3. godinu zaredom Huawei među prvih 50 brendova na BrandZTM listi najvrednijih brendova

Prema podacima iz najnovijeg BrandZ izveštaja, objavljenog početkom ove nedelje, Huawei je uvećao vrednost svog brenda za 22% tokom prethodne godine i sada se nalazi na 48. mestu liste Top 100 najvrednijih globalnih brendova. Godišnja studija vrednosti brendova, koju sprovode kompanije WPP i Kantar Millward Brown, pokazuje da se Huawei po treću godinu zaredom našao među 50 najvrednijih globalnih brendova, dok su kineski brendovi po prvi put bili uspešniji od svojih rivala iz SAD.

Ukupna vrendost brendova sa BrandZ Top 100 liste je dostigla 4,4 biliona dolara, što predstavlja uvećanje od 204% u periodu od dvanaest godina. Ukupna neto dobit svih brendova sa liste je skoro 750 milijardi dolara, uz činjenicu da je dobit po prvi put zabeležena u svim kategorijama. Tehnološke kompanije su ubedljivo najuspešnije, zauzevši 8 od prvih 10 mesta, uz zajedničku vrednost koja prevazilazi polovinu (56%) ukupne vrednosti prvih 100 brendova na listi.

Kineski brendovi predstavljau najupečtljiviju grupu u ovogodišnjem, trineastom po redu, izdanju BrandZ izveštaja. Tencent, Alibaba i Huawei su samo neka od vodećih imena među četrnaest kineskih kompanija čija se ukupna vrednost brendova uvećala za 47% u odnosu na prethodnu godinu. Stepen rasta kineskih kompanija je po prvi put u istoriji ove studije nadmašio stepen rasta njihovih američkih rivala. Za kompaniju Huawei ovo je četvrta uzastopna godina u kojoj se našla na BrandZT listi Top 100 najvrednijih globalnih brendova. Vrednost brenda ove kompanije beleži stabilan rast na godišnjem nivou zahvaljujući uspešnom poslovanju u oblastima prodaje pametnih telefona i tableta, kao i globalnom povećanju prepoznatljivosti brenda.

Pročitajte i tekst:  Prenosiv, dugotrajan i praktičan - Jedinstveni LG StanbyME Go predstavlja potpuno novo korisničko iskustvo

Sve veći uticaj kompanije Huawei je prepoznat i u okviru drugih značajnih studija o vrednosti brenda. Prošle nedelje časopis Forbes je objavio svoju listu Najvrednijih brendova za 2018. godinu na kojoj je Huawei, sa vrednošću od 8,4 milijardi dolara, zauzeo 79. mesto kao jedini kineski brend na listi. Početkom godine, u februaru, Huawei se našao na 25. mestu liste 500 najvrednijih globalnih brendova za 2018. godinu konsultantske kuće Brand Finance, sa vrednošću brenda od 38,046 milijardi dolara.

Prema podacima kompanije IDC, širom sveta je prodato 336,1 miliona telefona tokom prvog kvartala 2018. godine, što predstavlja umanjenje od 2,4% u odnosu na prethodnu godinu i ukazuje na pad na svetskom tržištu pametnih telefona. Ipak, bez obzira na umanjenje ukupnog broja prodatih uređaja, prosečna prodajna cena pametnih telefona je zapravo porasla za 21% na godišnjem nivou i dostigla cifru od 374 dolara, prema podacima kompanije GFK.

Kao treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, Huawei ne samo da je nadmašio prosečnu prodaju na tržištu, već je i zabeležio stabilan rast udela na tržištu (11,7%). Pored toga, udeo na tržištu skupljih telefona (cene veće od 500 dolara) je povećan za više od 10%, delimično zahvaljujući ogromnom rastu u ključnim regionima tržišta skupljih telefona, kao što su Evropa i Serdnji Istok. Sve ovo, u kombinaciji sa predstavljanjem serije P20, doprinelo je da Huawei učvrsti svoj položaj na tržištu skupljih telefona i dodatno uveća uticaj svog brenda.

Pročitajte i tekst:  Telenor mreža osvojila "Best in Test“ priznanje na uporednom merenju kvaliteta mreža

Prema istraživanju kompanije Ipsos, tokom 2017. godine globalna svest o Huawei brendu i stepen razmatranja ovog brenda prilikom kupovine novog uređaja, su se povećali za 86% što ga čini brendom sa najbržim rastom među globalnim tehnološkim kompanijama u prethodnih šest godina. Ugled brenda i atributi kao što su vodeći položaj u razvoju tehnologije, dizajnu i poverenju kupaca su svi zabeležili stabilan rast.

Zahvaljujući proizvodima visokog kvaliteta i revolucionarnim tehnološkim inovacijama, Huawei se opire međunarodnim trendovima u svojoj industriji i postepeno postaje globalni tehnološki brend od izuzetnog značaja.

BrandZ rangiranje najvrednijih globalnih brendova je jedina studija vrednosti brenda koja kombinuje intervjue sa preko 3 miliona mušterija širom sveta sa analizom poslovanja i poslovnih uspeha svake kompanije. Trenutno predstavlja najveću i najugledniju platformu za procenu vrednosti brenda.