Šta uraditi ako se na monitoru pojavi “Plavi ekran smrti” – Blue Screen of Death (BSOD)

Korisnici Windows-a najviše se plaše tzv. Blue screen of death (BSOD), ili plavog ekrana smrti. On se pojavljuje kada Windows doživi kritičnu grešku koju ne može da oporavi.

Šta izaziva plavi ekran smrti?

Plavi ekran se pojavljuje kada postoji problem sa hardverom na računaru. To najčešće nije hardverska greška, već greška u low-level softveru u Windows kernelu ili u drajverima koji komuniciraju sa hardverom. Standardne aplikacije vrlo retko mogu da izazovu ovu grešku, iz prostog razloga što ne ostvaruju direktnu vezu sa hardverom, već se to sve odvija preko pomenutih komponenti.

Ova greška se javlja kada Windows doživi tzv. „STOP“ grešku. Takva kritična situacija ukazuje da ne postoji način da se operativni sistem oporavi i jedino što može da se uradi je da se restartuje PC. To vodi do gubitka podataka, jer otvoreni programi nemaju šansu da snime podatke na kojima rade.

Prilikom pojave plavog ekrana Windows automatski kreira neku vrstu „dump“ fajla koji sadrži informacije o tip problema koji se pojavio i snima ga na hard disk. To tehnički potkovanim korisnicima može da pomogne da identifikuju šta je uzrok problema

Na različitim verzijama Windows-a, plavi ekran smrti izgleda drugačije. Kod Windows-a 7 i starijih verzija on je izgledao kao ekran terminala, prikazujući mnogobrojne informacije. Dok je kod Windows-a 8 i 10 on prilagođen manje tehnički orijentisanim korisnicima. Ipak, i u jednom i u drugom slučaju, najbolje je da se on uopšte ne pojavi na ekranu.

Pročitajte i tekst:  DA LI STE OPREMLJENI ZA BORBU PROTIV SAJBER KRIMINALA?

Kako ga se rešiti?

Postoje dva relativno laka načina za rešavanje ovog problema. Ukoliko je uzrok u drajverima, najbolje je da na sajtu proizvođača pronađete najnovije verzije za svoj računar i da ih odmah instalirate.

Ako su drajveri u redu, a problem je u kernelu, možete da pokušate „System restore“, odnosno da sistem vratite u stanje od pre nekoliko dana (kada je radio bez problema). U tom slučaju možda ćete izgubiti softver koji je u međuvremenu instaliran (a možda je baš neki njegov fajl oštetio operativni sistem), ali svi vaši podaci koje ste u međuvremenu snimili biće sačuvani.

I naravno, postoji i treći, ali ne toliko popularan način – reinstalacija Windows-a.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers