RoglIT 2020, Maribor – Od IT svi očekuju da, jednostavno, deluje

Okrugli sto o spoljnom izvođenju IT: konferencija RoglIT 2020 u Mariboru

U Mariboru je organizovana tradicionalna poslovno-obrazovna konferencija RoglIT 2020 kompanije Unistar PRO, ovog puta uz učešće novog vlasnika, grupe Actual iz Kopra, odnosno njenog vlasnika, nezavisnog italijanskog holdinga DBA Group.

Sezonu IKT događaja u novoj godini u Sloveniji već godinama otvara konferencija RoglIT, koju u drugoj polovini januara organizuje kompanija Unistar PRO u Mariboru. Konferencija nosi ime po planiti Rogli, jednom od najvećih slovenskih skijališta, na kojoj je održavana dok se nije pre nekoliko godina konačno preselila u poznati mariborski hotel Habakuk. Ovogodišnji RoglIT se prvi put odvijao u međunarodnom sastavu, uz učešće kompanija iz grupe Actual (Actual, Unistar PRO, Astec) i društva Itelis, koji zajedno čine Grupu DBA. Svi zajedno su strankama i partnerima predstavili aktuelne trendove i nove tehnologije na području IKT.

Najveći sistemski integrator

Organizator konferencije je, pod parolom Unistar PRO Goes International, predstavio svoju novu, međunarodno usmerenu strategiju te posebnu pažnju posvetio računarstvu u oblaku, IT uslugama, kibernetskoj bezbednosti i drugim temama. Glavni izvršni direktor grupe Actual Pavle Jazbec je u uvodnom govoru podsetio na preplitanje bogate istorije i kvalitetnih kadrovskih ekipa iz kojih je uz finansijsku podršku italijanske grupacije DBA Group nastao najveći sistemski integrator na tlu Slovenije. »Znamo šta radimo – to je naša garancija strankama, da se uvek trudimo da budemo bolji«, jezgrovito je objasnio Jazbec. »Gradimo uspešno kombinaciju tehnologija, sistema i znanja, u cilju izgradnje pametnije infrastrukture, jer smo svesni, da će sve inteligentnija rešenja oblikovati budućnost«, dodao je direktor DBA Group Raffaele De Bettin. Objasnio je, takođe, da Actual ostaje IT srce grupacije DBA Group, kao prvenstveno inženjerska i uslužna kompanija, kao i da će pored delovanja u Sloveniji biti sve aktivniji i na međunarodnim tržištima.

Pročitajte i tekst:  Najveći domaći sajam audio-video tehnike "HI-FILES SHOW" 7. i 8. oktobra u Beogradu!

Veliku pažnju je privukao okrugli sto o efikasnosti IT investicija i spoljnom upravljanju IT usluga. Centri podataka i računarstvo u oblaku omogućili su ubrzano premeštanje IT okruženja i usluga u spoljno izvođenje. Taj pristup koriste i mnoge kompanije u Sloveniji, koje su nivoom tih usluga većinom veoma zadovoljne, što je i razumljivo, jer ih u krajnjoj liniji pružaju visoko specijalizovane IT kompanije. Luka Koper je među prvima prešla na novi model osiguranja IT usluga. „Informatiku smo u spoljno izvođenje predali još pre 18 godina i bili smo pioniri u Sloveniji, a danas to rade svi“, ispričao je Boris Šušmak, rukovodilac poslovnog razvoja u toj kompaniji. „Oblačna okruženja imaju ogromne prednosti – mi, recimo, koristimo privatni oblak, a istovremeno imamo sve više usluga u javnim oblacima“.

Pomoć spoljnog partnera

Učesnici su istakli više izrazitih prednosti spoljnog izvođenja IT usluga (outsourcinga), kao što su koncentrisanje na vlasititi posao i lakše uvođenje novih usluga. Pored toga su naglasili značaj jednostavnog pridobijanja novih ili dodatnih IT izvora, odsutnost potrebe za drugom investicijom u IT okruženje, kao i udobnost i pouzdanost delovanja. Okruženja dobavljača koji ugošćavaju IT okruženja svojih stranki odlično su obezbeđena i utemeljena, a posledica toga je i da deluju bez komplikacija, onako kako to stranke očekuju. „Odluka za predaju informatike u spoljno izvođenje je jednostavna, jer većini kompanija pojeftini poslovanje, zato što je potrebno manje stručnjaka s područja IT, koji su skupi“, naglasio je Davor Avsec iz kompanije Lidl. „Uprkos tome takva odluka zahteva brižljivo traženje pouzdanog partnera, kome možeš da poveriš svoje okruženje i podatke“, dodao je Avsec.

Pročitajte i tekst:  Acer računari za učenike osnovnih škola na Vračaru

Šušmak je objasnio da je česta praksa kod seljenja IT odeljenja ka specijalizovanom spoljnom dobavljaču da mu kompanija prepusti brigu o postavljanju i održavanju IT okruženja, a sačuva svoju razvojnu ekipu. »Bitno je da se ekipa kompanije bavi poslovnim procesima i traženjem poboljšanja u poslovanju – ako pri tom može da im pomogne spoljni partner, utoliko bolje«, naglasio je Šušmak. »Kod izbora partnera za spoljno izvođenje je svakako dobro odlučiti se za kompaniju koja dobro poznaje industriju stranke s kojom sarađuje, jer je u tom slučaju sve lakše, pošto su obema stranama poznati standardi, način rada i drugo«, dodao je Šušmak. Učesnici okruglog stola su u zaključku naglasili da od IT svi očekuju da, jednostavno, deluje. Sa specijalizovanom kompanijom za IT usluge kao što je Unistar PRO, to nije problem.

Esad Jakupović