U znaku digitalne transformacije – NT konferenc(ij)a 2018, Portorož

U Portorožu se krajem maja odvijala 23. Microsoftova NT konferencija, najveća slovenačka tehnološko-poslovna priredba, s preko 2200 učesnika i više od 100 predavača. NT konferencija (NT konferenca, na slovenačkom) kompanije Microsoft tokom godina postala je platforma povezivanja tehnoloških i poslovnih sadržaja, upoznavanja IKT novosti i trendova i načina njihovog uključivanja u svakodnevne poslovne procese te prilagođavanja i nadograđivanja. Na ovogodišnjoj konferenciji su stručnjaci s tehnološkog i poslovnog područja upoznavali najnovije trendove i mogućnosti koje donosi izuzetno brz napredak na područjima kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, tehnologija blockchain i računarstvo u oblaku. Prvog dana konferencije odvijali su se za učesnike produbljeni tehnološki seminari i radionice, a zvanično otvaranje se, kao i dosad, počelo je drugog dana ujutro..

»Digitalna transformacija, kroz koju prolazimo i u Microsoftu, nije jednostavna i efekti nisu vidljivi preko noći, a promjene su neophodne ako želimo da budemo uspešni i u budućnosti“, naglasila je u govoru na otvaranju generalna direktorka slovenačkog Microsofta Barbara Domicelj. „Brzina još nikad nije bila tako važna kao danas, jer se digitalne tehnologije razvijaju brže nego što se na digitalni svet prilagođavaju organizacije – ako danas nisi među prvima, rizikuješ da te sutra možda više ne bude“, dodala je. Na priredbi otvaranja nastupilo je više priznatih domaćih i stranih predavača. O upravljanju u vreme nastajućeg globalnog digitalnog sveta govorio je José Santos, vanredni profesor na francuskoj poslovnoj školi INSEAD za područje globalnog povezivanja i inovacija.

Pročitajte i tekst:  Slovenija u pola godine dobila četiri trgovine Xiaomi

Potpredsednik kompanije Microsoft za centralnu i istočnu Evropu (CEE) Philippe Rogge je između ostalog govorio o Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) kao prilici za digitalnu transformaciji. „Iako smo zabeležili znatan porast svesti o GDPR u regionu, još nismo na kraju puta, jer uredbu još ne poznaje 12 posto preduzeća u CEE“, rekao je Rogge. „Ovo je pravi trenutak za prihvatanje digitalne transformacije za bolje povezivanje sa strankama, ‘osnaživanje zaposlenih’ i optimizaciju razvoja i ponude proizvoda i usluga“, zaključio je. Poslovnu upotrebljivost tehnologije blockchain i mogućnosti koje ona donosi predstavio je Tomaž Valjavec iz slovenačkog Microsofta. Svet veštačke inteligencije približio je učesnicima Miha Kralj, rukovodilac sektora za strategiju u oblaku i arhitekturu u kompaniji Accenture.

Nakon centralne priredbe, paralelno s tehnološkim predavanjima, odvijao se tradicionalni Poslovni dan, koji je ove godine bio podeljen na četiri industrije: javni sektor, proizvodnju, energetiku i finansijske usluge. Učesnici sklopa „Javni sektor“ raspravljali su o digitalnoj transformaciji u javnom sektoru te Microsoftovim i partnerskim rešenjima koja je omogućuju. Donosioci odluka u sektoru proizvodnje govorili su o povezivanju i upotrebi postojećih i novih podataka iz proizvodnje, kao i o integraciji informacionih (IT) i operativnih tehnologija (OT). U sklopu „Energetika“ predstavljeni su Microsoftova uloga u rešavanju izaziva u energetskem sektoru i najnovije tehnologije za efikasno prognoziranje potrošnje. Centralna rasprava predstavnika sektora „Finansijske usluge“ bila je pa bo nova direktiva o platnim uslugama (PSD2), koja otvara vrata bankarskog tržišta preduzećima s područja finansijskih tehnologija (fintech) i drugim inovativnim preduzećima u Evropski uniji.

Pročitajte i tekst:  Svetski tehnološki lideri podelili uvide o budućnosti razvoja softvera pred više od 10.000 programera u Berlinu

Sadržaj tehnološkog dela ovogodišnje NT konference bio je usmeren na oblak i digitalnu transformaciju. Velika pažnja bila je namenjena poslovnim uslugama u oblaku Office 365, gde je bilo moguće saznati detalje o postupcima nameštanja, seljenju sadržine, korisničkim aspektima usluga te njihovom nadzoru i bezbednosti. Teorijski deo predavanja obogatili su primeri iz prakse, koji so pokazali kako je moguće pomoću usluga Office 365 poboljšati produktivnost, približiti se strankama i osnažiti zaposlene. Stručnjaci su osvetlili i tzv. botove kao novu vrstu inteligentnih aplikacija i novi komunikacioni kanal, predstavili rešenja na osnovi tehnologije blockchain i prikazali internet stvari u praksi, kao i usluge veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Esad Jakupović