Skrivena reklama na daljinskom upravljaču

Da li ste se ikad zapitali zašto na daljinskim upravljačima većine današnjih televizora postoje tasteri koji vode direktno do određenih third-party servisa? Logičan odgovor je da bi se olakšao pristup do takvih servisa. Ali onda se postavlja pitanje, zašto ne postoje direktni tasteri do nekih funkcija koje su integralni deo samih televizora, već se do njih mora doći „šetanjem“ kroz menije?

Jedan od najizraženijih primera je dugme za Netflix streaming servis. Naime, to je često najveći taster na daljinskom upravljaču, uvek je drugačije dizajniran da bukvalno „bode oči“ i uvek se nalazi na centralnoj poziciji na daljincu. Ovde opet ima prostora za novo pitanje. Ako već imamo taster za Netflix, zašto ne dodaju i taster za HBO Go, ili za Disney+, na primer? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Ovaj taster je reklamni taster i proizvođač televizora zarađuje od njega i verovatno njegovo prisustvo naplaćuje kao eksluzivitet (mada postoje i drugi primeri).

Iako televizori sami po sebi koštaju stotine, pa i hiljade dolara ili evra, zašto bi neko pokušao da za neku „smešnu“ sumu prodaje reklamni prostor na daljinskom upravljaču? Ovde se u igru uključuje teorija velikih brojeva. Bloomberg je objavio podatak da Roku naplaćuje jedan dolar po takvom tasteru mesečno (a njihovi daljinci imaju dva, četiri ili šest takvih tastera), što sa brojem prodatih uređaja uopšte nije zanemarljiva zarada i meri se milionima dolara mesečno.

Pročitajte i tekst:  Tubi TV – besplatna Netflix alternativa

A da li se to isplati „oglašivačima“. Uzmimo opet za primer Netflix, pošto je on najčešći taster, naročito na našim prostorima. Čak i ako niste pretplatnik ovog servisa, kada se pritisne Netflix taster na daljincu, odmah se otvara opcija za prijavu na taj servis. Korisnicima je taj proces znači maksimalno olakšan, što znači da se povećava šansa da će ga uraditi. Kad već postoji na daljincu, ako neko želi da se pretplati na neki streaming servis, najverovatnije će se prijaviti baš na njega (jer je on već ponuđen), a ne na neki drugi.

Ovo (skriveno) reklamiranje donosi dobitak skoro svima. Proizvođači televizora zarađuju dodatni novac, streaming servisi lakše dolaze do novih pretplatnika… Jedino korisnici koji ne žele da se pretplate, moraju da koriste daljinski sa tasterom koji im ničemu ne služi, a nekako se uvek nađe pod prstom. I za kraj, da postavimo još jedno od mnogobrojnih pitanja u ovom tekstu – koliko je ovo moralno od strane proizvođača televizora. Vi, kao kupac regularno ste platili televizor, po punoj ceni, a proizvođač vam je „uvalio“ reklamu koja je fizički deo uređaja. To nije softverski proizvod koji možete da obrišete, ili stiker, koji ćete odlepiti sa daljinca. To je fizički taster, koji ne možete nikako da uklonite…