Testirali smo Huawei P30 Pro – Telefon sa kamerama za profesionalne rezultate

Kako se kod osnovnih funkcionalnosti mobilnih telefona više ne može mnogo toga unaprediti, proizvođači moraju da osmišljavaju načine kako da privole korisnike ka njihovim proizvodima. A prva sledeća, ili slobodno možemo da kažemo i jedna od najkorišćenijih funkcija na današnjim telefonima je fotografisanje. Zato je Huawei na P30 Pro telefonu maksimalnu pažnju posvetio upravo tom segmentu. Naravno i na svemu ostalom upotrebljena su vrhunska i tehnološki najnovija rešenja, kako već dolikuje jednom telefonu iz premium klase.

Ako bismo ga uporedili sa prethodnikom, Huawei P20 Pro telefonom, možemo da kažemo da su unapređenja napravljena bukvalno u svakom segmentu.

Dizajn i spoljni izgled

Telefon je napravljen u četiri kolorne varijante, mada moramo da naglasimo da bela (ili Pearl White, po Huawei specifikaciji), neće biti dostupna na svim tržištima. Leđa telefona su staklena i tretirana su nano-optičkim završnom obradom nanetom u čak devet slojeva. Tu je postavljen sistem trostruke kamere, koje donose jedno od najvećih tehnoloških unapređenja na kamerama mobilnih telefona.

Praktično celu prednju stranu telefona zauzima ekran dijagonale 6.47 inča. Njegovu jednoobraznost kvari samo mali „zub“ koji zaokružuje prednju kameru. Inače, ekran je zaobljen, ima Full HD+ rezoluciju (2340 x 1080 piksela), a specifičan je i zbog činjenice da se ispod njega kriju dve nove tehnologije. Prva je Huawei Acoustic Display, tehnologija koja služi za emitovanje zvuka visokog kvaliteta direktno kroz displej. Ova tehnologija omogućila je da na P30 Pro modelu ne postoji klasičan zvučnik. Druga napredna tehnologija skrivena ispod displeja je In-Screen senzor otiska prsta.

Huawei P30 Pro se proizvodi u dve varijante kada su SIM slotovi u pitanju. Mi smo testirali Dual SIM varijantu, koja je napravljena u hibridnoj izvedbi. To znači da se u telefonu mogu koristiti dve Nano SIM kartice ili Nano SIM kartica i Nano memorijska kartica. U ovom trenutku malo je teže pronaći memorijske kartice u ovom formatu, ali kako većina premium proizvođača telefona polako prelazi na njega, verujemo da će u budućnosti one biti dostupnije (i fizički i cenovno). U međuvremenu, interna memorija u telefonu biće dovoljna da prebrodite prvi period bez dodatne memorijske kartice. Uostalom, na našem testu se našao model sa 8 GB RAM-a i 256 GB smeštajnog prostora, dok su u prodaji još i varijante sa 6 GB RAM-a i sa 128 GB ili čak 512 GB smeštajnog prostora.

Pročitajte i tekst:  Huawei P30 i Huawei P30 Pro – Uspostavljanje novih standarda

Performanse

Telefon je opremljen HiSilicon Kirin 980 čipsetom, koji smo već videli u Huawei Mate 20 Pro i Honor View 20 modelima. U okviru čipseta nalazi se integrisan i ARM Mali-G76 MP10 GPU. Za optimalnu upotrebu sirove snage na raspolaganju je i GPU Turbo 3.0 koji je premijerno predstavljen kao deo EMUI 9.1 interfejsa. Na Antutu benčmarku dobili smo odličan rezultat od čak 316428 poena.

Velika baterija od 4.200 mAh obezbeđuje dugu autonomiju, a 40W Huawei SuperCharge tehnologija osigurava njeno veoma brzo punjenje (od 0% do 70% za 30 minuta). Dostupna je i mogućnost bežičnog punjenja baterije telefona, ali je telefon sposoban i da bežičnim putem dopunjava druge uređaje. Telefon je opremljen i Huawei SuperCool tehnologijom za unapređene temperaturne performanse, što znači da se neće zagrevati čak ni pri intenzivnoj upotrebi.

Kamere

Kod ovog telefona poći ćemo od prednje kamere, zato što je ona jednostavnija za predstavljanje. Huawei P30 Pro poseduje selfi kameru rezolucije čak 32 MP zasnovanu na Sony IMX586 senzoru. Ova kamera ima fiksni fokus i može da snima video u 1080p rezoluciji. Kvalitet kamere je odličan, a jedan deo kredita odlazi i na visoku rezoluciju (koja je ovde na prednjoj kameri veća nego kod mnogih telefona na zadnjoj kameri). Sony-jev senzor je zaslužan i za veoma dobre fotografije snimane u uslovima slabog osvetljenja.

Pročitajte i tekst:  Huawei P30 Pro oduševljava bojom, tehnologijom i dizajnom

Zadnja kamera, odnosno komplet zadnjih kamera je nešto najbolje što smo u domenu kamera na telefonima videli do sada. Huawei već duže vreme sarađuje sa Leica-om, pa nije čudo da su i na ovom top modelu sočiva stigla iz iste kuće. Glavna kamera ima rezoluciju od 40 MP sa optičkom stabilizacijom, a kao dodatak na raspolaganju su ultra široka kamera rezolucije 20 MP i telefoto kamera rezolucije 8 MP. P30 Pro poseduje i ToF senzor za precizno merenje razdaljine objekta, kako bi se napravile kvalitetne fotografije sa osećajem dubine.

Ipak, najveći pomak je napravljen na polju optičkog zuma. Ako izuzmemo Samsung Galaxy K Zoom telefon koji je nudio 10x optički zum (ali sa telefoto objektivom), Huawei P30 Pro je telefon premium klase koji nudi najveći optički zum (5x), pri čemu se ne remete dimenzije telefona. To je obezbeđeno upotrebom periskopskog objektiva koji zumiranje vrši unutar samog kućišta. Uz optički zum, korisnicima je na raspolaganju i 10x hibridni zum na kome se ne može okom uočiti degradacija kvaliteta slike, kao i maksimalni digitalni zum od čak 50x.

Istovremeno, telefon poseduje i makro mod koji dozvoljava fotografisanje objekata koji su tek 2.5 cm udaljeni od objektiva. Uz sve to, moramo da pomenemo i fantastično iskustvo noćnog fotografisanja. Zahvaljujući odličnoj ISO osetljivosti, prvi put na telefonu dobijamo fotografije za koje možemo da kažemo da su odličnog kvaliteta u uslovima lošeg osvetljenja. To je postignuto time što je Huawei izmenio princip registrovanja boja prelaskom sa RGB na RYB. Uspostavljena je veza između Huawei SuperSpectrum senzora, Kirin 980 čipseta i algoritma koji je razvijen unutar kompanije, a sve to je dovelo do povećanja osvetljenosti za 40%. Ta razlika na fotografijama snimljenim u mraku se itekako oseća.

Pročitajte i tekst:  SAMSUNG predstavio nove telefone: Galaxy A53 5G i Galaxy A33 5G - Fenomenalno mobilno iskustvo dostupno svima

Sa ovim telefonom svaki korisnik može da postane video režiser – i to bukvalno. Osim što telefon dozvoljava filmski format snimanja (21:9), upotpunjen je Huawei tehnologijama koje obezbeđuju optičku i softversku stabilizaciju snimka u svim rezolucijama, sa kojima je garantovano dobijanje savršeno mirnog snimka u svakoj prilici. Prilikom snimanja, zadnje kamere rade istovremeno, tako da u istom trenutku možete da imate dve različite perspektive na sceni koja se snima. Takav dinamički prikaz automatizovano obezbeđuje snimak za kakav je nekad bilo potrebno obezbediti najmanje dve kamere, dva snimatelja i montažer koji će kasnije da to spoji u jedan snimak.

Finalni utisak

Slobodno možemo da kažemo da se Huawei svojski potrudio da sa novim modelom korisnicima ponudi dovoljno (korisnih) noviteta. Uz to, pojedine grupe korisnika dobiće i dodatne benefite. Na primer, ovaj kineski proizvođač sklopio partnerstvo sa Audi-jem tako da se kroz opciju Intelligent Digital Car Key, ovi telefoni mogu na pojedinim novim modelima automobila ovog proizvođača iskoristiti kao digitalni ključevi.

Cena: 124.999 din.

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Model Huawei P30 Pro
Displej 6.47“ OLED, 2340 x 1080 px
Procesor Kirin 980 (2 x Cortex-A76 2.6GHz + 2 x Cortex-A76 1.92GHz + 4 x Cortex-A55 1.8GHz), dvostruki NPU
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž / 8 GB RAM, 256 GB storidž
Kamere Zadnje: 40 MP + 20 MP + 8 MP

Prednja: 32 MP

Baterija 4200 mAh
SIM Postoje Single SIM i Dual SIM varijante
Konekcije 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C (USB 3.1 GEN1), GPS, NFC, 3.5 mm
OS Android 9 Pie + EMUI 9.1
Vodootpornost IP68
Boje Amber Sunrise, Breathing Crystal, Aurora, Black i Pearl White
Dimenzije 158 x 73.4 x 8.41 mm
Masa 192 g