Testirali smo A1 Alpha 21 telefon – Isplativ u svakom pogledu

Kompanija A1 Srbija uvela je jednu novu praksu na naše tržište – ponudu kompanijski brendiranih telefona, koji se odlikuju dobrim tehničkim karakteristikama, ali i nižom cenom u odnosu na konkurentske modele sličnih performansi. Specifičnost ove serije telefona je što je ne možete pronaći u slobodnoj prodaji, već samo kod A1 operatora, na tržištima u kojima posluje.

Najnoviji model iz njihove game nosi oznaku A1 Alpha 21 i nedavno je postao dostupan korisnicima A1 mobilnog operatora u Srbiji. Telefon je dizajniran u minimalističkom stilu, bez nekih detalja koji odvlače pažnju korisnika. Ekran na prednjoj strani ima dijagonalu 6.52 inča i rezoluciju 720 x 1560 piksela, a napravljen je u IPS tehnologiji. Na vrhu ekrana, na sredini gornje ivice, postavljen je izrez za selfi kameru rezolucije 8 MP.

Na zadnjoj strani telefona dominira modul sa tri kamere. Glavna kamera ima rezoluciju 48 MP, a pored nje su na raspolaganju još 2 MP makro kamera i 2 MP senzor dubine. Kvalitet fotografija je na zavidnom nivou naročito kada se fotografiše u uslovima dobrog osvetljenja. Tome pomaže i Quad pixel tehnologija koja od četiri hardverska piksela kreira izlazni piksel (rezolucija fotografija je 12 MP). Kada su kamere u pitanju moramo da pohvalimo AI koji prati rad kamera. Pored uobičajenih opcija koje nudi AI softver ovde smo videli i jedan koristan novitet. Naime, mnogi korisnici vole da fotografišu šta jedu, a kada se kamera ovog telefona uperi ka hrani, AI će pokazati koliko kalorija ima hrana koja se fotografiše, što je prilično zanimljva i korisna inovacija za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani. Pored toga, softver za veštačku inteligenciju na čak 22 različita načina optimizuje i poboljšava fotografije, pa možete biti sigurni da će u skoro svakoj situaciji biti napravljena najbolja moguća fotka.

Pročitajte i tekst:  IFA 2016 uživo - Huawei P9 u novim bojama

Na zadnjoj strani telefona, na uobičajenom mestu, na sredini u gornjoj polovini, nalazi se još i senzor otiska prsta. Tasteri za kontrolu su postavljeni na desnoj bočnoj ivici. Pomenućemo i da A1 Alpha 21 poseduje i poseban taster za aktiviranje Google Assistent-a, postavljen na levoj bočnoj strani, koji pomaže u raznim prilikama.

A1 Alpha 21 poseduje dual SIM modul u hibridnoj varijanti, gde korisnik može da bira da li želi da ubaci dodatnu nano SIM karticu, ili memorijsku, microSD karticu. Kada smo već kod prostora za podatke, u telefon je ugrađeno 128 GB memorije, koja će sigurno biti dovoljna da ispuni očekivanja korisnika duži vremenski period.

Radna memorija telefona je 4 GB, što u kombinaciji sa osmojezgarnim procesorom daje dovoljno snage za sve uobičajene operacije, uključujući i gledanje streaming sadržaja i casual igranje. Baterija od 4.000 mAh obezbeđuje dovoljno snage za jedan i po do dva dana upotrebe, u zavisnosti naravno od toga kako i koliko se telefon koristi.

Telefon stiže sa najnovijim Android 11 operativnim sistemom, a kao i svi A1 brendirani telefoni, i A1 Alpha 21 ima garanciju od tri godine. Pomenućemo još i da se uz telefon dobijaju i slušalice, što je danas sve ređa situacija, kao i da poseduje standardni 3.5 mm konektor za njih.

Sve u svemu, A1 Alpha 21 predstavlja odličan izbor za korisnike koji nemaju potrebe za premium brendiranim modelima telefona. Iako u ovoj cenovnoj klasi ima dosta konkurenata, A1 Alpha 21 ima dosta prednosti: Kao prvo istakli bi smo napredne funkcije uz podršku veštačke inteligencije, zatim odlična kamera, pristupačna cena, ali i ono sto nikako ne treba zanemariti, a to je – tri godine garancije!

Pročitajte i tekst:  Veštačka inteligencija stigla u mobilne telefone

Cena telefona varira u odnosu na odabrani paket, a više informacija možete pronaći na A1 Srbija

Specifikacije:

Displej 6.52“, IPS, 720 x 1560 piksela
CPU Osmojezgarni (4 x 1.8 GHz + 4 x 1.5  GHz)
Memorija 4 GB RAM + 128 GB storidž, proširivo putem microSD kartice (kapaciteta do 512 GB)
Kamere Zadnje: 48 MP (široka) + 2 MP (makro) + 2 MP (senzor dubine);

Prednja: 8 MP (široka)

SIM Hibridni dual SIM (nano SIM)
Baterija 4.000 mAh
Konekcije 3.5 mm, micro SD, WiFi, GPS, Bluetooth
Ostalo FM Radio, senzor otiska prsta
Boje 165.6 x 75.6 x 8.7 mm
Masa 194 g
Boje Crna, plava