Testirali smo Motorola Edge 20 Pro – Najpristupačniji premium telefon

Do sada smo za telefone iz premium klase morali da plaćamo četvorocifrene iznose u evrima. Ako bismo želeli nešto jeftiniji telefon, morali smo da se odreknemo nekih stvari i da tražimo telefon sa kompromisnim rešenjima koji najviše odgovaraju našim potrebama. Međutim, Motorola svojim agresivnim tržišnim nastupom već neko vreme uspešno „urušava“ takav način razmišljanja. Kompanija je uspela da ponudi vrhunske telefone u odabranoj klasi, po cenama koje su najčešće uporedive sa klasom ispod nje. To je slučaj i sa najnovijim modelom koji smo testirali – Motorola Edge 20 Pro. Ovaj telefon može na našem tržištu da se kupi po ceni koja je bukvalno duplo niža od premium modela nekih drugih proizvođača, a da se praktično ni na čemu nije štedelo. To je dokaz da se pametnim profilisanjem može napraviti fantastičan proizvod po više nego prihvatljivoj ceni.

Motorola Edge 20 Pro je telefon koji se zasniva na Snapdragon 870 čipsetu sa 5G podrškom, koji je tek za nijansu slabiji od trenutno najbržeg Snapdragon 888 čipseta, ali se znatno manje greje od njega. Sa čak 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke dobili smo „zver“ koja je sposobna za obavljanje svih, pa i najzahtevnijih poslova. Sve to je zaokruženo sa odličnim OLED ekranom koji nudi osvežavanje od čak 144 Hz. U paketu se dobija i „HDMI to USB-C“ kabl koji služi za „Ready For“ desktop mod, pa Edge 20 Pro predstavlja, ne samo izvrstan telefon, već i odličnu alternativu za računar. Na Antutu benchmark-u, telefon je postigao 724.836 poena, što ga u ovom trenutku svrstava među najbrže telefone današnjice.

Pročitajte i tekst:  Ovo su nove funkcije kamere koje donosi Motorola edge 20 pro

Telefon poseduje ekran dijagonale 6.7 inča, rezolucije 1.080 x 2.400 piksela sa punch-hole prednjom kamerom rezolucije 32 MP. Zaštićen je Gorilla Glass 5 zaštitom, kako sa prednje, tako i sa zadnje strane (kada je u pitanju varijanta sa staklenim leđima). Na zadnjoj strani se nalazi modul sa trostrukom kamerom – iznenađujuće dobrim setapom, ako se uzme u obzir cena ovog telefona. Glavna kamera je Samsung-ova i ima rezoluciju od 108 MP, a tu su i 16 MP ultraširoka kamera, kao i 8 MP telefoto kamera sa 5x periskopskim optičkim zumom. Kvalitet fotografija je odličan – slike su bogate detaljima, sa zasićenim bojama, bez gubitka oštrine po uglovima. Dinamički opseg je odličan, pa su detalji vidljivi istovremeno i u svetlim i u tamnim delovima fotografije.

Baterija ima kapacitet 4.500 mAh i dovoljna je za jedan dan ozbiljnije upotrebe. Ako se ne igrate često i ne trošite mnogo vremena na gledanje YouTube snimaka, možete da očekujete bar još pola dana autonomije. A ako odlučite da umesto osveženja ekrana na 144 Hz koristite standardno osveženje od 60 Hz, možete da izgurate i puna dva dana između punjenja telefona.

Edge 20 Pro je zasnovan na Android 11 operativnom sistemu, gotovo u stock varijanti. Jedino što je dodato su standardne Motorola gesture kontrole.

Jedna od velikih prednosti ovog telefona je što se u paketu dobija sve što je potrebno za povezivanje sa računarom. Setimo se samo da Samsung Dex sistem mora da se kupi odvojeno i da košta poprilično, a ovde je sve odmah spremno za rad. U desktop modu, kada na telefon povežete bluetooth tastaturu, dobićete nešto što bismo mogli nazvati miksom između tableta i Chromebook-a. Sve radi brzo i stabilno, mada postoje pojedine aplikacije koje ne prepoznaju da je u pitanju desktop mod, pa se podrazumevano otvaraju u telefonskom modu (kao Chrome, na primer). To nije neki problem, jer je uvek moguće ručno prebacivanje u desktop mod. U svakom slučaju, dovoljno memorije i dovoljno prostora za podatke čine ovaj telefon sasvim pristojnom zamenom za poslovni računar opšte namene.

Pročitajte i tekst:  Otkrivamo: Ovo je prava istina o telefonu Motorola Moto G60

Motorola je sa Edge 20 Pro modelom napravila pun pogodak. Atraktivna cena, koja je kod nas još oko 20 procenata niža nego u Evropi, kao i vrhunske performanse, čine da ovaj telefon bude odličan izbor za kupovinu. Korisnici koji su do sada kupovali kvalitetnije telefone u srednjoj klasi, za tek nešto malo više novca sada mogu da dobiju i znatno moćniji telefon, koji je tipičan pripadnik premium klase. Motorola je sa ovim modelom postavila ozbiljan zadatak konkurentima, koji će morati da razmisle kako da odgovore na ovaj izazov.

Cena: 58.990 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Ekran 6,7“ OLED, 1.080 x 2.400 piksela, 20:9 Max Vision, HDR10+, 144 Hz, Gorilla Glass 5
Platforma Qualcomm SM8250-AC Snapdragon 870 5G (7 nm)
CPU Octa-core (1×3.2 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.80 GHz Kryo 585)
GPU Adreno 650
Memorija 12 GB RAM, 256 GB, nema mogućnost proširenja
SIM Dual SIM (nano SIM 5G)
Baterija 4.500 mAh, 30 W brzi punjač
Kamere Zadnje: 108 MP, f/1.9, (široka), 1/1.52”, 0.7 µm, PDAF; 16 MP, f/2.2, 13mm, 119˚ (ultraširoka), 1.0 µm; 8 MP, f/3.4, 126 mm (periskopski telefoto), 1.0µm, 5x optički zum, PDAF, OIS;
Video: 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240/960fps, gyro-EIS;Prednja: 32 MP, f/2.3, (široka), 0.7 µm;
Konekcije WiFi, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, USB-C
Boje Midnight Blue (staklo sa Gorilla Glass 5 zaštitom), Blue Vegan Leather (eko koža)
Dimenzije 163 x 76 x 8 mm
Masa 185 g / 190 g (staklo / eko koža)
Pročitajte i tekst:  AUDIO-VIZUELNI SPEKATAKL ZA PAMĆENJE HUAWEI NADMAŠIO SVA OČEKIVANJA