Testirali smo realme GT2 Pro – Obilje premijum noviteta

Fantastičan rast prodaje realme telefona u protekloj godini, dalo je krila kompaniji da se oproba i na novom polju. Svi dosadašnji realme telefoni pripadali su osnovnoj i srednjoj klasi, a sada se pojavio i prvi model, Realme GT2 Pro, koji hrabro i bez respekta ulazi u trku sa najboljim telefonima današnjice.

Realme je bio svestan da za uspeh u premijum klasi mora da ponudi mnogo kako bi privukao pažnju korisnika sa dubokim džepovima. Po svemu što smo videli, uspeo je u tome. Realme GT2 Pro je telefon prepun jedinstvenih rešenja, od kojih mnoga nisu vidljiva na prvi pogled.

Počećemo sa displejem. Realme je ovde predstavio prvi 2K AMOLED displej sa LTPO 2.0 tehnologijom. Ova tehnologija omogućava adaptivno osvežavanje ekrana od 1 do 120 Hz, čime obezbeđuje i do 50 procenata uštede energije u odnosu na originalnu LPTO tehnologiju. Uz to, ekran dijagonale 6.7 inča ima sposobnost prikaza 100 procenata kolornog gamuta, uz maksimalno osvetljenje od 1400 nita. Osvežavanje prilikom pritiska na ekran je do čak 1000 Hz, što ga čini idealnim za igranje. A sve je zaokruženo Gorilla Glass Victus zaštitom, koja je dvostruko tvrđa od Gorilla Glass 6 zaštite. Prema navodima proizvođača, zahvaljujući tome, ekran bi trebao da izdrži padove na čvrstu površinu sa visine do dva metra.

Leđa telefona takođe donose novu tehnologiju. U stvari, to se odnosi na dve, od četiri dostupne varijante – leđa crne i plave boje su napravljena „klasično“ za premium segment, od stakla, dok su bela i zelena leđa zasnovana na bio-polimeru, a specijalno ih je dizajnirao čuveni industrijski dizajner Naoto Fukasawa. On je najpoznatiji po dizajnu proizvoda za kuću, ali je sarađivao i sa proizvođačima satova, štampača, prenosnih računara i mobilnih telefona. Ideja za upotrebu bio-polimera je što je to čvrst i ekološki prihvatljiv materijal, čija proizvodnja za više od trećine smanjuje emisiju ugljen dioksida.

Pročitajte i tekst:  Testirali smo Honor View 20 – Najbolji Honor do sada

Sistem kamera na ovom telefonu je takođe jedinstven. Glavna kamera ima rezoluciju 50 MP, a zasnovana je na Sony IMX766 senzoru. Pored nje, dostupna je i jedinstvena širokougaona kamera od čak 150 stepeni, sa Samsung ISOCELL JN1 senzorom. Ova kamera je takođe jedina među telefonima koja obezbeđuje fotografisanje u tzv. „fish-eye“ modu. I treća kamera je jedinstvena, jer se realme odlučio da ponudi mikroskopsku kameru sa uvećanjem od 40x. Za nju bismo mogli da kažemo da je u pitanju unapređena makro kamera, koja nam omogućava da zavirimo u svet nevidljiv golim okom. Prednja kamera je rezolucije 32 MP i postavljena je u gornjem levom uglu ekrana, u „punch-hole“ varijanti.

Kvalitet fotografija je izuzetno dobar. Boje su prilično realne i nisu prezasićene, a i noćni mod obezbeđuje veoma kvalitetne fotografije, bez mnogo gubitka detalja. Realme se potrudio da softver za kameru opremi sa nekoliko interesantnih modova, a nama se najviše svideo 3D Mod, koji pravi mini video, u kome objekat u fokusu ostaje statičan, a pozadina se polako udaljava od njega.

Da se radi o telefonu najviše klase govore i činjenice da je realme GT2 Pro opremljen sa najsnažnijim Snapdragon 8 Gen 1 procesorom, zasnovan na 4 nm tehnologiji. On u odnosu na svog prethodnika obezbeđuje 20 procenata bolje CPU performanse i do 30 procenata bolje GPU performanse, uz značajnu uštedu energije. Takođe, sedma generacija AI engine-a ugrađena u ovaj čipset je čak 4x brža od direktnog prethodnika. Dodaćemo i da telefon poseduje 12 GB RAM-a, kao i 256 GB prostora za podatke.

Pročitajte i tekst:  Koji od dostupnih Motorola telefona je idealan za vas?

Da bi sve to funkcionisalo bez previše zagrevanja pobrinuo se jedinstveni sistem za hlađenje. U pitanju je najveći pasivni hladnjak do sada napravljen za telefone, a to je osiguralo da najviša radna temperatura telefona bude znatno niža u odnosu na konkurenciju čak i kada se obavljaju procesorski najzahtevniji zadaci. Drugim rečima, u praksi se pokazalo da ovaj telefon se ne greje mnogo, čak ni kada ga maksimalno uposlite.

Realme GT2 Pro ima još jedan jedinstven sistem, nazvan HyperSmart Antenna Switching. U pitanju je matrica od 12 antena postavljenih po obodu telefona, na kojoj se automatski aktivira antena koja ima najbolji prijem. Time je obezbeđeno da se u svim uslovima dobije maksimalno kvalitetan signal. Kada je emitovanje signala u pitanju, dodaćemo i da je NFC znatno unapređen i da ima znatno šire polje delovanja. To znači da nećete morati da „ciljate“ precizno mesto gde se nalazi NFC čip na telefonu, da bi se on očitao, već je dovoljno da samo prislonite bilo koji deo telefona blizu NFC čitača.

Pomenućemo još i da telefon ima bateriju od 5000 mAh koja izdržava između jednog i po i dva dana. Baterija podržava super brzo punjenje, pa može da bude potpuno napunjena za samo pola sata. Softver je zasnovan na Android 12 OS-u, sa realme UI 3.0 korisničkim interfejsom.

Iako ima nekoliko stvari koje nedostaju, a očekivali bismo ih kod premium telefona (kao što su vodootpornost ili optički zum na nekoj od kamera), realme je napravio odličan posao. Implementiranje tih pomenutih nedostataka značajno bi podiglo cenu telefona, i dovelo bi ga u isti cenovni nivo sa mnogo poznatijim premium brendovima. Zato se proizvođač odlučio na svestan kompromis koji kombinacijom atraktivne cene (za high-end segment tržišta) i obiljem inovacija donosi daleko konkurentniji proizvod. Ovako, dobijamo telefon iz premium klase, koji je po ceni mnogo bliži srednjoj klasi. Smatramo da je ovaj taktički potez kompanije pravilno odabran i da će realme GT2 Pro osvojiti srca mnogih korisnika.

Pročitajte i tekst:  Upoznajte "Lite" model telefona sa najmoćnijom kamerom do sada

Cena: 89.990 rsd.

Kontakt: Realme

Specifikacije:

Displej 6.7“, LTPO2 AMOLED, 1440 x 3216 piksela, 20:9, 120 Hz, HDR10+, Corning Gorilla Glass Victus zaštita
Čipset Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), 5G
CPU Octa-core (1 x 3.00 GHz Cortex-X2 & 3 x 2.50 GHz Cortex-A710 & 4 x 1.80 GHz Cortex-A510)
GPU Adreno 730
Memorija 12 GB RAM, 256 GB storidž
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1.8, 24 mm (široka), 1/1.56”, 1.0 µm, multi-direkcioni PDAF, OIS;
50 MP, f/2.2, 15 mm, 150˚ (ultra-široka), 1/2.76”, 0.64 µm;
3 MP, f/3.3, 20 mm (mikroskop), AF, 40x uvećanje;
Video: 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, gyro-EIS;Prednja: 32 MP, f/2.4, 26 mm (široka), 1/2.74”, 0.8 µm;
Video: 1080p@30fps;
SIM Dual SIM (Nano SIM)
Baterija Li-Po 5000 mAh, brzo punjenje 65 W
Zvuk Stereo zvučnici
Konektori WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C 2.0, senzor otiska prsta ispod ekrana
OS Android 12, realme UI 3.0
Dimenzije 163.2 x 74.7 x 8.2 mm
Masa 189/199 g (u zavisnosti od boje)
Boje Papirno bela, papirno zelena, čelično crna, titanijumsko plava