Sve što ste hteli da znate o RCS i SMS porukama – razlike, prednosti i mane

Slanje tekstualnih poruka je jedna od najčešće upotrebljavanih funkcija na modernim telefonima i nudi mnogo prednosti u odnosu na direktne telefonske pozive. Primalac poruke ne mora da odgovori odmah, prethodna konverzacija ostaje sačuvana, pa platni sistemi često koriste ovaj način za potvrđivanje plaćanja…

Svi telefoni imaju mogućnost slanja SMS poruka, ali pre nekoliko godina pojavio se i novi, napredniji sistem – RCS, koji sve više dobija na popularnosti. Zato ćemo se potruditi da vam objasnimo razlike između ova dva sistema, a na vama je da odlučite da li ćete sa SMS-a preći na RCS, ukoliko za to imate mogućnosti.

Šta je SMS?

Za početak, SMS je komunikacioni protokol, koji se zasniva na jednostavnosti. To je skraćenica od Short Message Service i nastao je u ranim danima mobilne telefonije, kao komplement mobilnim pozivima. Kao što mu i ime sugeriše, to je protokol za slanje i primanje kratkih tekstualnih poruka. Komunikacija se obavlja preko mobilne mreže. Stoga i njihova cena zavisi od mobilnog operatera koji obično naplaćuje slanje SMS-ova, dok je primanje (kao i kod telefonskih poziva) obično besplatno.

Pored toga što ne dozvoljava multimedijalnu komunikaciju, možemo da kažemo da je glavno ograničenje SMS-a u broju karaktera u jednoj poruci, koje iznosi 160 karaktera. To mogu da budu slova, brojevi i simboli. Ukoliko je poruka duža od 160 karaktera, u zavisnosti od operatera, biće poslato samo prvih 160 karaktera, ili će poruka biti poslata u vidu dve ili više SMS poruka (koje će biti zasebno tarifirane po cenovniku operatera).

Pročitajte i tekst:  Srebrna verzija Moto g6 telefona dostupna u Srbiji, evo koja je cena

S obzirom da sva ta ograničenja, SMS-ovi se najčešće upotrebljavaju za kratku i brzu komunikaciju.

Šta je RCS?

Kao i SMS, i RCS je komunikacioni protokol i predstavlja evoluciju SMS-a. To je skraćenica od Rich Communication Services, što znači da omogućava slanje mnogo sadržajnijih poruka od SMS-a. Prvi, i za mnoge najvažniji napredak je ukidanje limita od 160 karaktera po poruci. Pored toga, u okviru RCS-a moguće je poslati i multimedijalne sadržaje, kao što su slike, video snimci ili animirani GIF-ovi. Čak je moguće da se pošalju i lokacijski podaci ili da se kreiraju chat grupe. Drugim rečima, RCS mnogo više podseća na Viber, WhatsApp i slične IM alate, nego na SMS. Možda je to i zato što RCS za slanje i primanje poruka koristi Internet mrežu, a ne mrežu mobilnog operatera. Bitno je naglasiti i da poruke poslate RCS-om mogu da budu enkriptovane. Prednost u odnosu na IM alate je u tome što RCS ne zahteva logovanje, već za identifikaciju telefon.

Međutim, ovaj sistem ima i neke mane. SMS je, zbog svoje jednostavnosti dostupan na svakom telefonu, uključujući i one najstarije (koji bi mogli još uvek biti u upotrebi), RCS ima neke zahteve koje ne ispunjavaju baš svi telefoni. Kao prvo, i pošiljalac i primalac moraju da imaju mogućnost primanja i slanja RCS-ova. Kada primalac nema RCS, poruke ka njemu će se konvertovati u klasičan SMS (uz sva ograničenja koja to donosi).

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Motorola predstavlja ThinkPhone – najmoćniji telefon za poslovnu upotrebu

Takođe, bitno je naglasiti da se RCS vezuje direktno za telefon, a ne za telefonski broj. Šta to znači? Ako ste imali telefon sa uključenim RCS-om i u međuvremenu prešli na drugi telefon (takođe sa uključenim RCS-om), vi ćete slati RCS poruke sa novog broja telefona, ali će odgovori i dalje stizati na stari telefon (čak i ako u njemu nema SIM kartice). To je moguće jer smo rekli da se RCS poruke šalju putem Interneta. Ako kod sebe imate i stari telefon, to neće biti veliki problem, ali šta ako ste taj telefon prodali, pokvario se ili ga jednostavno držite isključenog. Lako se može desiti da šaljete RCS poruke i da mislite da vam niko ne odgovara na njih – a u praksi je situacija sasvim drugačija.

To je informacija koju vam RCS provajder neće prijaviti i potencijalno može da bude veliki problem. Da biste isključili primanje RCS poruka na starom telefonu neophodno je da to uradite ručno, a proceduru za to možete ispratiti na ovoj lokaciji.

Uporedni prikaz mogućnosti SMS i RCS poruka

U nastavku vam prikazujemo tabelarni prikaz razlika između SMS i RCS poruka. 

Funkcija SMS RCS
Dostupnost Dostupne na svim telefonima i mrežama Zahtevaju podršku telefona i mobilnog operatera
Mrežni zahtevi Koristi mobilnu mrežu Koristi Internet konekciju
Dužina poruka Maksimalno 160 karaktera Nema ograničenja
Multimedija Ne podržava Video, slike, animirani GIF-ovi, lokacija
Enkripcija Nema enkripciju Mogu da budu enkriptovane, zavisno od aplikacije.
Izveštaj Da je poruka isporučena Da je poruka isporučena i pročitana
Naplata Po cenovniku operatera Besplatne
Dodatne funkcije Nema Grupni čet, indikator kucanja poruke…
Pročitajte i tekst:  Ikona je ponovo rođena - Novi Motorola Razr sa savitljivim ekranom

Kao što se može videti, RCS je bolji u skoro svakoj od kategorija. Jedina prednost SMS-a je što je dostupan na svakom mobilnom telefonu, bez obzira na starost ili brend.

Ko sve podržava RCS?

Da biste bili u mogućnosti da koristite RCS, neophodna su dva preduslova – da vaš operater i vaš telefon podržavaju ovaj standard. Većina današnjih operatera to već podržava, tako da to ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor.

Kada su telefoni u pitanju, svi moderni Android telefoni su sposobni da koriste RCS, ali je neophodno da posedujete kompatibilni klijent za poruke. Google Messages aplikacija podržava RCS i ona dolazi preinstalirana na mnogim telefonima. Ukoliko je nemate, uvek možete da je preuzmete sa Play Store-a. Samsung Messages takođe ima RCS podršku, kao i mnoge druge aplikacije za slanje i primanje poruka.

Korisnici iPhone telefona neće biti u mogućnosti da koriste RCS, jer Apple koristi svoj sopstveni iMessage servis za slanje tekst poruka. Ukoliko bi Android korisnik pokušao da pošalje RCS poruku na iPhone, ona će se automatski konvertovati u SMS. Primalac na iPhone-u će znati da je dobio SMS po tome što će mu poruka biti isporučena u „plavom balončiću“, dok se iMessage poruke prikazuju u „zelenom balončiću“.