Testirali smo Panasonic TX-65GZ950E – Pametni OLED TV sa holivudskim pedigreom

Panasonic TX-55GZ950E i TX-65GZ950E možemo da nazovemo ulaznim modelima u Premium klasu Panasonic OLED televizora. Namenjen je korisnicima koji ne žele da daju previše novca, ali isto tako ne žele kompromise po pitanju kvaliteta slike. Uostalom, pomenuti modeli to dokazuju ne samo odličnim kontrastom, koji je jedan od osnovnih karakteristika OLED panela, već i podrškom za sve bitne HDR standarde (HDR10, HDR10+ i Dolby Vision).

Pametno odabran hardver

Na ovim modelima upotrebljen je LG-jev OLED panel, čije visoko kvalitetne panele, osim Panasonic-a, između ostalih koriste i Philips i Sony. Međutim, sam panel nije jedini koji utiče na kvalitet slike, pa Panasonic promoviše ove modele kao uređaje koji su podesili i koriste holivudski profesionalci tokom post-produkcije filmova. To znači da ovi televizori donose veran prikaz boja, praktično beskonačan kontrast, „pravu“ crnu boju (jer se kod OLED ekrana za crnu boju bukvalno gase pikseli), kao i o ogromnu diversifikaciju boja.

I na ovim, najjeftinijim modelima u OLED klasi, Panasonic je implementirao sopstveni HCX Pro Intelligent procesor. HCX je skraćenica od „Hollywood Cinema eXpereience“ i što je još jedan dokaz da su ovi televizori pravljeni da zadovolje holivudske standarde prikaza slike. Međutim, ovde se postavlja jedno drugo pitanje – zašto bi neko plaćao više novca za skuplje modele, kad isto „srce“ kuca i u ovim „jednostavnijim“ modelima? Razlika je u dizajnu, kvalitetnijim materijalima koji su iskorišćeni za izradu televizora, kao i o kvalitetnijim zvučnim podsistemima. Ako vam je kvalitet slike na prvom mestu, onda tu nema razlike praktično ni u jednom modelu iz Premium klase.

Pročitajte i tekst:  Evropska premijera tri nova AOC gejming monitora na ovogodišnjem Gamescom-u

Ovi televizori imaju ugrađen Bluetooth Audio Link, koji omogućava povezivanje sa eksternim audio izvorima, ali i sa mobilnim telefonima (što je zgodna alternativa za WiFi povezivanje, koje je takođe podržano). I naravno, na raspolaganju su i pametni asistenti, Google Assistant i Amazon Alexa (ovo zavisi od dostupnosti pomenutih servisa na lokalnim tržištima).

Interesantno je da se uz ove televizore dobija daljinski upravljač u retro stilu. Rekli bismo da se on uopšte ne razlikuje od daljinaca koji su pratili televizore pre desetak godina. Naravno, sve funkcioniše savršeno uz ove televizore, pa očuvanje vizuelne kompatibilnosti sa starijim modelima može da bude i prednost, jer korisnici koji su već imali neki Panasonic televizor najverovatnije neće morati da se navikavaju na novi raspored komandi.

Ono što napredniji korisnici vole da vide kod televizora je veliki broj konektora. U tom segmentu Panasonic TX-65GZ950E ih sigurno neće razočarati. Na raspolaganju su četiri HDMI konektora, tri USB konektora (od kojih je jedan i USB 3.0 kompatibilan), kao i čitav blok RCA konektora za povezivanje sa starijim video uređajima. Što se audio komponenti tiče, dostupni su izlaz za slušalice i optički audio izlaz za povezivanje sa eksternim zvučnicima. Tu su još i dva CI (Common Interface standarda), kao i mrežni Ethernet konektor. Naravno, ovaj poslednji konektor je samo za ljude koji ne žele bežično povezivanje, jer postoji i WiFi podrška sa 2.4 GHz i 5 GHz, standardom povezivanja, kao i već pomenuta Bluetooth konekcija.

Pročitajte i tekst:  Panasonic predstavlja liniju televizora za 2021. godinu

Pametni softver

Televizor je dovoljno pametan da sam postavi optimalne parametre za Netflix. Ova automatska kalibracija odlično radi, tako da će, čim prepozna streaming video sa ovog servisa, automatski podesiti sve parametre slike kako bi se dobio najbolji kvalitet prikaza. A u kolaboraciji sa matricom koja se brzo osvežava (120 Hz) kao i OLED ekranom dobijamo fantastičan kontrast, prirodno crnu boju i izuzetno dobar kvalitet slike u dinamičkim scenama.

Jedna od karakteristika Panasonic televizora godinama unazad je što korisnicima daju na raspolaganje veliki broj opcija za podešavanje. To se nije promenilo ni kod TX-GZ950E modela. A ako ne želite da se „izgubite“ u podešavanjima, korisnicima je dat izbor između 12 predefinisanih modova slike. Među njima postoji čak i mod namenjen profesinalnim fotografima. U njemu je, na primer, kolorni gamut pravljen prema Adobe RGB kolornoj šemi koja se koristi u fotografiji. Ljubiteljima filmova, pored pomenutog Netflix moda na raspolaganju je još nekoliko filmskih podešavanja.

S obzirom da se radi o Smart televizoru, jasno je da on mora da ima i odgovarajući softver. Kao što LG televizori koriste WebOS, ili Samsung modeli Tizen OS, i Panasonic u svoje televizore ugrađuje sopstveni operativni sistem, Home Screen. U ovom modelu implementirana je četvrta generacija ovog OS-a, a njegova osnovna prednost u odnosu na ranije iteracije ogleda se u tome što se većina opcija više ne prikazuje preko celog ekrana, već u „bar-u“, na dnu ekrana. Šta više, Panasonic je u Home Screen 4.0 ugradio nekoliko funkcionalno različitih bar-ova, koji se automatski aktiviraju i prikazuju u zavisnosti od konteksta u kojem su pozvani.

Pročitajte i tekst:  Domaći tim "3u1" pobednik šetog Nordeus Hackathona

Pametna odluka

Šta reći na kraju? Panasonic TX-65GZ950E predstavlja odličan kompromis između funkcionalnosti visoke klase i cenovne politike više srednje klase televizora. Da se razumemo, to i dalje nije jeftin televizor, ali to ni ne može da se očekuje od OLED modela. Ipak, on je znatno jeftiniji od najskupljih modela istog proizvođača, pri čemu se ne gubi praktično ništa na funkcionalnosti – jedino se dizajnerski malo razlikuje od njih. Ako to uzmemo u obzir, mislimo da je kupovina ovog (ili manjeg) modela iz GZ950E serije izuzetno pametna kupovina, koja vam može uštedeti dosta novca.

Kontakt: Panasonic

Specifikacije:

Ekran 4K OLED, 3.840 x 2160 px, HDR10+/HDR10/HLG/DolbyVision/HLG
Procesor HCX PRO
Zvuk 50W (2 x 10W + 2 x 15W)
Tjuner Twin Tuner, DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
Konektori 4 x HDMI, 3 x USB, RCA (komponentni), 3.5 mm audio izlaz, optički audio izlaz, LAN, 2 x CI Plus,
Bežična konekcija WiFi, Bluetooth