Testirali smo realme C55 – stilizovan i napakovan inovativnim opcijama

Realme je lansirao novi model iz svoje budžetske C serije – realme C55. Iako je pripadnik najjeftinije klase telefona, kompanija se potrudila da ga „napuni“ ozbiljnim funkcionalnostima, kojih se ne bi postideli ni telefoni koji pripadaju višem srednjem segmentu.

Za početak, moramo da se osvrnemo na zaista odličan dizajn. Kompanija realme već neko vreme dokazuje da jeftini telefoni ne moraju da izgledaju jeftino. Iako se na ovom modelu nalaze plastična leđa, završna obrada je takva da sigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim, jer odaje utisak da se radi o brušenom aluminijumu. Jedino je deo oko kamera napravljen drugačije, sa glatkom površinom. Okvir realme c55 telefona je ravnih ivica, a ekran na prednjoj strani je malo izdignut izvan okvira, sa 2.5D zaobljenim ivicama. Sve to čini da telefon deluje luksuzno i bar dva puta skuplje nego što zaista košta.

Iako ima samo dve kamere, realme C55 nas je prijatno iznenadio glavnom kamerom od čak 64 MP. To zaista nismo očekivali u ovoj klasi telefona. Uz nju dolazi i neuobičajen izbor 2 MP senzor dubine. Kvalitet glavne kamere je neupitan – dnevne fotografije su oštre, pune detalja i sa prirodnim bojama, dok su noćne fotografije dobro osvetljene i sa veoma brzim fokusom. Uostalom, pomenućemo da je isti ovaj senzor upotrebljen u realme GT Master telefonu, koji spada u višu srednju klasu. Drugi važan podatak je da je ovaj senzor znatno veći nego u ostalim telefonima iz C serije, što se vrlo jasno oslikava u kvalitetu fotografija. Prednja kamera ima rezoluciju od 8 MP i njen kvalitet je u skladu je sa cenovnim rangom telefona.

Pročitajte i tekst:  Unapredite svoju svakodnevnicu uz novi moto z3 play

Displej je zasnovan na IPS tehnologiji, dijagonale 6.72 inča, sa Full HD+ rezolucijom i osvežavanjem od 90 Hz. Prednja kamera je napravljena u punch-hole varijanti, a tu dolazimo i do još jednog noviteta – Mini Capsule. Ovo je prvi put da na nekom Android telefonu vidimo pandan Apple-ovoj Dynamic Island funkciji, koja prikazuje informacije oko otvora za prednju kameru, na dinamičan i promenljiv način.

Telefon je zasnovan na MediaTek Helio G88 čipsetu. To je 12-nm čipset predstavljen sredinom 2021. godine, koji donosi sasvim solidne performanse. Iako nije brzinski šampion, sve uobičajene poslove, uključujući i obradu fotografija, pa čak i povremeno igranje, obaviće bez mnogo napora. Primerak koji smo testirali poseduje 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Baterija realme C55 telefona ima kapacitet od 5000 mAh, sa brzim punjačem, što je takođe novitet u ovoj cenovnoj klasi. Dok se drugi telefoni iz ovog cenovnog ranga pune po nekoliko časova, zahvaljujući 33 W punjaču, realme C55 će biti potpuno napunjen za samo 63 minuta. Tu su i dva nano-SIM slota uz dodatno mesto za microSD karticu koja skladišnu memoriju telefona može da proširi za čitav terabajt.

I tu nije kraj iznenađenjima. Uz ovaj telefon stiže najnoviji Android 13 OS, čime ne mogu da se pohvale ni mnogi skuplji, pa čak ni neki premium modeli telefona drugih proizvođača.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavlja novi i unapredjeni "HUAWEI P smart 2019"

Nakon što smo probali ovaj telefon, potpuno je jasno zašto je realme najbrže rastući brend telefona u svetu. Realme C55 je napakovan korisnim funkcijama koje daleko prevazilaze cenovni rang telefona, čime mu je funkcionalnost podignuta na zaista visok nivo. Možemo da kažemo da je realme primenio taktiku – agresivan nastup na tržištu sa dobrim specifikacijama i atraktivnom cenom. Međutim, realme je tu taktiku podigao na još viši nivo, ili je možda bolje da kažemo da je spustio u niži cenovni rang. Zato slobodno možemo da kažemo da, ako je suditi po realme C55, uskoro ćemo morati da potpuno redefinišemo očekivanja u budžetskoj klasi telefona.

Cena: 26.999 RSD (6 GB RAM + 128 GB storidž)

Kontakt: realme

Specifikacije:

Displej 6.72“ IPS LCD, 90 Hz, 1080 x 2400 piksela, 20:9
Čipset Mediatek Helio G88 (12 nm)
CPU Osmojezgarni (2 x 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 x 1.8 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G52 MC2
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo sa MicroSD karticom kapaciteta do 1 TB
SIM Dual SIM (nano-SIM) + zaseban microSD slot
Kamere Zadnje: 64 MP, (široka), 1/2”, PDAF;
2 MP senzor dubine;
Video: 1080p@30/60fps;Prednja: 8 MP (široka);
1080p@30fps;
Baterija 5000 mAh, 33 W brzo punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth 5.2, GPS, USB-C, 3.5 mm audio izlaz, senzor otiska prsta na Power tasteru
OS Android 13 + Realme UI 4.0
Ostalo Mini Capsule
Dimenzije 165.6 x 75.9 x 7.9 mm
Masa 189.5 g
Boje Sun Shower, Rainy Night
Pročitajte i tekst:  Ovaj telefon je doneo revoluciju u vlogovanju - Proverite zašto!