Testirali smo Samsung Galaxy Z Fold4 – Savitljivi ekran u najboljem izdanju

Samsung je predstavio četvrtu generaciju svojih savitljivih telefona, a glavna uzdanica ove kompanije je Galaxy Z Fold4. Sa ovim modelom, Samsung pokazuje da hibrid između telefona i tableta, spakovan u preklopno kućište sa savitljivim ekranom, predstavlja budućnost mobilnih telefona.

Ekrani

U ovom telefonu spakovane su sve najnovije tehnologije koje danas mogu da se nađu na tržištu. Sam uređaj je, kada je sklopljen, relativno malih dimenzija u odnosu na današnje standardne telefone. Tada je dosta uži od standardnih telefona i lepo leži u jednoj ruci. Spoljni AMOLED ekran ima dijagonalu od 6.2 inča, sa neuobičajenim odnosom stranica, 23.1:9 i rezolucijom 904 x 2316 piksela.

Kada se telefon otvori, na raspolaganju je znatno veći fleksibilni plastični AMOLED ekran, dijagonale 7.6 inča, u skoro kvadratnoj formi, sa rezolucijom 1812 x 2176 piksela. Samsung tvrdi da je značajno poboljšao otpornost i čvrstinu ovog ekrana u odnosu na ekran na prošlogodišnjem modelu, ali treba imati na umu da je on i dalje manje otporan u poređenju sa pravim staklenim ekranom. Mesto na kome se ekran savija se oseća pod rukom, i vidljivo je na tamnoj pozadini, ali ne smeta u radu. Na svetloj pozadini, pregib se gotovo uopšte ne primećuje.

Mehanizam preklopa je čvrst i precizan i može da stoji pod bilo kojim uglom od 0 do 180 stepeni. Ipak se radi o četvrtoj generaciji ove tehnologije, za koju sada možemo da kažemo da je prebolela sve dečije bolesti i da je u pitanju robustan sklop koji uključuje i savitljivi ekran i mehanizam preklopa.

Kamere

Samsung Galaxy Z Fold4 poseduje ukupno pet kamera – dve selfi i tri na zadnjoj strani. Prva selfi kamera, rezolucije 10 MP, postavljena je u punch-hole varijanti na spoljnom ekranu telefona. Druga selfi kamera je smeštena ispod ekrana, u desnoj polovini unutrašnjeg velikog displeja i ima rezoluciju 4 MP. Zadnje kamere su postavljene redno, pri čemu glavna kamera ima rezoluciju 50 MP, ultra-široka kamera 12 MP, a na raspolaganju je i 10 MP telefoto kamera sa 3x optičkim zumom.

Pročitajte i tekst:  Fibrum Virtual Reality Headset

Zadnje kamere su iste kao na modelu Galaxy S22+, što znači da će rezultati fotografisanja biti fantastični, bez obzira u kakvim uslovima se ono obavlja. Slično je i sa video snimcima, koji su kvalitetni i „mirni“ zahvaljujući dobroj optičkoj stabilizaciji.

Očekivano, najlošiji kvalitet nudi selfi kamera skrivena iza displeja. U principu, ona je upotrebljiva za video pozive, pa je naša preporuka da selfije pravite sa spoljnom kamerom od 10 MP, koja daje neuporedivo bolji kvalitet fotografija.

Performanse

Očekivano, Samsung Galaxy Z Fold4 je jedan od najbržih telefona trenutno dostupnih na tržištu. To može da zahvali ne samo Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 procesoru, već i 12 GB RAM-a, a za smeštaj podataka na raspolaganju su varijante od 256 GB, 512 GB i 1 TB. Sve to je zaokruženo baterijom kapaciteta 4400 mAh. Ako se koristi samo unutrašnji, veliki ekran, telefon će izdržati između 30 i 35 sati između dva punjenja. Ukoliko se koristi malo spoljni, a malo unutrašnji ekran, onda možete da očekujete skoro puna dva dana autonomije. To je otprilike za 20 procenata duža autonomija nego na njegovom prethodniku, pa predstavlja jedno od zaista korisnih unapređenja na ovom modelu.

Telefon podržava brzo punjenje do 25 W, s kojim se baterija u potpunosti može napuniti za oko 80 minuta. Naravno, punjač ćete morati sami da nabavite, pošto se ne dobija u paketu. Pored ovog, Samsung Galaxy Z Fold4 poseduje i mogućnost bežičnog, kao i reverzibilnog bežičnog punjenja.

Pročitajte i tekst:  T 'nB ESGAME2 – Gejmerske bubice

Softver

Galaxy Z Fold4 pokreće specijalna verzija Google Android 12L operativnog sistema, koji je razvijen za tablete i uređaje sa preklopnim ekranima, preko koga je postavljen One UI 4.1 korisnički interfejs. Najveći broj razlika na ovom OS-u u odnosu na standardni Android napravljen je „ispod haube“, s ciljem da omogući bolji rad aplikacija u multitasking okruženju i kada međusobno dele ekran. Rad sa dve aplikacije istovremeno, pri čemu svaka obuhvata površinu ekrana klasičnog telefona, znatno olakšava posao i podiže produktivnost.

Zaokružena celina

U sve brojnijoj konkurenciji preklopnih telefona sa savitljivim ekranom, Samsung Galaxy Z Fold4 i dalje zauzima istaknuto mesto. Na prvi pogled, nema mnogo razlike u odnosu na prošlogodišnji model, ali veliki broj malih unapređenja čini ga znatno upotrebljivijim i lakšim za rukovanje. Hardverska unapređenja učinili su ga još čvršćim i robusnijim telefonom, dok novi procesor obezbeđuje više nego dovoljno snage za obavljanje svakog zadatka (čak i za igranje najzahtevnijih igara). Uz sve to, baterija obezbeđuje dužu autonomiju, a softverska unapređenja su učinila da multitasking postane lakši i zabavniji.

Na drugoj strani stoji samo jedna stvar – cena. Sve ove novotarije naravno moraju da koštaju, što se odražava i na cenu samog telefona. Ali, ako želite da imate najbolje i da u svom džepu nosite vrhunsku tehnologiju, morate biti spremni da to i platite… Ipak, uz odgovarajući paket nekog od mobilnih operatora, postoji mogućnost da se ovaj telefon nabavi po pristupačnijoj ceni i na rate, pa sami potražite najbolju ponudu.

Pročitajte i tekst:  Telefoni HONOR sve popularniji u Srbiji

Cena: 219.999 rsd. (12 GB/256 GB)

Kontakt: Samsung

Specifikacije:

Ekrani 7.6“, preklopni, AMOLED , 1812 x 2176 piksela, HDR10+, 120 Hz;
6.2“, AMOLED, 904 x 2316 piksela, 120 Hz, Corning Gorilla Glass Victus+;
Čipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
CPU Octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4 x 1.80 GHz Cortex-A510)
GPU Adreno 730
SIM Dual SIM (nano SIM) + eSIM
Kamere: Zadnje: 50 MP, f/1.8, 23 mm (široka), 1.0 µm, Dual Pixel PDAF, OIS;
10 MP, f/2.4, 66 mm (telefoto), 1.0 µm, PDAF, OIS, 3x optički zum;
12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultra-široka), 1.12 µm;
Video: 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+;

Prednje: 10 MP, f/2.2, 24 mm (široka), 1/3”, 1.22 µm (na spoljnom ekranu);
4 MP, f/1.8, 26 mm (široka), 2.0µm (ispod unutrašnjeg displeja);
Video: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS;

Baterija Li-Po 4400 mAh, brzo punjenje 25 W, brzo bežično punjenje 15 W, reverzibilno bežično punjenje 4.5 W
Konekcije WiFi, bluetooth, GPS, NFC, USB-C, senzor otiska prsta na power tasteru, stereo zvučnici,
Dimenzije Preklopljen: 155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm

Otvoren: 155.1 x 130.1 x 6.3 mm

Masa 263 g
Boje Graygreen, Phantom Black, Beige, Burgundy