo da konstatujemo da je ovo verovatno najjeftiniji telefon uz koji ćete dobiti i senzor otiska prsta. Njegova lokacija je takođe interesantna, jer je integrisan u modul sa kamerama, što je još jedno inovativno rešenje, jer ga do sada nismo viđali na drugim telefonima.

Pročitajte i tekst:  Novi modeli TECNO SPARK 20 serije stižu na srpsko tržište -  Elegantan dizajn i kamera od 108MP

S obzirom da se radi o budžetskoj klasi, od kamera ne treba očekivati mnogo. Glavna kamera ima rezoluciju od 13 MP, a pored nje je i postavljen i senzor dubine sa rezolucijom 2 MP. Ipak, možemo da kažemo da su one, uzimajući u obzir cenovnu klasu, sasvim solidnog kvaliteta. Naravno, očekivanja moraju da budu svedena na cenovni rang kome pripada. Uglavnom, dnevne fotografije su za prosečnog korisnika sasvim dobre, možda ponekad za nijansu preeksponirane, dok su noćni snimci, upotrebljivi, ali sa očekivanom dozom kolornog šuma i gubitka detalja.

Pomenućemo i prednju kameru rezolucije 5 MP, koja bez obzira na nisku rezoluciju pravi iznenađujuće dobre fotografije. Ona je postavljena u sredini gornje strane IPS ekrana koji ima dijagonalu od 6.6 inča i HD+ rezoluciju. Osvežavanje ekrana je „zaključano“ na 60 Hz, što je i očekivano u tom cenovnom rangu. Svesni smo da kod jeftinijih telefona moraju postojati kompromisi kad su tehničke specifikacije u pitanju, a ako je negde trebalo prištedeti, ovo je mesto koje „najmanje boli“. Telefon pokreće vremešni MediaTek Helio A22 čipset, predstavljen davne 2018. godine. Ipak, pokazalo se da upravo ovaj izbor ima smisla i to iz dva razloga. Prvi je njegova (niska) cena, a drugi je što on i danas obezbeđuje sasvim solidne performanse za svakodnevnu upotrebu. To u praksi znači da nećete baš moći da igrate one najzahtevnije igre, ali tzv. „casual“ igrice sasvim lepo rade na njemu. Pomenućemo i još jednu dobru stranu odabira baš ovog čipseta. Uparen sa baterijom od 5000 mAh, Tecno Spark Go 2023 bez problema izdržava dva dana između dva punjenja, što je odličan rezultat. Dodaćemo još da telefon poseduje 3 GB RAM-a, kao i 64 GB prostora za podatke. Imajte u vidu da je u pitanju prošireni RAM 2.0 koji dozvoljava još do 3 GB dodatne virtuelne memorije, što je ukupno 6 GB RAM-a, a to omogućava da telefon radi glatko i još brže.

Pročitajte i tekst:  10. generacija Motorola g telefona donosi revoluciju u srednji segment

Ono što nas je još prijatno iznenadilo je integrisan NFC, što do sada nismo imali prilike da vidimo u ovoj, najnižoj cenovnoj kategoriji telefona. Tako da time SPARK GO 2023 omogućava razne dodatne funkcionalnosti, ali i da svako plaćanje putem telefona bude jednostavno, lako i bezbedno.

Na telefonu je instaliran Android 12, sa HiOS V12 korisničkim interfejsom. Na njemu se nalazi preinstalirano dosta aplikacija, koje lako možete da obrišete ukoliko vam nisu potrebne (i tako oslobodite dodatni prostor za slike i video snimke).

Tecno Spark Go 2023 je telefon koji će, uprkos zaista niskoj ceni, zadovoljiti potrebe prosečno zahtevnih korisnika. Obezbeđuje pouzdanu telefonsku komunikaciju, kao i solidne fotografije, pod uslovom da postoji dovoljno ambijentalnog svetla. A, tu je i dopadljivi dizajn, baterija velikog kapaciteta, NFC funkcionalnost, nekoliko inovativnih hardverskih rešenja, kao i korisnički interfejs jednostavan i prijemčiv za upotrebu.

Cena: 12.999 rsd.

Kontakt: Tecno

Specifikacije:

Displej 6.56“, IPS LCD, 720 x 1600 piksela, 20:9, 60 Hz
Čipset Mediatek MT6761 Helio A22 (12 nm)
CPU Quad-core 2.0 GHz Cortex-A53
GPU PowerVR GE8320
Memorija  3 GB RAM, 64 GB prostor za podatke, poseban slot za MicroSDXc karticu
SIM Dual SIM (nano-SIM)
Kamere Zadnje: 13 MP, f/1.9 (široka), AF;
2 MP senzor dubine;
Video: 1080p@30fps

Prednja: 5 MP

Baterija 5000 mAh, 10 W punjač
Povezivanje WiFi, bluetooth, GPS, USB-C, senzor otiska prsta, 3.5 mm ulaz za slušalice
Ostalo FM radio
OS Android 12 + HiOS 12
Dimenzije 163.9 x 75.5 x 8.9 mm
Masa Endless Black, Nebula Purple, Uyuni Blue