Testirali smo Xiaomi Pad 5 – Premium performanse po budžetskoj ceni

Kompanija Xiaomi je nedavno imala globalno predstavljanje svojih najnovijih proizvoda kojima je dodatno proširila seriju svojih pametnih kućnih uređaja, kao i nosive opreme za već postojeće potrošače. Izmedju ostalog predstavljen je novi Xiaomi smart projektor, zatim Xiaomi Mesh system, kao i Smart Band 6 NFC  multifunkcionalna pametna narukvica, ali i najnoviji tablet računar – Xiaomi Pad 5. Ovaj uređaj zamišljen je kao tablet iz budžetske kategorije, ali sa premium Dolby Vision ekranom, četiri Dolby Atmos zvučnika, kao i odličnim performansama.

Slobodno možemo da kažemo da se radi o jednom od najelegantnije dizajniranih tableta koji su trenutno u prodaji. Odlikuje ga ravan i tanak aluminijumski okvir za zakrivljenim uglovima i brušenom završnom obradom. Prednju stranu čini ekran dijagonale 11 inča, dok se na zadnjoj strani nalaze plastična, ravna leđa, sa kamerom, rezolucije 13 MP. Tablet je dovoljno lagan i dobro izbalansiran, pa neće biti problem da se drži u ruci čak i duži vremenski period.

Ekran ima osvežavanje od 120 Hz, kao i već pomenuti Dolby Vision, ali je i HDR10 kompatibilan. Postoji podrška i za opcionu olovku – Smart Pen. Ekran prepoznaje kretanje olovke sa osvežavanjem od 240 Hz, a prema deklaraciji proizvođača u stanju je da razlikuje čak 4.096 nivoa pritiska. Povezivanje sa olovkom ostvaruje se preko bluetooth konekcije. Upotreba ove olovke je više nego praktična u svakodnevnom radu, ali napominjemo da je Smart Pen deo dodatne opreme i kupuje se zasebno.

Pročitajte i tekst:  Zašto je važno da vaš telefon ima Gorilla Glass zaštitu?

Rezolucija ekrana je 2.560 x 1.600 piksela, a odnos stranica je 16:10. Ekran je dobro osvetljen i podržava 10-bitne boje, što znači da je u stanju da prikaže milijardu boja. Xiaomi Pad 5 ima dobar balans kada je širina ivice oko ekrana u pitanju. Ona je taman tolika da ne bude prevelika, ali je dovoljna da prsti ne dotiču ekran prilikom držanja tableta. Kada je tablet postavljen u horizontalnom položaju, iznad ekrana se nalazi prednja kamera rezolucije 8 MP.

Možda vam se rezolucije kamera na prvi pogled ne čine velikim za današnje vreme, ali treba imati u vidu da retko ko koristi tablet za fotografisanje. Uostalom, ako baš želite to da uradite, sigurno se nećete pokajati. Obe kamere koriste OmniVision senzore i u praksi su se pokazale više nego dobro. Na zadnjoj kameri senzor nosi oznaku OV13B10, i donosi podršku za PDAF i noćni mod, dok je na prednjoj kameri upotrebljen OV7856 senzor sa fiksnim fokusom. Aplikacija za kamere nema mnogo opcija, ali sve najvažnije funkcije su tu. Na raspolaganju su i automatski HDR mod, kao i AI asistent za unapređenje fotografija, koji radi jednako dobro kao i na bilo kom Xiaomi telefonu. Kada je kvalitet fotografija napravljenih zadnjom kamerom u pitanju, možemo da kažemo da smo bili iznenađeni količinom detalja, prikazom boja i optimalnim nivoom oštrine. Dinamički rang je odličan, kontrast još bolji, a boje su prirodne, uz minimalnu, gotovo neprimetnu količinu kolornog šuma. Drugim rečima, softver u saradnji sa odabranim senzorom radi na vrhunskom nivou.

Pročitajte i tekst:  Isprobali smo myFirst Sketch Book – revolucionarni tablet za crtanje

Tablet je zasnovan na Snapdragon 860 čipsetu, koji je u stvari prepakovan i malo unapređen vrhunski čipset iz 2019. godine – Snapdragon 855+. U odnosu na svog prethodnika, SD860 ima isti procesor i grafiku, ali bolju podršku za kamere i RAM. Verzija koju smo testirali ima 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, a postoji i verzija sa 256 GB storidža (mada za sada nema informacija da li će ona biti dostupna na našem tržištu). Antutu Benchmark je dao rezultat od odličnih 555.493 poena. Prilikom testiranja, nismo primetili neke posebno vruće tačke na kućištu, što znači da je odlično odrađen sistem za hlađenje i odvođenje toplote. Da ne zaboravimo i sistem od četiri izuzetno kvalitetna zvučnika, koji dosta pomažu prilikom ostvarivanja kompletnog doživljaja prilikom igranja ili gledanja multimedijalnih sadržaja.

Uređaj nema SIM slot, pa se veza sa Internetom ostvaruje isključivo preko Wi-Fi konekcije. Baterija ima kapacitet od 8.720 mAh i omogućava dugotrajnu autonomiju, bez obzira u koje svrhe da se koristi tablet. Testovi pokazuju da može da izdrži više od 14 časova prilikom surfovanja Internetom, odnosno oko 14 časova prilikom gledanja multimedijalnih sadržaja. To znači da će u realnom radu moći da se upotrebljava bar dva dana pre nego što bude potrebe za dopunjavanjem baterije.

Xiaomi Pad 5 dolazi sa Android 11 operativnim sistemom, kome je pridružen MIUI 12.5 korisnički interfejs namenjen tabletima. Očekuje se da će MIUI 13 biti dostupan negde krajem godine, pa postoji realna šansa da će ovaj tablet biti jedan od prvih uređaja koji će ga dobiti.

Pročitajte i tekst:  Huawei proglašen za najbolji inostrani brend u 2018. godini

Na kraju možemo da kažemo da je Xiaomi sa ovim tabletom uspeo da pogodi odličan balans između performansi i cena. Odlikuju ga kvalitetan displej i zvuk, kao i kamere koje su prevazišle naša očekivanja. U pitanju je tablet koji je po performansama jednak, pa čak i bolji od nekih duplo skupljih konkurenata. Ako uz njega dokupimo i olovku, dobijamo zaokružen sistem, kako za poslovne potrebe, kreativan rad, ali i igranje.

Cena: 34.999 rsd. (u pretprodaji), 43.999 rsd.

Kontakt: Xiaomi Srbija

Specifikacije:

Displej IPS LCD, 11“, 1600 x 2560 px, 16:10, HDR, Dolby Vision
Platforma Qualcomm Snapdragon 860 (7 nm)
CPU Octa-core (1×2.96 GHz Kryo 485 Gold & 3×2.42 GHz Kryo 485 Gold & 4×1.78 GHz Kryo 485 Silver)
GPU Adreno 640
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž
Kamere Zadnja: 13MP OmniVision OV13B10 senzor, 1.12 µm, 24 mm f/2.0, PDAF; Video: 4K@30fps, 1080p@30fps;
Prednja: 8MP OmniVision OV8856 1/4” senzor, 1.12 µm, 27mm f/2.0; Video: 1080p@30fps
Baterija Li-Polymer 8720 mAh, brzo punjenje do 33 W
Konekcije WiFi, Bluetooth, USB-C
Dimenzije 254.7 × 166.3 × 6.9 mm
Masa 511 g