Tumblr dobio novog vlasnika

Šest godina nakon što je Yahoo kupio Tumblr za milijardu dolara, korporacija Verizon Media u čijem je vlasništvu Yahoo, rešila je da ga proda. Novi vlasnik Tumblr-a je kompanija Automattic Inc. najpoznatija po WordPress blog platformi.

Nezvanično se pominje da je tražena cena bila (samo) 20 miliona dolara, što je neuporedivo manje od cene postignute pre šest godina. Do ovakvog pada cene došlo je iz više razloga. Prvi je da su sajtovi kao što su Facebook, Instagram, Reddit i slični, daleko popularniji, a drugi je da je nedavna odluka da se sa platforme uklone pornografski sadržaji dodatno uticala na smanjenje zainteresovanosti korisnika. Sve to je impliciralo prosečno smanjenje od 33 odsto korisnika na godišnjem nivou.

Matt Mullenweg, CEO Automattic-a, ovu kupovinu obrazložio je time da je Tumblr jedan od najpoznatijih brendova na web-u. Godinama je bio mesto za razmenu novih ideja i iskustava, i tokom tog vremena je pomogao milionima korisnika da izgrade zajednice u kojima su mogli da dele zajednička interesovanja. Ovom akvizicijom, Tumblir će se pridružiti Automattic-ovoj porodici platformi koju već čine WordPress, WooCommerce, Jetpack, Simplenote, Longreads…

Ova vest nije potpuno iznenađujuća. U maju ove godine objavljeno je da Verizon za ovu platformu aktivno traži zainteresovane kompanije koje bi je preuzele. Tumblr je bio najveća Yahoo-ova akvizicija, a kako se ispostavilo i jedan od najvećih neuspelih poslovnih poteza.

Pročitajte i tekst:  Novi model Xiaomi električnih trotineta "Electric Scooter 3" stigao u Srbiju