Testirali smo Huawei Pura 70 Pro – Nova era P serije telefona

Drugi put u svojoj istoriji, Huawei menja ime svoje P serije telefona. Još od trenutka kada se pre 10 godina pojavio Huawei Ascend P7, modeli sa oznakom P su postali sinonim za high-end telefone ove kompanije. To je ujedno bila i prekretnica i poslednji Ascend P telefon, jer je Huawei odlučio da od tada ostavi samo P u nazivu svojih premium modela. Nakon pune decenije, stigli smo do još jedne promene imena, koja bi takođe trebala da bude novo poglavlje u razvoju Huawei telefona.

Ovo najnovije rebrendiranje, gde je „P“ postalo „Pura“, simbolizuje čistoću i jedinstvenost (Pura je izvedeno iz „purity“). Takođe, novo ime ukazuje i na novu eru u razvoju Huawei telefona, koja donosi neka revolucionarna rešenja u svet mobilnih telefona.

Huawei Pura serija sastoji se od tri modela, Huawei Pura 70, Huawei Pura 70 Pro i Huawei Pura 70 Ultra. Mi smo na test dobili srednji model, Huawei Pura 70 Pro. Glavna odlika Pura 70 serije je fantastična kamera, što je bilo i očekivano, jer ona nasleđuje P60 seriju koja se dokazala kao lider na polju kamera na telefonima. Ako smo bili oduševljeni kamerom na P60 Pro modelu (a jesmo), Pura 70 Pro podiže taj stepen oduševljenja za još jedan nivo.

Huawei se zaista potrudio da najbolju kameru u svetu mobilnih telefona učini još boljom. Za to su zaslužne nove tehnologije koje je kompanija implementirala u Pura seriju. Jedna od njih je Ultra Speed Snapshot. Ova funkcija maksimalno iskorišćava hardverske kapacitete kamere, sa interno razvijenim AI softverskim algoritmima, a rezultat je kristalno čista fotografija čak i u slučaju brzih pokreta. Zahvaljujući kombinaciji fotografija napravljenih sa kratkom i dugom ekspozicijom, Huawei XD Motion Engine uspeva da u svakoj situaciji obezbedi jasne i oštre fotografije.

Pročitajte i tekst:  Maxell HDD 500 GB Sea WiFi – Može i bez kabla

Tu je i Huawei Ultra Lighting Macro Telephoto Camera sa 3.5x optičkim zumom, koja može da se koristi za „približavanje“ udaljenih objekata, ali i za slikanje makro fotografija sa razdaljine od 5 cm. U makro modu, moguće je upotrebiti i Super Macro opciju sa 35x zumom, koji Pura 70 Pro telefon pretvara u pravi digitalni mikroskop.

Kompletan kamera setap sastoji se od tri zadnje i selfi kamere. Glavna kamera ima rezoluciju od 50 MP sa optičkom stabilizacijom slike. Fotografije koje smo napravili su fantastične u kojim god uslovima da smo ih slikali. Sa ovim telefonom gotovo da smo došli u situaciju da je teže napraviti lošu fotografiju nego dobru. Naravno, ovde mislimo na tehnički kvalitet fotografija – za dobar kadar je i dalje neophodno dobro oko korisnika. Huawei je na ovom modelu još jednom dokazao (ili bolje reći, potvrdio) da „razbacivanje“ megapikselima ne predstavlja ključnu stavku za dobru fotografiju. U današnje vreme mnogi telefoni iz srednje, neki čak i iz niže klase imaju kamere rezolucije 108 MP, ili čak i 200 MP, ali ne mogu da se mere sa 50 MP kamerom na Pura 70 Pro modelu. To je pokazatelj da samo simbioza izuzetno kvalitetne kamere i još boljeg softvera predstavlja dobitnu kombinaciju, a Huawei je očigledno uspeo da pronađe pravi balans između ta dva faktora.

Pored glavne kamere, na raspolaganju su ultra-široka kamera rezolucije 12.5 MP, kao i već pominjana Ultra Lighting Macro Telephoto Camera. Njena rezolucija je čak 48 MP, pa zato nije ni čudo što se sa njom dobijaju ubedljivo najbolje Macro fotografije koje smo do sada mogli da vidimo. Na prednjoj strani postavljena je 13 MP širokougaona selfi kamera, koja je takođe veoma kvalitetna.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI uvodi tehničku podršku za svoje korisnike

Ipak, nisu samo kamere ono s čim Huawei Pura 70 Pro može da se podiči. Tu je i prvoklasan ekran, zasnovan na novoj generaciji Huawei XTrue Display tehnologije. Ekran proizvodi jake boje sa fantastičnim osvetljenjem, koje u piku može da dostigne čak 2500 nita, čineći sadržaj vidljiv u najboljem kvalitetu čak i u najtežim svetlosnim uslovima (recimo pod direktnim sunčevim zracima). Ekran je rezolucije 2844 × 1260 piksela i dijagonale 6.8 inča i podržava 1 – 120 Hz LTPO adaptivni Refresh Rate. On inteligentno podešava brzinu osvežavanja ekrana u odnosu na trenutne potrebe korisnika, aktivno produžavajući autonomiju baterije. Pored toga, telefon je zaštićen Super Durable Kunlun Glass and Crystal Armor tehnologijom protiv grebanja ekrana. Ova tehnologija upotrebljava inovativni amorfni dijamantsko-ugljenični materijal, koji je visoko transparentan i veoma čvrst. Kompanija navodi da je ovim postignuta tri puta bolja izdržljivost na grebanje u odnosu na prosečnu zaštitu na telefonima.

Huawei Pura 70 Pro pokreće Kirin 9010 čipset, zasnovan na 7 nm procesu proizvodnje. To je nešto lošiji čipset u odnosu na glavne konkurente u high-end segmentu, ali je dovoljno dobar da se izbori sa svim postavljenim zadacima. Podsećamo da je Huawei još uvek pod američkim sankcijama što se tiče upotrebe tehnologije, pa je ovo bilo u neku ruku iznuđeno, ali sasvim korektno rešenje. Telefon poseduje 12 GB RAM-a, kao i 512 GB prostora za podatke. Ugrađena baterija ima kapacitet 5050 W, a u paketu se dobija brzi punjač od 100 W. Huawei je obezbedio i super-brzo bežično punjenje, od čak 80 W.

Pročitajte i tekst:  Ako kupujete telefon preko mobilnog operatora obratite pažnju na ovaj model

Huawei Pura 70 Pro dolazi sa instaliranim EMUI OS-om, trenutno u verziji 14.2.0. Sve Google aplikacije sada se mogu nesmetano preuzeti zahvaljujući rešenjima treće strane. Vidi se da je Huawei aktivno radio na ovom polju, jer je kompatibilnost Google aplikacija značajno poboljšana u odnosu na Huawei P60 Pro, a tu je i Gbox, kao neka vrsta virtuelne mašine u kojoj mogu da se pokreću Google aplikacije. Recimo, na Huawei P60 smo konkretno imali problema sa instalacijom Google Calendar-a, a ovde smo to uradili jednostavnom pretragom u APP Gallery prodavnici i odabirom tražene aplikacije.

Dakle, sada možete da kroz APP Gallery nađete bilo koju željenu aplikaciju i instalirate je. Prvi put će vam sistem tražiti da instalirate određene microG dodatke, i posle toga sve radi najnormalnije kao na bilo kom drugom Android telefonu, dakle bez ikakvih problema možete da instalirate i koristite Youtube, Google maps, Gmail… I sve to savršeno dobro radi! Jasno je da Huawei mnogo napora ulaže da korisnicima maksimalno olakša upotrebu Google-ovih servisa i u tome definitivno uspeva.

Sve u svemu možemo da zaključimo da je Huawei Pura 70 Pro zaista iskorak napred u odnosu na prethodnu seriju telefona. Odličan dizajn, sa masom implementiranih novih tehnologija, kao i odličnim hardverom, čine da ovaj telefon predstavlja odličan izbor za kupovinu. A ako su vam fotografije važan deo svakodnevnog života, dileme ne bi trebalo da bude – ovo je praktično vrh onoga što možete da dobijete na mobilnim telefonima.

Cena: 149.999 rsd.

Kontakt: Huawei

Specifikacija:

Displej6.8“, LTPO OLED, 1260 x 2844 piksela, HDR, 120Hz, 2500 nita, Kunlun Glass 2 zaštita
ČipsetKirin 9010 (7 nm)
CPUOsmojezgarni (1 x 2.3 GHz Taishan Big & 3 x 2.18 GHz Taishan Mid & 4 x 1.55 GHz Cortex-A510)
Memorija12 GB RAM, 512 GB storidž, nema slot za proširenje
SIMDual SIM (nano SIM)
KamereZadnje: 50 MP, f/1.4 – 4.0, 25 mm (široka), 1/1.3”, PDAF, Laser AF, OIS;
48 MP, f/2.1, 93 mm (telefoto), PDAF (5cm – ∞), OIS, 3.5x optički zum;
12.5 MP, f/2.2, 13 mm (ultraširoka);
Video: 4K, 1080p, HDR, gyro-EIS, OIS; Prednja: 13 MP, f/2.4, (ultraširoka), AF;
BaterijaLy-Po, 5050 mAh, 100W žično punjenje, 80 W bežično punjenje, 18 W žično reverzibilno punjenje, 20 W bežično reverzibilno punjenje
PovezivanjeWiFi, GPS, Bluetooth, NFC, USB-C, Infracrveni port, senzor otiska prsta ispod ekrana, BDS satelitske poruke
OSEMUI 14.2.0
Dimenzije162.6 x 75.1 x 8.4 mm
Masa220 g
BojeCrna, bela