Testirali smo Motorola Moto G10 – Odličan, a jeftin telefon za svakodnevne potrebe

Kao što smo navikli kod Motorola telefona iz „G“ serije i Moto G10 donosi mnogo više nego što košta. Zasniva se na budžetskom Snapdragon 460 čipsetu, a poseduje standardnih 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za podatke. Ekran je dovoljno veliki (6.5 inča), sa 720p+ rezolucijom što je standard u klasi, a za ljubitelje fotografija donosi set četvorostruke zadnje kamere, od kojih primarna ima rezoluciju od 48 MP. Sve to je zaokruženo sa, za G seriju telefona uobičajenom baterijom od 5.000 mAh.

Talasasti dizajn

Očekivano za ovu klasu, kućište telefona je plastično. Ipak, kako bi razbila „monotoniju“, Motorola je predstavila drugačiji dizajn leđa, inspirisan talasima. Ovaj pattern napravljen od plastike koja daje satenski osećaj, pomaže da telefon ne klizi iz ruke, ali daje i luksuzniji izgled uređaju. Kao dodatni bonus, ovaj završni sloj pomaže da se manje vide otisci prstiju i drugi eventualni uzroci prljanja telefona. U gornjem levom uglu leđa postavljen je sistem od četiri kamere. Senzor otiska prsta je pozicioniran u centralnom delu, blizu kamera, što je možda malo viša pozicija nego što je uobičajeno.

Na prednjoj strani dominira ekran sa malo većim okvirom, naročito u donjem delu telefona. Na sredini gornjeg dela ekrana nalazi se mali ispust gde je postavljena prednja kamera. Svi tasteri su postavljeni sa desne strane telefona. Power taster na površini ima teksturu, pa ga je lako identifikovati dodirom prsta. Tu su i standardni tasteri za regulaciju jačine zvuka, kao i posvećeni Google Assistant taster, koji se kod većine drugih Motorola telefona nalazi sa leve strane. Na vrhu telefona je 3.5 mm izlaz za slušalice. Leva strana skriva slot za hibridni dual SIM slot.

Pročitajte i tekst:  Najbolji Motorola telefoni za novu školsku godinu

Rezolucija ekrana je tipična za klasu kojoj pripada – 720 x 1600 piksela, sa odnosom stranica 20:9. Za razliku od Moto G30 modela, ovde ipak nema osvežavanja od 90 Hz, već samo standardno od 60 Hz, a upotrebljen je IPS panel.

Velika baterija

Da bi se uštedelo, telefon ne poseduje mogućnost brzog punjenja baterije. Punjač od 10 W će za 30 minuta dopuniti bateriju za 22 procenta, a za potpuno punjenje je potrebno oko tri sata. Ipak, s obzirom da telefon nije veliki potrošač, kao i da baterija ima 5.000 mAh, Motorola Moto G10 u realnim uslovima može da izdrži i do tri dana rada sa jednim punjenjem. Interesantno je da je Motorola ovde obezbedila optimizovan sistem punjenja. On je zgodan kada se punjenje vrši u toku noći jer napuni telefon do 80 procenata, a onda pauzira punjenje sve do neposredno pred očekivanog vremena kada će se telefon skinuti s punjača. Time se dodatno čuva baterija koja neće duži vremenski period biti „veštački držana“ na 100 procenata.

Solidne performanse

Pomenuti Snapdragon 460 čipset zasnovan je na 11 nm procesu proizvodnje i predstavljen je pre nešto više od godinu dana. Sastoji se od četiri brza jezgra na 1.8 GHz, namenjena za zahtevnije poslove, kao i četiri sporija, energetski efikasna jezgra na 1.6 GHz, namenjenih za manje zahtevne zadatke. Ovaj čipset poseduje isti GPU kao i znatno moćniji Snapdragon 662 čipset implementiran u Moto G30 modelu. U pitanju je Adreno 610, koji se u grafički intenzivnim zadacima pokazao vrlo dobrim i u tom segmentu može da parira moćnijem Moto G30 telefonu. Hardverska konfiguracija je zaokružena sa 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za podatke, što je današnji standard u klasi. Na Antutu testu, Moto G10 je postigao 140.519 poena.

Pročitajte i tekst:  Stigao je realme C33, najmoderniji entry-level telefon do sada

Četvorostruki sistem kamera

Sistem kamera na zadnjoj strani predvodi glavna kamera rezolucije 48 MP. Ona pravi fotografije rezolucije 12 MP, a radi boljih rezultata konvertuje podatke iz četiri piksela u jedan (Quad Pixel tehnologija). Pored nje, na raspolaganju je i ultra-široka kamera rezolucije 8 MP, 2 MP makro kamera, kao i senzor dubine, namenjen za kreiranje bokeh efekta u portretnom modu.

Fotografije slikane preko dana su oštre i kvalitetne, mada nam se čini da bi boje mogle da budu za nijansu zasićenije. HDR algoritam radi svoj posao veoma dobro i daje balansiran prikaz detalja u senci i na suncu. Ovaj algoritam se posebno dobro pokazao na selfi kameri kojoj je omogućio da lice koje se fotografiše uvek bude dobro eksponirano, a da pri tome detalji u pozadini ne budu „izgoreli“ ili previše tamni.

Noćne fotografije donose veću količinu šuma kada se koristi standardni mod, ali se situacija znatno popravlja aktiviranjem posvećenog „Night Mode“-a. Tada se vidi prednost upotrebe četiri piksela sa kamere za jedan rezultujući piksel na fotografiji, jer su one mnogo svetlije, „čistije“ i sa mnogo više prikazanih detalja. Drugim rečima, bez rezerve preporučujemo upotrebu ovog moda u noćnim uslovima fotografisanja.

Motorola Moto G10 se pokazao kao odličan telefon za svakodnevne uobičajene poslove. Ako nemate potrebe za pokretanjem nekih izuzetno zahtevnih aplikacija, ovaj model će vam uštedeti novac jer ne košta mnogo, a donosi sve što je prosečnom korisniku potrebno. Dugotrajna baterija, Android 11 koji je veoma blizak stock varijanti uz dodatak „čuvenih“ Motorola prečica, solidna količina memorije i pristojni set kamera, spakovani u neobično dizajnirano kućište čine ovaj telefon dobrom kupovinom u budžetskoj klasi.

Pročitajte i tekst:  Počela prodaja HONOR Magic V2 u Srbiji

Cena: 19.990 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Displej 6.50”, IPS LCD, 720 x 1600 px, 20:9, 269 ppi
Čipset Qualcomm SM4250
CPU Snapdragon 460 (11 nm): Octa-core (4 x 1.8 GHz Kryo 240 & 4 x 1.6 GHz Kryo 240)
GPU Adreno 610
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž (proširiva putem microSDXC kartice do 1 TB)
SIM Hibridni Dual-SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: Glavna: 48 MP, f/1.7, 26 mm, 1/2.0“, 0.8 µm, PDAF; Ultra-široka: 8 MP, f/2.2, 118˚, 1/4.0“, 1.12 µm; Makro: 2 MP, f/2.4; Senzor dubine: 2 MP, f/2.4;

Prednja: 8 MP, f/2.2, (široka), 1/4.0“, 1.12 µm

Baterija 5.000 mAh, punjač 10 W
Ostalo NFC, FM Radio, 3.5 mm, čitač ostiska prsta, Bluetooth, GPS, WiFi, USB-C port
OS Android 11
Dimenzije 165.2×75.7×9.2 mm
Masa 200 g
Boje Aurora Grey, Sakura Pearl