Ekskluzivno: Testirali smo Motorola Moto G9 Power – Odličan telefon sa dugotrajnom baterijom

Motorola Moto G9 Power – Već iz samog naziva modela telefona zaključujemo da „Snaga“ (Power) ovog telefona leži u njegovoj bateriji. Ona je otprilike za 50 procenata veća od prosečnog kapaciteta baterija, ne samo u klasi, već i kada se gleda globalno – uključujući čak i premium modele telefona. To ukazuje da je ovaj telefon prvenstveno namenjen korisnicima kojima je potrebna duga autonomija na telefonu i koji ne žele da sa sobom, uz telefon svuda nose i punjač. Power serija Motorola telefona je i inače poznata po velikom kapacitetu baterije, a kod ovog konkretnog modela, kompanija se potrudila da u odnosu na direktnog prethodnika (Moto G8 Power), dodatno „ojača“ bateriju, sa 5.000 mAh, na 6.000 mAh. To obezbeđuje od dva do četiri dana rada između punjenja, u zavisnosti od toga koliko se intenzivno telefon koristi.

Ni ostale karakteristike Moto G9 Power telefona nisu zanemarljive. Veliki ekran dijagonale 6.8 inča obezbeđuje dovoljno prostora za prikaz sadržaja, a da on ne bude sitan i nečitljiv. Na prednjoj strani, jednoobraznost ekrana prekinuta je tzv. „punch hole“ otvorom za selfi kameru rezolucije 16 MP, koji je nešto većeg prečnika nego što je uobičajeno. Rezolucija ekrana je 720 x 1640 piksela, što je kompromis koji je morao da se uradi kako bi se cena telefona održala na što nižem nivou. Međutim, ovde to ne možemo smatrati manom – u ovom cenovnom rangu ovakva rezolucija je očekivana i iznenadili bismo se da nije tako.

Pročitajte i tekst:  HONOR Magic4 Lite 5G dostupan korisnicima u Srbiji

Iako je telefon velikih dimenzija, zaobljene ivice, odabrani odnos stranica, kao i činjenica da ivica oko ekrana nije velika, učinili su da on bude zgodan za držanje u ruci. Na zadnjoj strani telefona, postavljen je senzor otiska prsta. Pored njega, tu je i trostruka zadnja kamera – osnovna rezolucije 64 MP, makro od 2 MP, kao i senzor dubine, takođe rezolucije 2 MP. Osnovna kamera zasnovana je na Quad Bayer tehnologiji, što znači da je rezultujuća fotografija rezolucije 16 MP. „Višak“ piksela koristi se za „prikupljanje“ više detalja na fotografiji. Možemo da kažemo da ona obavlja dobar posao – fotografije su veoma jasne, oštre i dobro zasićene bojama. Ipak, za neko zahtevnije fotografisanje potrebna je mirna ruka, jer kamera ne poseduje optičku stabilizaciju.

Telefon se zasniva na Snapdragon 662 čipsetu, a poseduje 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za smeštaj podataka, koji može da se proširi putem microSD kartice. Na Antutu benchmark-u, postigao je 182.471 poen. Moto G9 Power dolazi sa Android 10 operativnim sistemom, koji nije opterećen bloatware-om. Motorola tradicionalno preko čistog Android-a instalira samo svoje prečice, za koje moramo da kažemo da su svrsishodne i korisne i pokazalo se u praksi da je to odlično rešenje.

Možemo još da pomenemo da telefon poseduje 3.5 mm izlaz za slušalice, što će mnogi korisnici prihvatiti sa odobravanjem, kao i NFC pa će moći da se upotrebljava i za bezkontaktna plaćanja.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy A52s 5G - Novi korisnički doživljaj i unapređene performanse po nikad pristupačnijoj ceni

Interesantno je i pohvalno da je Motorola jedan od retkih proizvođača koji je za novu seriju telefona, uprkos poboljšanim performansama, smanjio osnovnu cenu. Drugim rečima, Moto G9 Power košta manje nego što je koštao Moto G8 Power, u trenutku kada se pojavio na tržištu. Zato slobodno možemo da kažemo da je Moto G9 Power cenovno pozicioniran u nižoj srednjoj klasi, ali da po performansama i karakteristikama pripada sredini, sa jasnim aspiracijama ka višem nivou u klasi i naravno posebnim plusom kada je kapacitet baterije u pitanju.

Cena: 26.990 rsd.

Kontakt: Motorola

Specifikacije:

Displej 6.8“ IPS LCD, 720 x 1640 piksela
Platforma Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm)
CPU Osmojezgarni (4×2.0 GHz Kryo 260 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 260 Silver)
GPU Adreno 610
Memorija 4 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSD kartice
Kamere Zadnje: 64 MP, f/1.8, 26mm (široka), 1/1.97”, 0.7µm, PDAF; 2 MP, f/2.4, (makro), AF; 2 MP, f/2.4, (senzor dubine);
Prednja: 16 MP, f/2.2, 1.0µm;
SIM Hybrid Dual SIM (Nano-SIM)
Baterija 6.000 mAh, 20 W punjenje
OS Android 10
Ostalo NFC, FM radio, 3.5 mm izlaz za slušalice
Dimenzije 172.1 x 76.8 x 9.7mm
Masa 221 g