Testirali smo Huawei Mate 50 Pro – Uspešan povratak u premium klasu

Nakon malog zastoja (zbog svima poznatih razloga), Huawei je nastavio da na tržište izbacuje vrhunske telefone. Najveća pauza napravljena je upravo u Huawei Mate seriji, koja je konačno dobila novog predstavnika Huawei Mate 50 Pro. To je trenutno najmoćniji telefon iz Huawei ponude i njihov adut na high-end tržištu.

Dizajnerski, Huawei Mate serija se uvek oslanjala na simetričan dizajn, pa ni Huawei Mate 50 Pro nije izuzetak po tom pitanju. Na prednjoj strani to znači prilično veliki zarez za selfi kameru, postavljen centralno na gornjoj ivici ekrana, dok se na zadnjoj strani nalaze četiri simetrično postavljene kamere, na velikom kružnom kamera modulu. Telefon se prodaje u tri boje i dve varijante zadnje strane. Crna i srebrna varijanta napravljene su sa staklenim leđima, dok su leđa narandžaste boje napravljena od veganske kože i moramo priznati da baš ova narandžasta varijanta izgleda više nego atraktivno.

Telefon ima displej dijagonale 6.74 inča, zasnovan na OLED tehnologiji, sa zakrivljenim ivicama, rezolucijom 1228 x 2700 piksela i osvežavanjem od 120 Hz. Senzor otiska prsta skriven je ispod ekrana, a zasnovan je na optičkom sistemu prepoznavanja otiska. Pomenuti veliki izrez na prednjoj strani bio je neophodan, jer se osim standardne selfi kamere rezolucije 13 MP, tu nalazi i 3D senzor dubine.

Impresivne kamere

Kada su kamere u pitanju, Huawei Mate 50 Pro donosi fizički promenljiv otvor blende, u opsegu između f1.4 i f4. Ovo je revolucionarna novost među mobilnim telefonima, koja obezbeđuje automatsko podešavanje otvora blende za ostvarivanje fantastičnih fotografija u svim svetlosnim uslovima. Pored toga, na raspolaganju je profesionalni mod, koji korisnicima omogućava da samostalno menjaju taj parametar, nudeći deset predefinisanih vrednosti. U kombinaciji sa kamerom rezolucije 50 MP, dobijaju se fotografije impresivnog kvaliteta, sa preciznom reprodukcijom boja i oštrim detaljima. A zahvaljujući dobroj optičkoj stabilizaciji i Super Night režimu, noćne fotografije slikane iz ruke praktično uvek izgledaju oštre i „čiste“ (bez kolornog šuma).

Pročitajte i tekst:  Huawei telefoni i Petal Search pretraživač – idealna kombinacija za uživanje u omiljenim aplikacijama

Telefoto kamera na ovom telefonu ima rezoluciju 64 MP i donosi 3.5x optički zum u periskopskoj varijanti. Međutim, zahvaljujući visokoj rezoluciji, obezbeđeno je solidno uvećanje do 100x, pri čemu je maksimalno uvećanje čak 200x. Konačno, tu je i širokougaona makro kamera, koja automatski aktivira Super Macro režim kada se fotografiše objekat sa razdaljine od tri do pet centimetara.

I prednja i zadnja kamera omogućavaju snimanje u 4K video rezoluciji, pri čemu zadnja kamera u 720p rezoluciji može da vrši usporeno snimanje, sa maksimalnih 3840 frejmova u sekundi.

Najbrži procesor

Huawei Mate 50 Pro pokreće trenutno najbrži Snapdragon 8+ Gen 1 procesor. Ipak treba naglasiti da zbog poznatih problema, Huawei-ju nije dozvoljena upotreba čipova sa 5G tehnologijom, pa je 5G podrška izostala i na ovom telefonu. Telefon poseduje 8 GB RAM-a, a na raspolaganju su dve varijante što se tiče skladišnog prostora, 256 GB ili 512 GB, koji se dodatno mogu proširiti ubacivanjem memorijske kartice u hibridni SIM slot.

Sistem je zaokružen sa baterijom kapaciteta 4700 mAh koja podržava 66 W brzo punjenje, kao i 50 W bežično brzo punjenje. Za punjenje slušalica ili možda pametnog sata, na raspolaganju je i mogućnost bežičnog reverzibilnog punjenja. Za dostizanje napunjenosti baterije od 100 procenata potrebno je 38 minuta, a za prvih 15 minuta ona će biti dopunjena 49 procenata. Huawei je u telefon ugradio tzv. „emergency“ mod, koji se automaski uključuje kada preostane samo jedan procenat baterije. On gasi sve što nije neophodno za rad telefona, omogućavajući korisniku 12 dodatnih minuta razgovora, ili čak tri sata u standby režimu.

Pročitajte i tekst:  Predstavljamo novu TECNO SPARK 10 seriju telefona: Selfi telefoni idealni za Generaciju Z

Unapređen OS

Huawei Mate 50 Pro je prvi telefon sa EMUI 13 interfejsom, koji donosi dosta softverskih unapređenja. Jedno od njih su Smart Services Vidget, koji donosi mogućnost prilagođavanja prikaza informacija na početnom ekranu. U kombinaciji sa Desktop Service Card opcijom, moguće je grupisanje servisnih vidžeta iste veličine u tzv. „foldere sa karticama“, čime se dobija dodatno organizovanje vidžeta uz štednju prostora na ekranu.

Još jedan koristan novitet je SuperHub, inovativna mogućnost prenosa više datoteka odjednom, između različitih aplikacija unutar telefona, ili između telefona i drugih uređaja. Zatim, tu su Privacy Centre koji obezbeđuje bolju privatnost korisnika tako što im omogućava da na jednom mestu nadgledaju i vide kako se ponašaju sve aplikacije, kao i Security Center preko koga se proverava bezbednosna situacija na uređaju, identifikuju problemi i daju odgovarajuće sugestije za njihovo rešavanje.

U situaciji kada se često dele fotografije po društvenim mrežama, to može da bude izvor „curenja“ informacija o korisniku. Zato Huawei Mate 50 Pro nudi i Image Privace Protection opciju koja briše EXIF informacije pre nego što se one pošalju van telefona.

Pomenućemo još i opciju slanja poruka u slučaju opasnosti preko satelita, čak i kada ne postoji mobilni signal.

Zaključak

Huawei je sa Mate 50 Pro telefonom poslao jasnu poruku da se, posle prilično teškog dvogodišnjeg perioda, vraća na tržište premium modela i da podiže granicu konkurenciji kada je kvalitet u pitanju. Prepoznatljiv dizajn telefona, odlične kamere, kao i OS upotpunjen setom inovativnih opcija, čine ovaj model zaokruženim proizvodom koji nude sve što je korisniku potrebno. A ako baš neko čezne za „čistokrvnim“ Google aplikacijama, Huawei je i za to već odavno pronašao rešenje, i sada uz pomoć Gspace aplikacije možete instalirati sve sa Google Play Stor prodavnice, tako da sada bukvalno ne postoji ni jedan razlog zašto bi neko izbegavao telefone ovog brenda.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavio novu generaciju operativnog sistema

Zato možemo da kažemo, ako je suditi po ovom modelu, Huawei će se vrlo brzo vratiti u trku za najpopularniji brend telefona, iz koje ga nisu izbacili konkurenti, već političari.

Cena: 160.000 rsd (crna i siva varijanta), 180.000 rsd (sa veganskom kožom)

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Displej 6.74“, OLED, 19.5:9, 1228 x 2700 piksela, 120 Hz, Huawei Kunlun Glass zaštita
Čipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4 nm)
CPU Octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4 x 2.0 GHz Cortex-A510)
GPU Adreno 730
Memorija 8 GB RAM, 256 GB/512 GB storidž, proširivo putem Nano Memory kartice kapaciteta do 256 GB
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1.4-f/4.0, 24 mm (široka), PDAF, Laser AF, OIS;
64 MP, f/3.5, 90 mm (periskopski telefoto), PDAF, OIS, 3.5x optički zum;
13 MP, f/2.2, 13 mm, 120˚ (ultraširoka), PDAF;
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/480fps, 720p@960fps, 720p@3840fps;Prednje: 13 MP, f/2.4, 18 mm (ultraširoka);
TOF 3D, (senzor dubine/biometrijski senzor);
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps;
SIM Hibridni Dual SIM (Nano SIM)
Baterija Li-Po, 4700 mAh, brzo punjenje 66 W, brzo bežično punjenje 50 W, reverzno bežično punjenje 5 W
Zvučnici Stereo
Konektori WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, Infracrveni port, USB-C 3.1, optički senzor otiska prsta ispod displeja
OS EMUI 13
Dimenzije 162.1 x 75.5 x 8.5 mm
Masa 205 g
Boje Crna, srebrna, narandžasta