Ultra-brza 3D štampa – do 3D objekta za nekoliko sekundi

Kada se pomene 3D štampa, prva asocijacija je kreiranje strukture sloj po sloj, što je proces koji u zavisnosti od kompleksnosti objekta traje od nekoliko časova, pa do nekoliko dana. Istraživači sa švajcarskog EPFL-a (Državnog tehnološkog instituta iz Lozane) razvili su potpuno drugačiji način kreiranja 3D objekata, koji znatno povećava rezoluciju i smanjuje vreme 3D štampe.

Metoda se zasniva na principu tomografije – tehnike prikazivanja preseka kroz čvrsti predmet, upotrebom rendgenskih zraka ili ultrazvuka. Da bi se napravio objekat, iz različitih uglova se svetlosnim zracima tretira fotosenzitivna smola, koja akumulira tu svetlost i stvrdnjava se. Drugim rečima, umesto sloj po sloj, objekat nastaje odjednom, praktično u jednom prolazu svetlosti kroz smolu.

Kompanije Readily 3D priprema ovaj sistem za izlazak na tržište. Njihov 3D printer će koristiti algoritam za izračunavanje tačne pozicije u 3D prostoru gde treba da se fokusira svetlosni zrak, pod kojim uglom i u kojoj količini. Primena štampača se vidi u medicini i biologiji, jer će obezbediti mogućnost štampanja tkiva i organa u sterilnim uslovima, kao i medicinskih pomagala (personalizovanih nastavaka za slušne aparate, na primer).

Trenutno na ovaj način mogu da se štampaju objekti maksimalne veličine od dva centimetra, sa preciznošću od 80 mikrometara (što je otprilike širina vlasi kose). Međutim, iz Readily 3D-a najavljuju da razvijaju sistem koji će biti sposoban da oblikuje objekte do veličine od 15 cm.

Pročitajte i tekst:  Saga d.o.o. Beograd na novoj poslovnoj adresi